Melyek a legjobb nyugdíj megtakarítások?

  • nyugdij megtakaritas

Ha gazdag nyugdíjas kort szeretnél, akkor fontos, hogy körültekintően válaszd ki a megfelelő nyugdíjcélú megtakarítást. Egy kedvezőtlen előtakarékossággal  túlzott kockázatokat vállalsz, és akár milliókat is kifizethetsz a költségekre. Megmutatjuk a legnépszerűbb megtakarításokat, és adunk néhány tippet a jó választáshoz is.

Azokra a megtakarításokra, amelyek kifejezetten nyugdíj célt szolgálnak, 20% adókedvezményt tudsz igénybe venni, amit a befizetett személyi jövedelemadódból írnak jóvá a számládon. Ha van bejelentett jövedelmed, – akár alkalmazottként, akár vállalkozóként – akkor nagy valószínűséggel te is ki tudod használni. Mindemellett ezek a megtakarítások kamatadómentesek is.

Három fő nyugdíj megtakarítási típus közül választhatsz, melyekre jár a 20% adójóváírás:

1. NYESZ: Nyugdíj előtakarékossági számla

Ez a számla úgy működik, mint egy értékpapírszámla, azonban erre a megtakarításra csak az EGT-n belül forgalmazott értékpapírokat vásárolhatunk. Ez némileg megköti a kezünket, valamint ezen a számlán neked kell menedzselni a befektetéseket.

Nincsen lehetőség rendszeres megtakarításra, az összegeket egyesével kell elutalni és külön-külön kezelni a befektetést. Éppen ezért ez a számla azoknak lehet ideális megoldás, akik már most is nagyobb vagyont kezelnek nyugdíj célra, és nem riadnak vissza a tőzsde szótól.

A maximálisan igénybe vehető adókedvezmény 100.000 Ft. (2020 előtt nyugdíjba vonulók számára 130.000 Ft)

Ehhez a számlához csak akkor férhetünk hozzá, ha nyugdíjba megyünk, de akkor is csak, ha eltelt már legalább 10 év a megnyitása óta. Ha korábban szeretnél hozzáférni, akkor nagyon komoly büntetést kell fizetni: majdnem a vagyon felét le kell adózni, valamint 20%-os büntetéssel együtt vissza kell fizetni a kapott adójóváírásokat.

2. ÖNYP: Önkéntes nyugdíjpénztár

Itt előre összeállított portfóliók közül lehet választani, jellemzően 3-4 különböző portfólió közül. Ennek a megtakarításnak az előnye, hogy nem igényel különösebb szakértelmet, ugyanakkor egyáltalán nem is személyre szabható. A portfóliók többsége nagy mennyiségben tartalmaz magyar állampapírokat, ami miatt hosszú távra nem is feltétlen jó befektetés az önkéntes pénztár.

A maximálisan igénybe vehető adókedvezmény itt egységesen 150.000 Ft évente.

Itt is legalább 10 évnek el kell telnie ahhoz, hogy hozzáférhess a pénzedhez, de ez is csak akkor igaz, ha közben nyugdíjba mész. Előtte nagyon komoly adóvonzata van!

A pénztárak sávosan számítanak fel költségeket, jellemzően a befizetések 4-6%-át, plusz a portfóliók által tartalmazott befektetések egyéb költségei. Költségszintjük közepesnek mondható, hosszú távra viszont rugalmatlanságuk miatt nem javasoltak.

3. NYB: Nyugdíjbiztosítás

Ez a megtakarítási forma 2014 január óta elérhető a piacon, és megpróbálja betölteni azt az űrt, amit a fenti két megtakarításnak nem sikerült. Ez egy rugalmasabb megtakarítási forma, hiszen akár nyugdíjba vonulás előtt is adómentesen felvehető a befizetésünk – az adókedvezmény nem.

