Mikortól spórolj a nyugdíjadra?

Ki az, aki úgy képzeli el a nyugdíjas éveit, hogy minden hónapban ki kell számolnia, hogy hány kiflit tud megvenni és hány liter tejet? Ki az, aki azért dolgozik, hogy idős korában csak egy szobában üljön, mert nem tud megtenni semmit az anyagi körülményei miatt?

Azt hiszem, nem nagyon létezik ilyen ember. Viszont a mai körülmények között, ha mindezt nem teremtjük meg magunknak, akkor sajnos a havi kifli adagot és az unokáknak szánt csoki kockákat is jól meg kell gondolnunk, hogy mennyit veszünk és adunk belőle.

Ma, aktív dolgozóként nem is gondolunk sokszor bele, hogy mi lesz velünk idős korunkban.

Mi lesz, ha nyugdíjba megyünk?

Idős korban megnőnek a betegségek kockázatai, az egészségügyi kiadások, gyarapodik a család létszáma… Ezekben az esetekben mit tennél, ha nincs „vésztartalékod”? Mit csinálsz, ha a családod sincs olyan helyzetben, hogy támogatni tudjon? Kitől fogsz segélyt kapni, ha már a nyugdíjad sem lesz elég semmire?

Ha igen, és a kispárnád alatt gyűjtöd a nehezebb időkre a pénzt, akkor feleslegesen esel el a pénzedet gyarapító hozamoktól. A pénz elértéktelenedik, viszont mi meg tudjuk találni neked a legjobban kamatozó és legoptimálisabb helyét a megtakarításaidnak, amiből aztán garantáltan, előre kalkulálhatóan megtervezheted a nyugdíjas éveidet.

Sokan azt hiszik, hogy „Áá én még fiatal vagyok a nyugdíj-megtakarításhoz.” Pedig nem! Tegyük fel, hogy 30 éves vagy, tehát a nyugdíjig van még 35 éved. A nőknél az átlagéletkor 78,23, a férfiaknál pedig 70,93, de a statisztikák szerint, ha eléred a nyugdíjkorhatárt, akkor utána még minimum 15 évig élsz. Ennél persze célszerű hosszabb távra tervezni. (A hosszú élet kockázata)

Ha mondjuk, 30 éves korodban elkezdesz félretenni havi 20 ezer forintot az azt jelenti, hogy előre láthatóan 60.222.988 Ft forint megtakarításod lesz 65 éves korodra, hozamokkal, adókedvezményekkel együtt. Ha 85 éves korodig élsz, akkor ez az összeg 304.761 Ft / hó összeget jelent neked, ha a közben termelt hozamokat is figyelembe vesszük.

Mennyi pénzed gyűlhet össze ma a legjobb megtakarítást választva attól függően, hogy hány évesen kezded el a nyugdíjcélú megtakarítást?

nyugdij korok

Tehát minél korábban kezdesz el takarékoskodni, annál többet tudsz félretenni, és annál jobb, kényelmesebb, nyugodtabb és biztonságosabb életet élhetsz majd, amikor a sok évi munka fáradalmait kipihened. Ha már csak 10 éved van a nyugdíjig, akkor neked nagyon fontos, hogy minél gyorsabban elkezd felépíteni a saját vagyonod.

Ne légy kishitű, állíts fel célokat

Miért törődnél bele abba, hogy minden pénzedet a gyógyszereidre költöd és semmi másra nem marad? Nem kell beletörődnöd! Kell egy cél! Vagy több… Mit szeretnél csinálni, amikor idős leszel?

Nem kell bezárni magad a négy fal közé, csak azért mert nyugdíjas vagy. Akkor jön el az az idő, amikor már nem kell dolgoznod és szabadon élvezheted az életedet. Sportolhatsz, utazhatsz, bejárhatod a világot, időt tölthetsz a családoddal… Nem lenne jobb, mint a 4 fal között?

Dehogynem! És pont ezért kell elkezdeni folyamatosan gondolni a nyugdíjadra, és felhalmozni egy kellő mértékű privát tőkét, amiből megvalósítod majd az álmaidat.

Ehhez nem elég néhány millió forintot összeszedned, ami elsőre rémisztő lehet, de megnyugtatás céljából elmondom, hogy a mai nyugdíjcélú befektetések hozamai óriási lökést adhatnak, hogy az ilyen távon félretett összeg évről-évre egyre gyorsabban gyarapodjon.

Ezt elolvasva, át kell gondolnunk, hogy mit is szeretnénk igazán. Ma megvenni olyan dolgokat, amikre igazából nincs is szükségünk, nem is tudjuk élvezni vagy kihasználni ezeket, mivel az időnk nagy részét a munkával töltjük, vagy befektetni a pénzünket és később élvezni a szabad éveidet?!

Összefoglalva, a sorsod a te kezedben van és neked kell döntened a jövődről!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:07+00:00 február 16th, 2016|Megtakarítás, Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment