A nemesfémek utóbbi hetekben látott áresése, illetve a fontos szintek elesése egyrészt nagyban összefügg azzal, hogy az amerikai, európai jegybankok a korábbi várakozások ellenére nem hirdették meg az alternatív monetáris élénkítés újabb köreit (kvázi pénznyomtatás), másrészt a legnagyobb aranypiacnak számító Indiában adót emeltek az import nemesfémekre, miközben a gyengélkedő rúpia egyébként is drágítja a behozatalt, harmadrészt a globális gazdasági lassulás (az utóbbi hetek adatai egyre egyértelműbben mutatják Kína hűlését is) főként az ipari felhasználás miatt mérsékli az ezüst iránti keresletet.

A fundamentális sztori tehát úgy tűnik, hogy gyengül a nemesfémek piacán, noha a fejlett pénz- és tőkepiacokon tartósan, még több évig nulla százalék körüli maradhat a piaci hozamkörnyezet (negatív reálkamatokkal), ami a nem kamatozó nemesfémek tartását vonzóvá, költségét relatív olcsóvá teszi.

Másrészt továbbra is van esély arra, hogy a nagy jegybankok újabb pénznyomtatási körbe kezdenek a gazdaság élénkítése, illetve az európai adósságválság negatív hatásainak tompítása érdekében.

Legutóbb éppen a napokban vetítette előre az amerikai jegybank harmadik monetáris élénkítő programját (QE3) Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának kezelője, tekintettel a továbbra sem fényes amerikai gazdasági fundamentumokra (pl. továbbra is magas munkanélküliség és kedvezőtlen munkaerőpiaci szerkezet, hatalmas költségvetési hiány, leminősítési aggodalmak az őszi elnökválasztás után). Az első kettő, de főként a második ilyen program hatalmas nemesfém árfolyamemelkedést okozott főként a program tudatos dollárgyengítő, illetve inflációemelő szándékai miatt.

Bár az olajárak az utóbbi hetekben jelentősen csökkentek (főként a globális gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek hatására), de továbbra is viszonylag nagy magasságokban mozognak, ami az inflációs aggodalmakat szintén életben tarthatja.

Középtávon pedig az arany- és ezüst bányák romló kitermelési hozamai, illetve a magas energiaárak miatt a magas kitermelési költségek szintén megtámaszthatják a nemesfémek árfolyamát. 

A fontos árfolyamszintek elesése, egy bő három éves emelkedő trend megtörése, láttán azonban mindezek mellett sem árt a befektetői óvatosság, mivel a további, akár jelentős korrekció sem zárható ki.

Amennyiben kérdéses merült fel pénzügyekkel kapcsolatban, kérdezz minket:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!