Mibe érdemes befektetni havi néhány ezer forintot? Hová tehetsz 2-3-4 ezer forintot, hogy abból végül valódi vagyont építhess? Nem könnyű kicsi pénzeket okosan befektetni, és még nehezebb kicsi pénzből vagyonokat építeni. De NEM LEHETETLEN, csak rá kell jönnöd, hogy mi a számodra legjobb befektetés…

Korábban írtam arról, hogy Magyarországon sem lehetetlen az, hogy valaki 50 éves korára annyi pénzt összegyűjtsön, hogy simán “nyugdíjba” mehessen, vagyis soha többé ne kelljen dolgoznia.

Saját ismeretségi körömben is van több ilyen ember. Őket egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint az “ultra gazdag” gazdagokat, akik már akkor milliárdosok voltak, amikor még középiskolába jártak. Normális, átlagos emberek, ahogy te vagy én, csak időben elkezdtek okosan bánni a pénzzel.

A felvetésre, miszerint itthon is lehet vagyont épteni, többen felháborodva írták, hogy az a cikk nem azoknak szól, akik havi 100.000 forintot keresnek. És valóban. (Ez egyébként benne is volt a cikkben.)

Ez a cikk viszont pont azoknak fog szólni, akik csak pár ezer forintot tudnak félretenni havonta, mert TÉNYLEG keveset keresnek.

Ahhoz ugyanis, hogy kis pénzből nagy vagyont építs a pénzpiacon a befektetett pénzednek nagyon gyorsan, exponenciálisan kellene növekednie.

De mekkora hozam kell ahhoz, hogy mondjuk havi 5.000 forintból jelentős vagyont építs?

Mekkora hozam kell a vagyonépítéshez?

Az, hogy kinek mi a jelentős vagyon persze sok dologtól függ. Vegyünk most egy vidéki lakáshoz szükséges összeget, mondjuk 10 millió forintot.

Mekkora hozammal kell befektetned, hogy 10 év alatt havi 5.000 forintból összegyűjts 10 millió forintot?

Havi 5.000 Ft-ot, vagyis évene 60.000 Ft-ot teszünk félre a példában. Erre minden évben kapunk X% hozamot / kamatot, ami a következő évben ismét befektetésre kerül (tehát kamatos kamattal számolunk). 10 év alatt a teljes befizetésed 600.000 Ft. Hogyan lesz ebből 10 millió?

Éves 60.000 Ft megtakarítás különböző befektetések és hozamok esetében, 10 év alatt (becslés)

A táblázatból láthatod, hogy ehhez bizony kb. 49,6%-os éves hozamot kell elérned úgy, hogy még az igen kockázatosnak mondható 100%-os részvényportfólió is átlagosan csak 8% hozamot termel.

Tekintve, hogy a havi 5.000 Ft-os befektetésednek számos költsége is lesz, aligha várhatunk el 8%-nál magasabb hozamot, de az biztos, hogy 10 éven keresztül az 50% – de még a 15% is – irreális elvárás volna.

Ennek okairól bővebben ezekben a cikkekben olvashatsz:

Remélem sikerült ebből levonnod azt a következtetést, hogy neked NEM a pénzpiacon kell tuti befektetés után keresned. Hidd el, ha azt mondom:

Nincs olyan befektetés, ami havi 3-4.000 forintból belátható időn belül valódi vagyont termel. Ha lenne ilyen, mindenki ebbe fektetne.

Ha nem a pénzpiacon kell keresni, akkor hol?

Az alapvető probléma az, hogy nagyon kis összegekből nem lesz nagyon nagy összeg.

Az egyetlen módja, hogy vagyont építs az, ha többet teszel félre. Tudom, hogy ez jelenleg nem kivitelezhető, hiszen éppen erről szól a cikk. Viszont éppen ez is a dolog nyitja:

Többet kell keresned!

Ahhoz, hogy többbet tegyél félre, többet kell keresned. Végezzünk el egy gyors számítást ismét a fent már említett hozamokkal, és nézzük meg, mennyi pénzed gyűlne össze 10 év alatt, ha havi 100.000 forintokat tudnál félretenni.

(Az irreális, 30-50%-os hozamokat szándékosan kihagyom a táblázatból.)

Éves 1.200.000 Ft befektetés különböző hozamok esetében 10 év alatt

A különbség nyilvánvaló: 20-szor többet teszel félre, 20-szor annyi pénzed lesz. A valóságban egyébként valamivel több is, mert a költségek arányaiban kisebbek, ha több pénzt teszel félre. (pl. fix számlavezetési díj)

Persze, ahhoz, hogy többet keress, másik, jobban fizető állás kell. Ez koránt sem könnyű, ezt megértem. De azt is értsd meg, hogy ha te nem teszel érte, akkor senki más nem fog. Ez is egy döntés. Egyedül a Te döntésed.