Mivel az előző két megtakarítás számos jogszabályi változástól függhet jelentős mértékben, valamint a majdani nyugdíj korhatár is hatással lesz a felhasználásra, egyre többen javasolják a nyugdíjbiztosítást, mint biztonságos megtakarítási formát. Valóban rugalmasabb a konstrukció, és számos befektetési alap közül választhatunk: részesülhetünk más országok részvénypiacainak nyereségéből, de akár biztonságosabb eszközökbe is fektethetünk. A megosztás csak rajtunk múlik, az alapokat pedig szakemberek kezelik helyettünk.

Itt van lehetőség rendszeres megtakarításokra is: fizethetjük havonta, vagy évente is a megtakarítást, sőt bármikor befizethetünk további összegeket, ha úgy tartja kedvünk.

Ezeknél a megtakarításoknál a maximálisan igényelhető adójóváírás 130.000 Ft / év. (Ezt évi 650.000 Ft-os befizetéssel tudjuk kihasználni teljesen)

Számos nyugdíjbiztosítás támogatja a hosszú távú elköteleződésünket bónusz rendszerrel. A bónuszok extra jóváírásokat jelentenek, amelyek az idő múlásával egyre növekednek. Ezek a bónuszok egy idő után akár a számla 4-6%-át is elérhetik.

Vigyázz: nagy különbségek vannak

Egyetlen dolog van, amire nagyon kell figyelned mielőtt belevágsz egy ilyen megtakarításba: kérj szakértői véleményt, mert vannak olyan nyugdíjbiztosítások, amelyek nagyon magas költségekkel dolgoznak, ezeket pedig kerülni kell. (Kérdezz minket, segítünk.)

Ez a kalkulátor mindhárom típusú megtakarítással számol. (költségekkel és bónuszokkal is.) A megadott adatok alapján sorba rendezi a megtakarításokat aszerint, hogy melyikből lehet a legtöbb pénzed, és annak az összegét adja vissza. Ha érdekel a megtakarítás, add meg az elérhetőségeid, és megmutatjuk, hogyan érheted el:

 

Milyen szempontok alapján kell nyugdíj megtakarítást választanod?

Ne hallgass az ügynökökre, akik biztosítót képviselnek, se pedig a tanácsadókra, akik 3 biztosító termékét mutatják be neked. Legtöbbjük nem ismeri a teljes pénzpiacot, céljuk gyakran az, hogy minden áron valamilyen drága életbiztosítást sózzanak rád. A legnagyobb hiba, ha úgy kötsz szerződést, hogy nem vizsgáltad meg az összes lehetőséget. Márpedig a legtöbb ügynöknek és tanácsadónak nem az az érdeke, hogy az olcsó szerződéseket mutassák meg neked.

Azzal, hogy a szerződésed költsége 5% nem pedig 2% hosszú távon a kamatos kamat miatt szó szerint milliókat bukhatsz.

Az ügynök és a biztosításokat elemző tanácsadó nem fog tudni neked hatékony portfóliót összeállítani, ahogy a banki ügyintéző sem. Az ő feladatuk értékesíteni a partnerek termékeit, ezért csak annyit tudnak ezekről a megtakarításokról, amennyi az értékesítéshez kell. Mindig elmondjuk, hogy ez egy igen komoly döntés, amit ha 3 év múlva megbánsz, nem fogsz tudni visszacsinálni.

Nem elég a költségeket és a hozamokat számba venni, figyelned kell arra is, hogy melyik pénzintézet mennyire biztonságos. Ugye te sem egy haldokló nyugdíjpénztárba akarod tenni a megtakarításaidat? És nem abba a biztosítóba, amelyiktől alig lehet megszabadulni, és az ügyfelek fele veszteséggel száll ki a befektetéséből?

Számos ilyen visszajelzést kapunk, és összegyűjtöttük az összes nyugdíj megtakarítás előnyeit, hátrányait, és költség és hozam szerint sorba rendeztük őket. Ha szeretnél felelősségteljesen dönteni a nyugdíjadról, akkor ezek az információk elérhetők számodra teljesen ingyen, egy 1,5 órás ingyenes tanácsadás keretében.

Kérd szakértőnk segítségét, hogy megtaláljuk a számodra legjobb nyugdíj megtakarítást. Neked nem kerül semmibe:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-08-22T14:09:48+00:00 június 30th, 2015|Megtakarítás, Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment