Mennyi arany legyen a portfóliódban?

  • arany

Úgy tartják, az arany legfőbb előnye a stabilitás, az értékmegőrzés, aminek köszönhetően afféle biztosítékként érdemes tartani. Arról se feledkezzünk meg azonban, hogy ami az előnye, az lehet a legfőbb hátránya is, tehát aranybefektetéssel valójában a jó időkben lemondunk a mással megszerezhető nagyobb hozamokról, bezárjuk magunkat. Épp ezért fontos eltalálni az egyensúlyt, hogy mennyi arany legyen a portfóliódban!

Miért szeretjük az aranyat?

Az arany legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyjából a részvénypiaccal ellentétesen mozog az értéke, tehát amikor a papírok többsége lejtmenetben van, akkor az aranybefektetések relatíve felértékelődnek. Ez számodra azért érdekes, mert egy esetleges válság vagy háború idején afféle biztosításként tarthatod ezeket a befektetéseidet, míg más papírok értéke drasztikusan eshet.

Ezt támasztja alá az a kimutatás is, amely szerint ma egy átlagfizetésből ugyanannyi aranyat tudnánk vásárolni, mint 100 évvel ezelőtt, vagyis az arany relatív értéke hosszú távon tartja magát. Manapság sokan beszélnek arról, hogy a migráció, az Európai Unión belül is megfigyelhető viták és szakadások miatti feszültség és az ukrajnai helyzet miatt háborúra is lehet számítani. Ha a legpesszimistább jóslatok igazolódnának be, akkor tehát az arany jó választás lehet azok számára, akik eleget fektethetnek ebbe.

Ezért nem jó túlzásba vinni

Stabilitása azonban éppúgy a hátránya is ennek a nemesfémnek a befektetők számára. Ha ugyanis a piac épp fejlődő, erősödő tendenciát mutat, akkor a részvények és egyéb papírok értéke alapvetően emelkedik, míg az aranyé nagyjából stagnál. Így tehát számottevő haszontól eshetsz el, ha a tőkét túl nagy részét tartod aranyban, míg a többi papír akár többszörös hozamot kínál ehhez képest.

Számos szakértő publikált már arról, hogy az aranybefektetésben komoly kockázat is van a stabilitása ellenére. Ez a kockázat főként abból fakad, hogy olyan tényezőktől függ az aranyár, amelyek nem csak hogy nem rajtunk múlnak, de jószerével rálátásunk sincs, tehát nem tudhatjuk, mire számíthatunk a jövőben. Rövid távon ráadásul igen is nagy kilengéseket tud produkálni az aranyár.

Az árat például befolyásolják a bányászati trendek. Egyes várakozások szerint az aranykitermelés a közeljövőben fokozódni fog, ami negatívan hat az arany árára, mások viszont azt várják, hogy a vállalatok leállítják az aranykitermelést, ami pedig egekbe emelheti az árat. Emellett ott van még a dollár árfolyama, illetve a kínai és indiai kereslet alakulása is, amelyek ugyancsak meghatározó erővel bírnak az arany árának alakulásában.

Emellett különösebb infláció sem várható a piacon, ami ellen érdemes lenne értéktartó arany vásárlásával védekezni. Ezt igazolja az is, hogy az amerikai jegybank, a FED kamatemelésbe kezdett, tehát nem számolnak erősödő inflációval. Az alábbi két ábra is azt mutatja, hogy hosszabb távon az arany bizony messze elmarad a várható hozam tekintetében a különféle kötvényektől és részvényektől.

Ezek fényében tehát, miközben sokan hangoztatják, hogy az arany az egyetlen biztos befektetés, nagyon is kockázatos túl sok aranyat tartani a portfóliódban.

s&p500 arany

s&p 500

 

10 százalék, max 20

Álláspontunk szerint közel sem baj, ha egyáltalán nincs arany a portfóliódban, de ha van, akkor is javasoljuk, hogy ügyelj rá, hogy ennek részaránya maximum 20 százalék legyen. Jim Cramer pénzügyi szakértő például ennél is kisebb, legfeljebb 10 százalékos hányadot javasol az aranybefektetésekhez. Ezt a limitet azzal indokolja, hogy az arany afféle biztosíték – ahogy említettük is az imént –, de gondolj bele, az életbiztosításodra sem fordítod a jövedelmed egyötödét, mert akkor nem marad elég pénzed a továbblépésre. Akkor pedig miért tennél így a befektetéseidben?

Persze vannak olyan stratégiák is, amelyek értelmében egyes befektetők tudatosan tartanak ennél nagyobb aranyrészt a portfóliójukban. Ők is azonban leginkább időszakonként vesznek több ilyen eszközt, mert aktuálisan arra számítanak, hogy a piac vissza fog esni, az arany felértékelődik, ők pedig ezt kihasználva némi plusz hozamra tehetnek szert, méghozzá biztonságos formában.

Hogy fektethetsz aranyba?

Körültekintőnek kell lenned, ha aranyat vásárolsz. Egyrészt vásárolhatsz fizikai aranytömböket vagy ékszereket, aminek nehézsége, hogy szakértő nélkül nem lehetsz biztos az arany minőségében. Például bevett trükk, hogy az arany belsejébe ólmot öntenek, így súlyra és külsőre is minden stimmel, de mikor eladnád, akkor jön a fekete leves. Emellett lehet vásárolni értékes érméket, speciális aranytárgyakat, tört aranyat is, de ezeknél is nehéz az avatatlan embernek megállapítani a minőséget.

Ráadásul költséges biztosítani az arany biztonságát is, illetve nehéz pénzzé tenni az aranyrudat, nehéz megbízható vevőt találni. Ezért még ha értékét tartja is, ha gyorsan kell pénzhez jutnod, bizony sokat bukhatsz az alapárból az eladási és vételi árak közti rés miatt. A legnagyobb hátránya viszont talán az, hogy drágán megvásárolod, de osztalékot vagy hozamot nem hoz ez a befektetés. Csupán arra szolgál – arra viszont kétségkívül remekül –, hogy megmaradjon a pénzed értéke egy széfben vagy tárolóban.

Ehelyett sokkal kedvezőbb lehetőséget jelentenek az ETF-ek, azaz Exchange Traded Fundok, amelyek valójában olyan befektetési alapok, amelyeket tőzsdén adnak-vesznek. Ezek esetében sem kalkulálhatsz kiemelkedő hozamokkal, de mivel ezek közt is több típus létezik, találhatsz kecsegtetőbb és kevésbé vonzó opciót is.

Az ETF legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyű hozzáférni, bármikor eladhatsz vagy vehetsz ETF-et. Plusz ezek árfolyamát is könnyen, bármikor meg tudod nézni, tehát a tájékozódás is könnyű ezen a szinten, megtudhatod, nagyjából hogy állsz az adott időszakban.

Ne felejtsd viszont, hogy bár ezek értéktartása szokott legnagyobb előnyük lenni, ahogy az aranynak, úgy az ETF-eknek is sok mindentől függ az árfolyama, amire nincs rálátásod, nem tudod kalkulálni. A hozam pedig szintén nem kiszámítható. Ugyanakkor, ha aranyba fektetnél, akkor egy jól kiválasztott ETF jó kiegyensúlyozó elem lehet a részvényeid mellé, hogy biztosítsd a portfóliódat, hiszen alapvetően értéktartó, és könnyen kereskedhető.

Hogyan működik?

ETF-et ugyanúgy vásárolhatsz, mint részvényt vagy épp kötvényt. Árfolyamuk is folyamatosan változik, ahogy folyamatosan követik a mögöttes termék tőzsdei árfolyamának alakulását. A legnehezebb az lehet számodra, hogy ha nem magad akarsz kísérletezni, és akár a saját károdon megtanulni, mire érdemes figyelni, akkor szakembert kell bevonnod. A nehéz ebben, hogy megtaláld azt a tanácsadót vagy brókert, akiben megbízol úgy szakmailag, mint emberileg.

Ezek alapján, ha aranyba is fektetnél, javasoljuk, hogy ezt inkább 10 százalék alatt tartsd a portfóliódban, inkább ETF-re bízd magad, mint fizikai aranyra, és mindenképp konzultálj szakemberrel!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:01+00:00 október 27th, 2016|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment