Sokan tartanak a nyugdíjas évektől, a 30-59 éves korosztály majdnem fele (40% -a) arra számít, hogy nagyon nehezen tud majd megélni az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint pedig a nyugdíj semmire nem lesz elég. A harmincas éveikben járók közel 30 százaléka egyáltalán nem is számít az állami nyugdíjra.

(Forrás: K&H biztos jövő index)

Arról, hogy mekkora is a nyugdíjprobléma Magyarországon korábban itt írtunk: A nyugdíjprobléma Magyarországon.

A legnagyobb probléma, hogy bár sokan látják a veszélyt, mégsem mernek cselekedni, mert attól tartanak, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításaikat. Mi is számos hasonló véleménnyel találkozunk a közösségi médiában:

A K&H kutatása alapján az emberek 42%-a komolyan aggódik amiatt, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélra félretett pénzüket. A félelem alapja a magánnyugdíjpénztári vagyon 2011-es államosítása.

Ebben a cikkben azt fogom megmutatni, hogy miért teljesen más a magánnyugdíjpénztárak esete, mint a magánvagyon, valamint miként tudunk tudatosan védekezni az ellen, hogy bármilyen politikai kockázat kihatással legyen a befektetéseinkre.

Miben volt más a magánnyugdíj?

Bár személyes véleményem szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer felborítása óriási hiba volt, mégis fontos, hogy mindenki megértse pontosan mi is történt.

Mert lehetsz mérges a kormányra, a pénztárakra, bárkire, hogy lenyúlták a magánnyugdíjadat, de ha ez a gondolkodás megakadályoz abban, hogy a jelenben jó döntést hozz, akkor több kárt okozol magadnak, mint hasznot.

Lássuk, hogy mi is volt pontosan a magánnyugdíjpénztár. 2011 előtt te dönthettél, hogy a KÖTELEZŐEN FIZETENDŐ nyugdíjjárulékodat hol szeretnéd kezeltetni: bedobod a közösbe az államkasszába, vagy saját számlát nyitsz egy magánnyugdíjpénztárnál.

Nyilván, nagyon jól hangzott, hogy saját számlán gyűlik a pénzed, de valójában ez sosem volt a tiéd. Volt egy számla, amire az adódból az állam betett neked pénzt, és ebből szándékozott fedezni a majdani nyugdíjad egy részét.

Fizettél te be valaha oda a saját nettó fizetésedből egy forintot is? NEM!

A magánnyugdíjpénztárak az állami nyugdíjrendszer részeként jöttek létre a ’90-es évek végén, és a befizetések a nyugdíjjárulékból származtak, amiről az állam átmenetileg lemondott.

Más szóval a kötelezően levont adódból dönthettél úgy, hogy azt egy virtuális számlán a nevedre írják. Erről persze lehet vitázni, hogy a tiéd volt-e vagy sem, de azt meg kell érteni, hogy te sosem rendelkeztél az adott összeg felett.

Vagyon, ami valóban a tiéd…

Ezzel szemben, ha veszel egy autót, vagy egy házat, akkor az a tiéd. El tudod képzelni, hogy az állam egyszer csak azt mondja, hogy államosítják az ingatlanokat? Vagy államosítják a cégeket?

Volt-e már erre példa a történelemben? Igen volt. Valószínű-e ez a jövőben? Nem igazán.

Csak gondolj bele, hogy milyen reakciót váltana ki az emberekből, ha máról holnapra elvennék a tulajdonjogukat önkényesen. Még az is kérdéses, hogy ezt egyáltalán meg lehet-e tenni.

Az biztos, hogy elég komoly haderő kellene, hogy ezt rákényszerítsék a lakosságra, és akkor a nyugdíjad lenne a legkisebb problémád.

Na már most azt értékpapírok, a részvények, kötvények, ugyanolyan tulajdonaid, mint a házad, vagy az autód.

