Mennyit buktál már most a nyugdíjadon azzal, hogy nem tettél félre?

A nyugdíj megtakarítás olyan dolog, amivel az embernek elég ritkán foglalkoznia. Azon azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdesz el takarékoskodni. Valaki korábban, valaki túl későn kezdi el, de az biztos, hogy túl korán nem lehet. Kiszámoltuk, hogy mennyit veszít az, aki túl sokat tanakodik és nem cselekszik.

Arról már korábban írtunk, hogy mennyit számít a kamatos kamat egy hosszú távú megtakarításnál. Ahogy telik az idő a plusz befizetések és a hozamok egyre gyorsuló ütemben duzzasztják fel a vagyonod. Ha tehát valaki időben gondol a nyugdíjára, akkor akár havi kis összegekkel is könnyen letudhatja a nyugdíj problémát.

Ha azonban halogatod, nem lesz az a pénz, ami elég lesz ahhoz, hogy boldog idős korod legyen…

Mennyit veszítettél már most?

A következő táblázatot egy sima kamatos kamat számítással készítettük, 6% éves hozamot feltételezve. Annyiban módosítottuk az értékeket, hogy a kezdeti befizetéseket 3%-kal indexáltuk, azaz évente az inflációval emeltük, valamint beleszámoltuk a 20% adókedvezményt. Ezt ugye szinte bárki igénybe tudja venni.

A nyugdíj megtakarítás összege 65 éves korra, különböző havi megtakarítás és az életkor függvényében

nyugdij megtakaritas kortol fuggoen

Ez mai értéken természetesen kevesebbet érne, hiszen az inflációval még ezeket az értékeket is vissza kellene osztani, ha jelenértékükre lennénk kíváncsiak. Egyelőre minket azonban csak az arányok érdekelnek. Pontosabban az, hogy mennyit számít az idő, amikor megtakarításokról beszélünk.

Mennyi pénzt veszítesz, ha nem 30 éves korodban kezdesz el megtakarítani?

veszteseg

Ez azt jelenti, hogy ha most 50 éves vagy, és havi 30 ezreket tennél félre, akkor azáltal, hogy nem kezdted el 30 évesen a megtakarítást, máris mintegy 34 millió forintot veszítettél. Ez az összeg hiányozni fog a nyugdíj kasszádból.

Még durvább számokkal szembesülünk, ha 60 éves korunkban kezdünk el gondolkodni. Sajnos ilyennel is találkozunk.

Minden év számít! Minden év, amit megtakarítás nélkül élsz le, jelentősen csökkenti a későbbi életszínvonalad. Egyre többen számolnak utána és szerencsére egyre többen kezdenek el félretenni nyugdíjukra. Akik lemaradnak, azok később duplán megfizetik ezt a pénzt.

Inkább kisebb összeggel, de hamarabb kezdd el

Érdemes még egy utolsó pillantást vetned a grafikonra és a táblázatra. Nézd meg, hogy kinek lesz több a nyugdíja: annak, aki 30 évesen tesz félre 20 ezer forintokat, vagy annak, aki 40 évesen 30 ezer forintokat?

Hiába kezd egy 40 éves ember másfélszer annyit félretenni , mégis a fiatalabbnak majd 8 millió forinttal több pénze lesz mire nyugdíjba mennek. Ugyanez igaz a 40-50 évesekre is. Havi 30 ezer forintos indulással ugyanannyi nyugdíjat össze lehet szedni, mint később 50 ezer forintos induló megtakarítással.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

Ha legközelebb hallod, hogy valaki 60 évesen 100 ezreket tesz félre, már nem is kell irigykedned. Az idő sokkal fontosabb jelen esetben, mint az, hogy mennyit teszel félre.

Ha eddig lemaradtál, még nincs minden veszve.

Van pár módszer arra, hogy többet hozz ki a pénzedből. (Bár nyilván az elvesztegetett éveket nem tudod pótolni)

 1. Tegyél félre többet. Persze, ezt könnyű mondani, de itt az ideje, hogy csináld is!
 2. Keresd meg a legjobb nyugdíj megtakarítást, és nagyon figyelj, hogy jót válassz!
 3. Célozz meg magasabb hozamot: ha van még 10-20 éved, akkor ne bankban gyűjtögess!
 4. Vedd igénybe a 20% adókedvezményt (évente 280 ezer Ft max.)!

Ebben az esetben is igaz az a mondás, hogy az idő pénz. Rengeteg pénz, amit magadnak teszel félre, a saját életedet teszed vele jobbá.

Szóval felelősségteljesen, mindig gondolnod kell a jövőre, a váratlan élethelyzetekre, a gyermekeidre, a nyugdíjas korodra… bármikor jól jöhet egy kis megtakarított összeg, amihez nyúlhatsz, ha bármire szükséged van.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:05+00:00 május 25th, 2016|Befektetés, Nyugdíj|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. K.Kitti június 4, 2016 at 9:39 de. - Reply

  Mindketten rengeteget segítettek a családunknak. Millió kérdésem, millió aggodalmam volt, de ők mindig mindenben türelemmel segítettek, válaszuk mindig aznap megérkezett, és odafigyelésük, precizitásuk, profizmusuk lévén mindig meg tudtak nyugtatni.
  Tudom, hogy a lehető legjobb lehetőséget választottuk a családunk részére. Köszönöm!!!

  • Szendrei Ádám június 4, 2016 at 9:45 de. - Reply

   Köszönjük!

Leave A Comment