A legtöbbeknek a mi kamatkörnyezetben a lakásvásárlás és a lakáskiadás jut eszébe, ha 10-20 millió forintos befektetésekről van szó, azonban van még pár lehetőség, amelyet érdemes megfontolni, különösen az ingatlanárak dinamikus növekedése láttán.

10-20 millió forint…ez már egy olyan összeg, amelyet valószínűleg nem egy-két év alatt hoz össze az ember, így ennél is okosabban, gondosabban akarjuk befektetni, hogy jövedelmezzen is, de főként biztonságban is tudhassuk.

Ma már a piacon elég sok lehetőség áll rendelkezésedre, amelyek ennek a két igénynek eleget tesznek, legjobb egy saját portfóliót összeállítani. Ebben segítenek a különféle alapok, itt is óriásiak azonban a különbségek, szóval van miért vigyázni!

Amit nem ajánlanánk…

Persze eltérhet az egyes szakértők véleménye ezen a téren, mindenesetre mi a legkevésbé sem javasolnánk számodra a pénzpiaci alapokat.

A gondunk ezekkel az, hogy ezek vásárlásának, kezelésének bizony költsége van, a hozama ugyanakkor jellemzően alig éri el a bankbetétekét. Ennél fogva tehát végső soron nem jutottál egy centivel sem előrébb a jövedelmezőség terén. Arról nem beszélve, hogy ezért még költséget is felszámolnak, vagyis többet veszítesz, mint nyersz az ügylettel.

A másik, amiről inkább lebeszélnénk, az a tőkevédett alapokba való befektetés. A befektető a garantált időszakra olyan eszközökbe forgatja a tőkéd, amelyekről biztosra vehető, hogy nem csökken az értéke ez idő alatt.

Ez úgy történik, hogy a túlnyomó részt állampapírokba fektetik, hogy az x év alatt meghozza biztosan azt a pénzmennyiséget, amelyet garantáltak neked. Innentől kezdve pedig a maradékot forgatják csak részvényekbe, kockázatos eszközökbe. Ezt tekintve tehát teljesen feleslegesnek tűnik, hogy ne te magad vedd meg akár az állampapírokat, hanem valakit bizonyos díjért bízz meg gyakorlatilag ugyanezzel.

Csak a szokásos: ingatlan, arany

Nem mehetünk el a két örök slágerbefektetés, az arany és az ingatlan mellett. Sokak számára ugyanis az a biztonság kulcsa a befektetéseknél, ha megfogható, tárgyi jellegű dologba teszik a pénzüket. Különösen igaz ez manapság, amikor az albérleti díjak elég magasak, a kamatok pedig elég alacsonyan vannak.

Tévhit azonban, hogy ezek biztonságos befektetések, pusztán azért, mert tárgyi alapúak, hiszen az aranyat ellophatják, plusz a piaci értékét is rengeteg minden befolyásolja. Az aranynál ráadásul nincs hozam, mindössze az árfolyamra való spekuláció. Az árfolyamot viszont előre senki sem tudja megmondani.

Ha tehát a dollár árfolyama zuhanna, vagy épp Kínában és Indiában nincs esküvői szezon, és ezért csökken az arany iránti kereslet, akkor bizony nagyon eshet az aranyad értéke.

Plusz gondold el, hogy szükség esetén hogy teszed pénzzé, vagy hogy hány és hány trükk van, amivel a laikus aranyvásárlót átejtik. Megvan tehát itt is a kockázat bőven.

Ha az ingatlanokra gondolunk, a legfrissebb kimutatások szerint is folyamatosan nőnek Magyarországon az ingatlanárak. Ez nem jelent mást, mint hogy csak drágán tudsz beszállni a piacra. Ez eddig még oké, ha további növekedéssel számolhatunk.

A gond ott van, hogy ha 5 éven belül adod el a vásárolt ingatlant, hogy így tégy szert profitra, akkor bizony afféle adót is kell fizetned. Tehát minimum 5 évig a piacon kell maradnod, és ki tudja, mi lesz az ingatlanokkal 5 év múlva?

Biztos hozam: állampapír

Ha számodra a biztonság a fő, akkor az állampapírt neked találták ki. Az állampapírokat ugyanis nullaszázalékos papíroknak is szokták nevezni, hiszen tőke- és hozamgarantált befektetések. Egy esetben azonban mégis lehet veszíteni ezeken a befektetéseken: ha idő előtt váltod vissza.

Ennek költsége hosszabb futamidejű pírok esetén a névérték 1 százaléka, rövidebb futamidejűnél pedig 0,5 százalék is lehet. Ekkor is jogosult vagy azonban a visszaváltásig összejött kamatjövedelemre, tehát még akár pozitívan is kijöhetsz a dologból.

Ezzel az eszközzel ráadásul a fentinél jóval nagyobb, igaz, még mindig nem világraszóló hozamot érhetsz el. Az állampapírok tekintetében is többféle közül választhatsz attól függően, milyen időtávra kötnéd le a pénzed:

Jellemzően minél hosszabb futamidőt választasz, annál magasabb kamatra számíthatsz. Persze nem muszáj magában alkalmaznod ezt az eszközt, legjobb, ha a portfóliód kockázatosabb részének kiegyensúlyozására tartod ezeket.

Egy lépéssel előrébb: rövid kötvényalapok

Ahogy a nevükből is kitalálod, a rövid kötvényalapok esetében rövidlejáratú kötvénycsomagokba fektethetsz be. Ami előrelépés az előző típushoz képest, hogy itt már kicsivel nagyobb, 1-2 százalék körüli hozamra számíthatsz.

Ezek tehát nem garantált hozamú befektetések, hiszen itt többnyire 0,5-3 éves futamidejű állampapírok, rövidkötvények vannak a csomagban. Viszonylag biztonságos befektetéseknek mondhatóak, azonban a lakossági állampapírokhoz képpest aligha van előnyük, költségük viszont igen.

A gond ezekkel az alapokkal ugyanis, hogy főként állampapírba fektetnek, illetve rövid lejáratú, jó minőségű céges kötvényekbe, melyek hozama alig több, mint a lakossági állampapíroké.

A mostani kamatok mellett, aligha kapsz kellően nagy kamatprémiumot ezekre az alapokra.

Mégis az alapkezelő “kénytelen” költséget felszámolni, ami jellemzően 1-2% körül alakul évente. (Átlagos Total Expense Ratio rövid kötvényalapok esetén: 1.59%) Na már most, ha nem hoz ennyivel többet az alap, akkor feleslegesen vállalsz magasabb kockázatot a vállalati kötvényekkel.

A vállalati kötvények ugyanis kockázatosabbak, mint az állampapír. Cégek könnyebben becsődölnek, mint az államok. (Persze attól is függ, melyik cég és melyik állam, de a magasabb hozamhoz általában magasabb kockázat társul.)

Kockázatosabb befektetések

A fenti szakaszhoz kapcsolódóan folytassuk a kockázatosabb, de nagyobb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségekkel. Ha ugyanis van 10-20 millió forintod, az már lehetőséget ad, hogy egy kis részével mondjuk már valami izgalmasabba is belevágj, persze úgy, hogy például állampapírral kibalanszírozod ezt a kockázatot.

Ilyen kockázatosabb befektetés klasszikusan a részvényvásárlás, amit kötvényekkel párban egy klasszikus 60/40 portfóliót is kialakíthatsz.

Részvényeket is vásárolhatsz befektetési alapokon keresztül, vegyes, abszolút hozamú, vagy részvény alapban.

Alap és alap közt is van azonban lényegi különbség a pontos tartalmán kívül. Van ugyanis olyan alap, amely maga válogatja össze azokat a papírokat, amelyekbe fektet, mások azonban ezt egyszerűbben oldják meg úgy, hogy más kisebb alapokat szednek össze egy nagyobb csomagban.

Persze te mint befektető meg is fizeted ennek az egyszerűségnek a felárát, némileg drágábbak ezek az alapok. Itthon általában azok a részvényalapok a legnépszerűbbek, amelyeket aktívan kezelnek, megfelelően diverzifikáltak, régiós vagy nemzetközi részvényekbe fektetnek.

Bővebben a részvényekről, mint befektetés: Részvényvásárlás, mint befektetés.

Alacsony költségű index alapok

Mindezek alapján, hogy biztonságos, kiegyensúlyozott és egyben érdemi hozamot is hozó befektetési portfóliód legyen, ráadásul úgy, hogy ne magadnak kelljen összeszedegetned külön ennek darabjait, mi a befektetési alapokra és ETF-ekre irányítanánk a figyelmedet.

Ehhez – ahogy rendszeresen szoktuk tanácsolni – határozd meg a befektetésed célját, időtávját, max kockázatát és elvárt hozamát. Ezek alapján már elkezdheted összeállítani a befektetési stratégiád. Ha segítséget szeretnél, kérj személyes coachingot itt.

Minél inkább biztonságra játszol, és megelégszel kisebb hozammal, annál inkább az állampapírokra kell támaszkodnod a portfóliódban. Ha ezzel szemben hajlandó vagy többet rizikózni, de többet is vársz a pénzedért, akkor a részvényeknek lehet nagyobb súlya nálad.

A részvények kapcsán is fontos figyelni külön a diverzifikációra: nem elég több elemből összerakni a portfóliódat, a vásárolt részvények se csak egyfélék legyenek. Ezzel csökkented a kitettségedet, több lábon tudsz állni.

Hogy ne csak általánosságban beszéljünk, alapvetően három csoportot különböztetünk meg az egyes alapok portfólióiban található értékpapír-súlyok szerint.

Az óvatosabb, főként kötvényekre fókuszálókban 65 százalékot adnak a kötvények és maximum 20-at a nem részvénytípusú eszközök. A kiegyensúlyozott alapoknál ez az arány már 65-35-re módosul, a dinamikus alapoknál pedig 55-40 körül mozog az arány.

Itt is van miből válogatni

A befektetési alapokon belül is több választási lehetőséged van, ami szerintünk még egy komoly érv ezek mellett, hiszen itt is megtalálhatod a neked pont megfelelőt.

Ott vannak először is az abszolút hozamú alapok, ahol akár minimális összeggel is be tudsz fektetni akár a legnagyobb cégek papírjaiba. Ezt úgy kell elképzelned, hogy a sok kisbefektető pénzét kumulálva fektetik be, és ahanyad részt adtál te, az után kapsz részesedést a teljes hozamból.

Itt általában aktívan kezelt portfóliókról van szó, tehát folyamatosan nézi az  alapkezelő, hogy merre mennek az árfolyamok és trendek, így lavírozva próbál pozitív hozamot generálni.

Ott vannak továbbá a vegyes alapok is, amelyek nagyon széles skálán fektetnek a különféle eszközökbe. Itt tehát a részvényektől a kötvényeken át a bankbetétekig és állampapírokig gyakorlatilag mindent megtalálsz. Legfőbb előnye, hogy egy nagyon szerteágazott portfóliót kapsz így anélkül, hogy magadnak kéne mindent lenyomoznod.

Arra is ráfizethetsz feleslegesen, ha az alapkezelőd nem maga válogatja össze a befektetéseket, hanem maga is alapokat vesz másoktól, így ugyanis kétszeres szolgáltatói díj lesz beépítve a szerződésedbe. Nézd meg részletesen, hogy mibe fektet az adott alap, és legyél külön óvatos az “alapok alapja” konstrukciókkal.

Végül pedig vizsgáld meg a szolgáltató a kiemelt befektetői információkat, jelentéseket, hogy semmi meglepetés ne érhessen az együttműködés során.

Érdekel a téma? Kérdezz minket…

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!