A részvényed konkrétan egy cégben szerzett tulajdonjogod. Jogilag az, hogy az állam azt mondja, hogy az OTP holnaptól egy állami bank, és az, hogy elvegye a te részvényeidet pontosan ugyanaz. Ameddig tehát a magyar gazdaság és a magyar cégek működnek, neked sem kell tartanod attól, hogy bármidet is elveszik.

Ha a cégeket “csak úgy” el lehetne venni a tulajdonosoktól, akkor senki nem vállalkozna Magyarországon, senki nem venne ingatlant, senki nem élne itt. Sőt, ki mondta, hogy a nyugdíjra félretett pénzedet haza cégekbe kellene fektetned?

Vagy azt gondolod, hogy a magyar kormány az amerikai cégek tulajdonosait is képes kisemmizni? Nyilván nem.

Lényeges különbség van tehát a magánnyugdíjpénztári “sosem volt a tiéd” számla között, és a magánvagyonod között.

Hogyan biztosíthatod, hogy az állam ne vegye el a megtakarításod?

Ennek több fokozata is van.

Az első és legfontosabb, hogy kezdjél el magánvagyont felhalmozni. Ez lehet értékpapír, ingatlan, nemesfém, vagy bármi, ami hosszú távon értékálló.

Azok, akik azt mondják, hogy azért nem takarítanak meg, mert azt úgyis elveszi az állam, azok vagy nem értik ezeket a dolgokat, vagy csak kifogásokat keresnek. Ők azok, akik soha nem is tettek félre (vagy mert nem tudtak, vagy mert nem akartak) és most könnyebb az államra mutogatni.

“Én félretennék, csak nincs mibe!”

Ugyan már… Számos olyan befektetési lehetőség van, amit nem képes elvenni az állam. Elég ha külföldön nyitsz számlát, vagy nagyon szélsőséges esetben Bitcoinba menekülsz. Vehetnél festményeket, vagy ha tényleg ennyire rossznak látod a helyzetet, akkor már rég elköltözhettél volna. Vagy komolyan azt akarod mondani, hogy Magyarországon kár bármit is venni, mert mindent el fog venni az állam?

Ezt javasolnád a gyermekednek is, ha lakást akarna venni? Ne vegyen, hanem költse el a pénzt mielőtt még az állam elveszi?!

Az ilyen félelmeknek az egyik oka, hogy az emberek a közelmúltban történt eseményekből indulnak ki. Aki nem követi a pénzügyi szférát nap mint nap, annak ez az esemény még nagyon élénken él az emlékezetében, ezért túl nagy jelentőséget tulajdonít neki.

Erről a pszichológiai csapdáról itt írtam: 6 pszichológiai csapda, ami hátráltat a mindennapi pénzügyekben

Ilyesfajta óvintézkedések azonban szerintem egyáltalán nem szükségesek, és valószínűleg nem is fogja megérni. Rengeteg olyan lehetőség elérhető itthon is, ami garantálja, hogy meg fogod kapni azt a pénzt, amit a befektetéseid érnek.

Miben lehet biztonságosan megtakarítani nyugdíj célra?

Egyrészről ott van a három államilag támogatott nyugdíjmegtakarítás. Mielőtt azt gondolod, hogy biztosan azért támogatják, hogy utána majd jól lenyúlják, hadd világosítsalak fel, hogy nem így van. Az állam is látja, hogy a nyugdíjakat képtelen lesz fenntartani hosszú távon, ezért fontos, hogy a lakosság elkezdjen magának félretenni, különben rengeteg hajléktalan és beteg nyugdíjassal kell majd számolni.

Ez senkinek sem érdeke. Éppen ezért próbálják az embereket a 20% adókedvezménnyel arra biztatni, hogy kezdjenek el félretenni. Bár a 2011-es államosítás valóban rendkívül káros volt – már csak a rossz példamutatás és a megtakarítási kedv letörése miatt is – ha siránkozol ahelyett, hogy kihasználnád a 20%-os adókedvezményt, azzal csak magad alatt vágod a fát.

Igen, elveszett. Nem, nem volt jó ötlet. De 5 év után itt az ideje, hogy továbblépj, és kifogások gyártása helyett kezdj el vagyont építeni, ahogy mások is teszik. Ahogy a jómódúak is teszik, akiknek szintén nem érdeke, hogy bárki elvegye a vagyonukat.

Erről a három támogatott megtakarítási számláról már sokszor írtunk:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár (teljesen más, mint a magánnyugdíj)
  2. NYESZ számla (értékpapírszámla, szintén semmi köze a magánnyugdíjadhoz)
  3. Nyugdíjbiztosítás (Jelenleg a legnehezebben végrehajtható számla)

Mindhárom számlán befektetési alapokat, értékpapírokat, eszközalapokat tudsz nyilvántartani, melyek kizárólag a te tulajdonodat képezik. Ezek közül is a nyugdíjbiztosítás az, ami ráadásul életbiztosításként is funkcionál, ezért a végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 92.§-a szerint nem vonható végrehajtás alá a biztosítási összeg.

Erről itt írtunk: Tényleg a legbiztonságosabb nyugdíj megtakarítás a nyugdíjbiztosítás? (Megjegyzem, hogy a cikk tényleg a legpesszimistább lehetőségeket is végigveszi, alapesetben az ÖNYP és a NYESZ is alacsony kockázatú számla)

De megjegyzem: nem kell kihasználni az állami támogatásokat, ha szerinted ez is a nagy összeesküvés része, de akkor is kezdj el megtakarítani: bankszámlán, külföldön, aranyat elásva a hátsó kertben, mindegy…

Mi van, ha ez sem elég, még több garanciát akarsz?

Ha szerinted Magyarországon nincs jogbiztonság, akkor lehetsz még radikálisabb is. Ha minden este attól tartasz, hogy az állami ügynökök kipakolták a lakásodat, ha félve mész a bankba, hogy megvan-e még a számládon a pénzt, akkor extra költségért és munkáért ezen is lehet segíteni.

Egyrészről senki nem akadályoz meg abban, hogy külföldön nyiss értékpapírszámlát, és oda vegyél bármilyen ETF-et, részvényt, kötvényt, ingatlanalapokat, stb. Ott van például az Interactive Brokers.

Másrészről vehetsz külföldön is ingatlant, ha van rá pénzed.

De szélsőséges esetben vehetsz például nemesfémeket is, vagy műtárgyakat.

A legjobb szerintem, ha portfólióban gondolkozol, vagyis több helyen is van pénzed. Ezt persze akkor tudod megtenni, ha 50-100.000 Ft-ot azért elteszel havonta. Ez alatt valószínűleg nem fogja megérni több helyen is számlát nyitni.

Összességében az lenne a fontos, hogy próbálj meg racionálisan gondolkodni, és ne hagyd hogy a dühöd befolyásoljon. Valóban tragédia, ami a magánnyugdíjakkal történt, de ez nem szabad, hogy visszavessen attól, hogy megalapozd az anyagi biztonságodat.

Számos pénzintézet van itthon és külföldön még több. Nem vagy korlátozva, bármikor, bármelyik cégen keresztül bármilyen vállalkozásban szerezhetsz tulajdont, vehetsz ingatlant, más befektetőkkel közösen finanszírozhatsz befektetési alapokat. Nem kell senkiben megbíznod, a pénzügyek nem a bizalomról, hanem az üzleti lehetőségek kihasználásról, a vagyonod gyarapításáról szólnak.

Nem bízni kell, hanem utána kell járni, meg kell bizonyosodni, le kell ellenőrizni…

A világon több száz millió ember fektet be és gyarapítja  vagyonát. Választhatsz, hogy velük tartasz, vagy siratod az elveszett pármillió forintodat, ami valójában sosem volt a tiéd.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy miként lehet biztonságos, magas hozamú portfóliód, akkor tedd fel kérdésként az alábbi gombra kattintva, és mi 24 órán belül személyre szabott válasszal jelentkezünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!