Ha tovább olvasol, megnézzük, mi kell ahhoz, hogy jobb állásod legyen, és mibe tudod befektetni a havi néhány ezer forintot, hogy 1-2 éven belül többszörösét keresd annak, amit ma.

Milyen állás kellene, hogy elérd a céljaidat?

A munkaerő-kiválasztással, toborzással és közvetítéssel foglalkozó Hays magyarországi, 2016-os kutatási adatai alapján készítettem az alábbi grafikont. A kutatás minden munkakörhöz három adatot rendelt: minimum, maximum és tipikus fizetést. Az alábbi grafikon a tipikus, bruttó fizetéseket mutatja.

Bruttó “tipikus” fizetések néhány szakmában Magyarországon (2016, Hays)

Nem azt mondom, hogy 2 éven belül a gazdasági igazgató posztot kell megcéloznod, de látnod kell, hogy bőven van hova fejlődni. Azt is meg kell értened, hogy a legtöbb ember nem azért keres sokat, mert szerencséje van, vagy mert nem ért semmihez, csak betette valaki ismerős a tutiba.

Egy cégnek annyit éri meg kifizetni neked, amennyi ÉRTÉKET teremtesz a számára. Ha takarítasz, akkor annyit fizet ki, amennyiért takarítót talál. Ha mérnök vagy, akkor annyit fizet ki, amennyiért a megfelelő tapasztalattal és szaktudással rendelkező mérnökök elvállalják a munkát.

Nincs összeesküvés a takarítók ellen, egyszerűen nem éri meg kifizetni nekik havi 650.000 Ft bruttó bért.

Van biztos olyan, akinek szerencséje volt. Igen, van, aki lop, csal, hazudik. De nem csak ez az út van…

Számos jó szakember van, akik azért vannak ott, ahol mert jól csinálják, amit csinálnak, és tettek azért, hogy fejlődjenek.

A Te feladatod, hogy megnézd, mit tud az, aki megkapja ezeket az állásokat. Ha te ugyanazt tudnád, akkor Te is ugyanennyit kereshetnél.

Felejtsd el a kifogásokat. Más is képes rá, Te is az vagy.

Az 50 évesen nyugdíjba vonulásról írt cikk alatt kommentben írta valaki, hogy irreálisan gondolkodom, mert: “csak körbe kell nézni”.

És teljesen igaza van, csak az nem mindegy, hogy HOL nézünk körbe…

Én inkább a jobb oldali környéken nézek körbe, és azt keresem, hogy mit csinálnak azok az emberek, akik sikeresek, okosak, jók abban, amit csinálnak, egészségesen, kiegyensúlyozottan élnek, és nem kell napról napra azon gondolkodniuk, hogy miként szerezzenek pénzt.

Ahogy édesapám mondta egyszer:

A több pénz mindig kisebb probléma, mint a kevés!

Amikor átlagos fizetésekről írok, akkor azt mondják a kétkedők, hogy “no persze, az átlagot a gazdagok húzzák fel”. Pedig azt is mondhatnánk, hogy a szegények húzzák le. Elvégre, több a szegény, nem?

De teljesen igazuk van, amikor azt mondják, hogy az átlag nem érdekes, mert nem releváns. Te sem, és én sem az átlag vagyunk. Éppen ezért most én is azt mondom, hogy felejtsd el, hogy mi az átlag és koncentrálj magadra.

Lehet, hogy az ország 80%-a önsajnálatba merülve elfogadva sorsát várja a megváltást a kormánytól. És akkor mi van? Kelj fel, és tegyél minden nap azért, hogy te jobb, okosabb, ÉRTÉKESEBB legyél, és ezt meg fogják fizetni neked.

Hány iskolát végeztél el az elmúlt 5 évben?

Hány új nyelvet tanultál meg?

Hány szakkönyvet olvastál el?

Hány képzést csináltál meg?

Jaaa, hogy egyet sem?! Akkor ne csodálkozz, hogy az, aki napi 2-3 órát tanul, 5-10 év alatt kétszer leköröz! 

Ez így igazságos! És te is előrébb fogsz tudni lépni, amint elkezdesz fejlődni.

A legjobb befektetés? Saját magad!

Ha keveset keresel, és havi pár ezer forintod van félretenni, akkor azt mondom neked:

Fektess tudásba, és vegyél könyveket!

Mennyibe kerül egy könyv? 3.200 Ft átlagosan, és több tíz év szakmai tapasztalatát tanulhatod meg belőle. Havi egy könyvet elolvasni egyáltalán nem lehetetlen! Én minden nap legalább 1,5 órát olvasok. Angolul, németül, hollandul. Egyszerre tanulok olyat, ami érdekel és egyszerre tanulom az idegennyelvet is.

A mobilod bármilyen szöveget lefordít, már nem kell szótárazgatni! Ott a Google translate app. Annyival gyorsabb így nyelvet tanulni, mint 10 éve!

Kezdj el olvasni, tanulni. Bármit ami érdekel. Ha nem tudod, mi érdekel, akkor olvass, amit akarsz, majd rájössz, de kezdd el MA. De ne regényeket olvass, hanem szakmai anyagokat.

Ott van például a “For dummies” sorozat. Szinte minden témában egy remek alapot adnak ezek a könyvek!

Ha nem tudsz angolul, akkor szerintem az első és legjobb befektetés, hogy tanulj meg. Ha angolul tudsz, kinyílik az intenet, és minden információ elérhetővé válik a számodra.

Töltsd le a telefonodra a Duolingo-t és játssz ezzel a Candy Crush helyett.

Kezdésnek itt egy idézet Warren Buffettől, a világ egyik leghíresebb befektetőjétől:

“The most important investment you can make is in yourself.”

Ma már annyira könnyű tanulni!

Nem kell hozzá milliókat kifizetned az egyetemnek. Nem kell, hogy külföldre utazz a tudásért. Minden ott van az interneten: képzések, könyvek, még a leghíresebb egyetemek képzéseit is INGYEN elvégezheted online, és csak esetenként a bizonyítványért kell fizetni.

Elég csak itt vagy itt körülnézned. Vagy ott van a Coursera. Vagy legyél programozó 12 hónap alatt! (Tényleg karnyújtásnyira van a magasabb életszínvonal. Miért nem nyúlsz ki érte?)

Vagy tanulj online marketinget!

És ha nincs papírod? Én azt tapasztalom, hogy a fiatal menedzserek egyre kevésbé foglalkoznak azzal, hogy kinek milyen diplomája van. A multiknál még elvárás mutatóba, de kb. sehol nem ez alapján fognak felvenni.

Ma már nem a diploma, hanem a tudás számít. Ha nem akarsz, nincs rá lehetőséged, akkor nem kell feltétlen diploma. A legtöbb fiatal akivel beszélek már csak a multik miatt csinálja, vagy a szülei miatt. Tanulni sokkal hatékonyabban is lehet.

Tudom, hogy nehéz, és sok idő, de ha változtatni akarsz azon, ahogy most élsz, ha vagyont akarsz még valaha, akkor el kell kezdened.

Sokan túl nagy lépésekben gondolkodnak: nincs 2-3 órád naponta, mert 10 órát dolgozol? Javaslom a 4 órás munkahét című könyvet.

Ebben pont azt írja le Tim Ferriss, hogy miként csökkentsd a munkával töltött idődet úgy, hogy közben ugyanannyit keresel. Lépésenként szabadíts fel időt, így egyre többet és többet fogsz tudni fejlődni.

Találd meg amit szeretsz, és veselkedj neki. Csak az fog menni, amiben örömödet leled. Ez lehet horgolás, művészet, írás, bármi.

Amíg tanulsz, kísérletezel addig is elkezdhetsz pénzt keresni a hobbidból. Ma már nem kell azon agyalnod, hogy ki veszi meg amit csinálsz. Számos külföldi oldalon is feltudod kínálni a szolgáltatásaid, temékeid. Simán megélhetsz a kreatív hobbidból, vagy a szellemi szolgáltatásaidból.

Itt van az Etsy, a Freelancer, de akár a Jófogás is.

Mi tehát a fő tanulság?

Tudom, hogy az igazság néha fáj, de ki kell mondani: havi pár ezer forintnál teljesen mindegy, hogy a pénzpiacon mibe fektetsz. Sosem lesz belőle óriási vagyonod.

Ez nem jelenti azt, hogy ne tedd félre, mert vésztartalék kell, nyugdíjkiegészítés kell! Csak azt akarom, hogy láss reálisan, és még időben tudj cselekedni, ha nem abba az irányba haladsz, amit kitűztél. Ha célod, hogy vagyont építs, akkor többet kell keresned.

Az is teljesen érhető, ha 3 gyerek, és munka mellett nincs időd angolul tanulni. Ez totál rendben van, és teljesen érthető, elfogadható. A cikkben nem célom elítélni senkit azért, mert nincs lehetősége tanulni. Ez a Te döntésed volt. Vállaltad, hogy az életed a gyermekeid körül forog majd.

Totál értem. Azt is értem, ha napi 10 óra munka után nem vágysz másra, mint hogy beülj a TV elé és sorozatokat nézz. Ez is rendben van. A te döntésed.

A tanulság szerintem csak annyi, hogy dönthetsz: tanulsz, teszel azért, hogy többet keress, és elkezdesz vagyont építeni, vagy elfogadod, hogy nem leszel gazdag, és rájössz, hogy fontosabb célod van, ami sokkal inkább boldoggá tesz. Nincs általánosan jó döntés, de fontos, hogy reálisan lásd a helyzetet.

A lényeg, hogy boldog légy!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!