Miért fontos a pénzügyi műveltség, és hogyan fejlesztheted?

  • pénzügyi műveltség

Sokszor emlegetik tv- és rádióműsorokban is a pénzügyi műveltséget mint a pénzügyek intézésének egyik kulcsfontosságú elemét. És valóban, ha érted a szóba jövő fogalmakat, átlátod egyik és másik opció előnyeit és kockázatait, fel tudod mérni, vajon megéri-e ez neked, komoly, akár az egész életedet befolyásoló problémáktól óvhatod meg magad.

Mi az a pénzügyi műveltség?

A pénzügyi műveltség valójában nem más, mint a pénzbevételi és –kiadási, hitelfelvételi és adósságkezelési ügyeidnek az átlátása, a lehetőségeid megismerése.

Mindezek ismeretére azért van szükség, hogy megfelelően megalapozott döntést hozhass egy kölcsön felvételekor, a bevételeid értékelésekor és a jövőd megtervezésekor. Ezek a döntések a mindennapi életed részei, sőt gyermekeid jövőjét is befolyásolják, ezek fontosságát tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ezért érdemes utánanézni!

Manapság a bankok és más cégek elárasztanak minket ajánlataikkal, egyre másra jönnek az új termékek és szolgáltatások. A kérdés így már nem az, hogyan találhatsz valami érdekes lehetőséget, hanem rájönni, hogy hol járhatsz a legjobban.

Ráadásul egyre több döntést vállalunk fel, egyre inkább igyekszünk magunk gondoskodni pénzügyi jövőnkről. Gondolj csak a nyugdíj-előtakarékosságra. Eközben viszont egyre több és komplexebb szolgáltatás érhető el, segítség nélkül nehéz eligazodni.

A legfőbb cél itt a nagy problémák, az eladósodás elkerülése, hiszen ha nem ismered ki magad elég jól a pénz világában, és ezért nem körültekintően döntesz, nagyon könnyen bajba kerülhetsz. Annál is inkább, hogy mára úgy átalakultak a piaci körülmények és a vásárlási szokások, hogy a különféle hitelkeretekkel nagyon könnyen túlköltekezhetsz. Alapvető fontosságú tehát, hogy értsd a hitel működését, illetve hogy lásd, hogyan is befolyásolhatja ez a későbbi életedet.

Amellett viszont, hogy látnod kell a kockázatokat, észre kell venned azokat a lehetőségeket is, amelyek valóban többet ígérnek a többihez képest. Ehhez két kérdést kell tisztáznod leginkább: mire van szükséged, mit szeretnél elérni, illetve hogy ehhez melyik konstrukciók kínálják a legkisebb rizikó és költség mellett a legnagyobb hasznot.

Így művelheted magad!

Azt gondolná az ember, hogy a pénzügyi műveltség attól függ, milyen iskolázott valaki, ez azonban közel sem mindig igaz.

Hány olyan embert látni, aki jól keres, jó iskolákba járt, mégsem konyít egyáltalán a pénzügyekhez. A dolgod tehát, hogy a megfelelő eszközökkel megszerezd a kellő tudást, és figyelj, mikor találkozol egy jó lehetőséggel.

Az első és legfontosabb, amit le kell szögeznünk, hogy sosem késő! Ha úgy érzed, sok neked egy banki hirdetmény elolvasása, mert nem érted a kifejezéseket, vagy nem látod át a dolog lényegét, ne aggódj. Senki sem születik pénzügyi zseninek, ezeket a dolgokat a saját és mások tapasztalatai alapján szép folyamatosan elsajátíthatod.

Ebből következik a második lépés: tájékozódj! Ha füledbe jut valamilyen pénzügyi hír, ami kicsit is érdekelhet, olvass róla internetes és újsághíreket, így megszokod ezt a nyelvezetet, és egyre többet fogsz érteni mindebből, mire a neked való lehetőség szembe jön.

Ha pedig már komolyan gondolkozol valamilyen tranzakcióban, olvass róla mélyebb elemzéseket, szakértői írásokat, nézz meg interjúkat, videóbemutatókat, hogy még jobban megismerd az adott lehetőséget.

Szerencsére ma már egyre több ilyen lehetőséged van, a dolgot csupán annyi, hogy megtaláld azokat a szakértőket, akikben megbízol, és neked megfelelő stílusban és mélységben mondják el az információkat.

 

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-08-10T08:55:25+00:00 augusztus 16th, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment