A piac aranytörvénye, hogy az jár jól, aki tudja, mikor és mit vegyen, ezt a szabályt pedig nem csak a részvény- és kötvénypiacon, hanem a zöldég- és gyümölcsárusok között is megtanulhatod. Ezeket a piacokat ugyanis a mezőgazdaság és a természet törvényei irányítják, és ha ezekhez tudsz alkalmazkodni, bizony rengeteget spórolhatsz, ráadásul jobb minőségű áruhoz is juthatsz a pénzedért.

Lássuk, hogyan érdemes időzítened a zöldség és gyümölcs vásárlásaidat!

Biztosan észrevetted már, hogy a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek ára és minősége időről-időre változik az év során, és nem árulunk el nagy titkot, hogy ez a természet és a gazdálkodás törvényei miatt van így.

Minden egyes növénynek megvan ugyanis a szezonja, hogy mikor kell elvetni és betakarítani. A termelők nyilván csak ezeknek megfelelően tudják a piacra vinni neked ezeket a terményeket, ehhez képest juthatsz te is hozzájuk.

A kínálat oldaláról tehát korlátozottak a lehetőségek. Itt jön a kereslet és kínálat egyensúlyának kérdése. Ha te télen akarsz friss paradicsomot venni, vagy épp újhagymát, málnát enni, akkor friss terményt nem tudsz ezekből szerezni normál körülmények között.

A melegházaknak és az importnak köszönhetően azonban mégis vehetsz szezonon kívül is a különféle árukból, de ennek persze külön felára van a szállítás és a plusz infrastrukturális igények miatt.

Ha tehát szezonon kívül akarsz valamit vásárolni, amikor rendes kínálat nem áll rendelkezésre, hanem speciális igényt támasztasz, akkor meg kell fizetned ennek plusz költségét.

Mikor, milyen zöldséget, gyümölcsöt érdemes venned?

Az alábbi táblázatot a nyitottkert.hu-n találtuk, és ennél jobban biztosan nem tudnánk neked összefoglalni, hogy a piacon mikor mit érdemes keresned.

(Ahogy látni fogod, a „B” a betakarítási időszakot jelenti, amikor olcsóbban és jobb áruhoz juthatsz, a „T” a tárolás, amikor drágábban, kevésbé friss áruhoz juthatsz, ezen kívül pedig legfeljebb importot vehetsz drágán.)

Zöldséget, gyümölcsök, fűszerek betakarítása és tárolása

Nézzünk pár példát!

Általában tavasz közepétől találsz friss zöldborsót a piacokon, és egy jó borsóleves vagy raguleves igazi tavaszi ízét a borsó adja. Ennek szezonja viszont csak három hónapig tart, tehát érdemes jól kiélvezni ezt a negyedévet, hogy igazi, friss, roppanós borsót ehess.

Mivel szinte mindenki szereti a borsót, már üvegben és konzervben is vásárolható ez a zöldség, de hát zongorázni lehet a minőségbeli különbséget ezek és a friss termény között. Ráadásul jóval drágábbak is ezek a megoldások, ahogy az alábbi grafikon is mutatja:

A boltokban fél kiló üveges vagy konzervborsót 550 forint körüli áron kapsz meg. Ehhez képest szezonban, jó minőségben és frissen 300-350 forintos kilóáron vásárolhatsz meg. Ez a szezonon kívüli ár harmada!

Ribizli – évente csak két hónapig

A fenti táblázatban láthatod, hogy a ribizlit az évnek csak két hónapjában kaphatod frissen a piacon, tárolni pedig nem is igen tudják. Az alábbi grafikonon láthatod, hogy ezen kívül bizony duplaárat, a szezonbeli 4-500 forint helyett nagyjából 1000 forintot kell kicsengetned, ha ribizlit szeretnél enni.

Amit mindenki eszik

Az egyik legközkedveltebb zöldség itthon a paradicsom. Érdekes viszont, hogy bár a melegházaknak és az importnak köszönhetően gyakorlatilag egész évben tudsz többé-kevésbé frisset venni, azért nem ugyanaz a helyzet.

A grafikon szerint ugyanis, ha januárban vagy februárban támad rá kedved, akkor akár a normál ár ötszörösét-hatszorosát fizettetik meg veled.

Hogy gondolkozz?

Az árakat az Agrárkutató Intézet térképezi fel és közli folyamatosan, de ezeket több tematikus blogon is megtalálod. Ezek segíthetnek eligazodni, hogy mikor mit vásárolj inkább.

Tavasszal már kezdődnek a betakarítások pár terménynél, de itt még márciusban holtszezon van. Áprilisban már pislákolnak a dolgok, de csak később jön az igazi pörgés.

Amit ekkor érdemes keresni, az a saláta, a karalábé és a kel, hogy a legnépszerűbbeket említsük. Májusban ehhez képest már jóval szélesebb a skála: ekkor indul a brokkoli, a cékla és néhány bogyós termény időszaka. A brokkoli azért is érdekes, mert annak csak két hónapig tart a betakarítási időszaka, ez tehát ritka kincs, annak, aki szereti.

Nyáron nyílik a legnagyobb arzenál a piacon, ekkor szinte bármit megkaphatsz frissen és olcsóbban, a legtöbb terménynek ez a főszezonja.

Valószínűleg elég, ha csak a legnagyobb slágert említjük, amely a romantikázáshoz is elengedhetetlen kellék ilyenkor: itt van az eper szezonja. De hogy mást is mondjunk, a karfiol és a fűszernövények is ekkor érik el legjobb állagukat.

Ősszel is tart azonban a pörgés, bár néhány termény kifut ilyenkorra. Ilyen a nyár másik néhány slágere, a görög- és sárgadinnye, valamint a barack is. A tél jelenti tehát az igazi szűkös időszakot. Van azonban ekkor is 1-2 olyan termény, amely ekkor éli világát, és ekkor kell lecsapnod rá. A kökény és a naspolya ilyen például. Utóbbiból remek lekvárt és zselét készítenek, érdemes tehát kihasználni a lehetőséget.

És a külpiaci hatások?

Beszéltünk arról, hogy sok terméket importból is megvehetsz, ha épp idehaza nincs szezonja, vagy épp nem is terem. Itt viszont nem csak a normál, szállítással kapcsolatos felárak jönnek be.

Idén például a fő saláta és zöldségellátóink, Spanyolország és Olaszország komoly gondokkal küzdenek. A nagyobb esőzések és a hidegebb idő miatt ezek a termények jóval drágábban kerülnek a piacra. Sok salátaföldet és brokkolitermelő kertet elöntött a víz. Így tehát csökkent a kínálat a változatlan vagy növekvő kereslet mellett. Ennek természetes eredménye az áremelkedés.

Mindezek alapján érdemes lehet képként elmenteni magadnak az első táblázatot, hiszen senki nem várja el, hogy mezőgazdász módjára betéve tudd ezeket az információkat. Ennek segítségével viszont – akár a hűtőre kitéve is – mindig puskázhatsz, hogy tudd, mit érdemes most keresni a piacon.

És miközben egyre tudatosabb leszel ezen a téren, igyekezz ezeket a tapasztalatokat a pénzügyeidben is kamatoztatni, így nem csak pár ezer forintokat, hanem jóval nagyobb tételeket tudsz majd nyerni.

Ha kérdésed merült fel a témával kapcsolatban vagy bármilyen más pénzügyi kérdésed lenne, akkor írj nekünk az alábbi gombra kattintva:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!