A napokban hirtelen nagyon sok kérdést kaptunk a Telekom részvények elhelyezésével kapcsolatosan. A dolgozók mostanában kapják meg a számukra vásárolt, munkavállalói résztulajdonosi program keretén belül (MRP)adómentes juttatásként adott Telekom részvényeket. A kérdés, hogy akinek eddig nem volt értékpapírszámlája, az hová tegye a részvényeit?

A Telekom még 2016 júliusában vásárolt a tőzsdén saját részvényeiből, mintegy 1,6 millió Magyar Telekom részvényt. Ebből mintegy 7.500 Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország dolgozónak adnak juttatásként fejenként körülbelül 100.000 forint értékben részvényeket.

Kötelező tartási időszak nem társul a papírokhoz!

Mit tehetsz a Telekom részvényekkel?

Mivel értékpapírokról van szó, ezért ezeket csak értékpapírszámlákon tudod tartani, vagyis ha eddig nem volt, akkor nyitnod kell egy értékpapírszámlát.

Az értékpapírszámlák összehasonlításához klikk ide: Értékpapírszámlák összehasonlítása

Az előbb linkelt elemzéshez képest valamelyest speciális ez a helyzet, hiszen sokak számára csak ezt a kb. 100.000 forintot kellene eltenni valahová. Ehhez pedig nem feltétlen érdemes fenntartani egy számlát, hiszen a havidíja el fogja vinni a hozamod jelentős részét.

Azt tudnod kell, hogy részvényeket egyébként bármikor vásárolhatsz, és ezekből osztalékra is jogosult lehetsz. Csak azért, mert most Telekom részvényt kaptál, nem lett jó befektetés a Telekom.

Az osztalékok után adózni kell. Cikk itt: Adózás a befektetések után.

Arról, hogy miként érdemes részvényekben fektetni, itt írtam: részvények, mint befektetés

Mennyire kockázatos a Telekom részvény?

Alapvetően minden részvény kockázatos. Egy magyar részvény pedig kiemelten kockázatos. Ezért ne csodálkozz, ha a részvényeid egyszer ennyit, egyszer annyit érnek. Nem hiába szokták azt javasolni, hogy részvényt csak 5 éves időtávon túl tartsunk, vagyis ha ennél hamarabb kellhet a pénz, akkor érdemes megfontolnod az eladását.

A Telekom részvények árfolyama 1998-2017

A befektetések kockázatairól több cikket is írtam már:

Amit tudnod kell a befektetések kockázatairól

A hozam és a kockázat kéz a kézben jár

Ha érdekel, hogy milyen más befektetések vannak, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket: Befektetések típusai és jellemzői.

Ha biztonságos, fix kamatokat szeretnél, akkor valószínűleg jobban jársz az állampapírral. Erről cikk itt: Minden, amit tudnod kell az állampapírról.

Megéri-e megtartani a részvényeidet?

Ha 100.000 forintot kaptál volna, akkor Telekom részvényt vettél volna? Elemzéseid alapján úgy ítéled meg, hogy a Telekom jelenlegi piaci ára a cég valódi értékénél alacsonyabb, vagyis emelkedni fog az árfolyam? Mibe érdemes befektetni most?

Feltételezem, hogy az alkalmazottak 99,9%-a nem végez alapos vállalati értékelést azért, hogy döntsön, vagyis pusztán szerencsejáték arra fogadni, hogy felfele fog menni a részvény értéke. Bár, a cég szerint ez motivációt ad!

Mert hát, ha te tulajdonos vagy a cégben, akkor majd jobban dolgozol, nem igaz?

Ez nekem azért furcsa, mert attól, hogy egy ember jobban dolgozik, mégis mennyit nőhet a vállalat értéke? 0,0001%-ot? Vagy netán 1%-ot?

Ha sikerül 1%-kal megnövelned a cég értékét, akkor keresel 1.000 forintot pluszban 🙂

Szerintem ez elég vicces motiváció, tekintve, hogy aki akart eddig is vehetett volna Telekom részvényt.

Szóval nézzük meg tisztán reális szemszögből. Van 100.000 forinntod Telekom részvényben, amit eddig eszed ágában sem lett volna megvenni, de most emiatt nyitnod kell egy értékpapírszámlát, és fizetned annak költségeit.

Egyébként a Random Capital diszkont brókercég ingyenesen vezeti az értékpapírszámlád, szóval ott akár költségmentesen is parkoltathatod a papírokat.

Ennél többet nem is fizetnék azért, hogy megtarthassam a részvényeket, hiszen 100.000 forintért havi 99 Ft-os költség óriási hozamveszteség (kb. 1,2% / év) . Akkor inkább beteszem kockázatmentesen állampapírba, teljesen ingyen az Államkincstárnál.

Könnyen jött, könnyen megy?

Mindezzel nem azt akartam mondani, hogy add el, és költsd el a pénzt. Sokaknak igenis jó tanulság lehet látni, hogyan viselkedik egy részvény. Egy remek alkalom arra, hogy kicsit utána olvass, hogy miként működik egy befektetés.

Ha megjött a kedved ahhoz, hogy tulajdonrészeket vásárolj cégekben, akkor már megérte! Sőt, ha emiatt csak megtudtad, hogy egyébként te is lehetsz tulajdonos az OTP-ben, vagy a Richterben, de akár az Apple-ben is, akkor megérte!

Még mindig jobb, ha megtartod és esik az árfolyam, mintha elköltöd butaságokra, amire 1 év múlva már nem is emlékszel. A fentiekkel tehát nem azt akartam mondani, hogy add el a részvényt és költsd el. Inkább azt, hogy gondold végig, nem lenne-e jobb helyen másik megtakarításban ugyanez a pénz.

Van meglévő befektetésed? Vannak befektetési alapjaid? Nem lenne-e érdemes egy portfóliót csinálni?

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!