Milyen hozamokra számíthatunk a profi portfólióktól?

2018 elején minden befektető azt kérdezi, hogy mikor jön már a medve? Meddig érdemes még beszállni? Sajnos ezt senki nem tudja megmondani, és ahogy korábban már írtam, nem is ez a jó kérdés: A tökéletes időzítés illúzió.

Az viszont egy jó kérdés lehet, hogy adott kockázatokat vállalva mégis mi a reális hozamelvárás ma a világban? Ebben a cikkben mutatók néhány portfóliót, amit szakértők állítottak össze.

Másik szakértők pedig megszakértették az eszközallokációk várható hozamát és szórását, amiből kikerekedett egy várható hozam…

Azt, hogy neked megéri-e ekkora hozamért befektetni azt döntsd el te.

Arról, hogy miért kell portfólióban gondolkodni már itt írtam: hogyan alakíts ki portfóliót?

Kiknek a portfólió ajánlását fogjuk vizsgálni?

5 híres befektető portfólióját vizsgáljuk:

Néhány információ róluk:

David Swensen: A Yale egyetem befektetési alapjait kezelő szakember, számos tudományos cikk és könyv szerzője. Sokan a szakma legjobbjának tartják. 1985 óta kezeli a Yale befektetéseit, mely több mint 26 milliárd dolárt tesz ki.

Ray Dalio: Amerikai milliárdos befektető, fedezeti alapkezelő és filantróp. A Bridgewater Associates alapítója, mely a világ egyik legnagyobb fedezeti alapja. (Hedge Fund)

Harry Browne: Amerikai író, politikus és befektetési tanácsadó. A Liberális Párt elnöki jelöltje volt az 1996-os és 2000-es amerikai választásokon. 12 könyvet írt, amelyekből összesen több mint 2 millió példányt adtak el. 2006-ban meghalt.

John Bogle: Amerikai befektető és üzletember. Ő a Vanguard Group alapítója és nyugalmazott vezérigazgatója. 1999-es könyve, a “Common Sense on Mutual Funds” bestseller lett, és klasszikusnak tekinthető a befektetési közösségen belül.

Warren Buffet: Üzletember és befektető. Buffett a Berkshire Hathaway elnöke és vezérigazgatója. A világ egyik leghíresebb befektetője, akit gyakran idéznek mind hétköznapi, mind szakmai körökben. (Mibe fektet Warren Buffet?)

A portfóliók elosztása és várható eredményei

Ez a táblázat 7 minta portfóliót tartalmaz, a hozzájuk kapcsolódó ETF-ek tickerjével, ha valaki esetleg szeretné megnézni a felépítéshez szükséges elemeket. (Mi az ETF?)

Egyel jobbra láthatod, hogy milyen eszközosztályba fektet az adott ETF, és tovább haladva pedig a portfóliókban használt eloszlásokat láthatod.

Portfólió eloszlások és becslések

 

Richard Shaw a QVM Group szakértője egy cikkében elemezte ezeket a portfóliókat, és 25 ezer szimuláció alapján kiszámolta a várható hozamokat és azok szórását. A szimulációhoz kétféle adatsort használt. Az egyiket a JP Morgan eszközosztályokra vonatkozó előrejelzései adták, a másikat pedig a Research Affiliates becslései.

Ezek alapján kiszámolta, hogy mekkora átlagos éves hozam várható a portfólióktól, valamint milyen esésre kell számítanunk várhatóan. Az átlag hozam per volatilitás a kockázathoz arányló hozamot mutatja. Minél magasabb, annál több hozam jut egy egység szórásra.

A tesztek során persze sokféle eredmény kijött. Shaw ezt is táblázatba foglalta nekünk attól függően, hogy mennyire valószínű az adott hozam. Minél inkább a táblázat alját vagy tetejét nézzük, annál valószínűtlenebbek az adott kimenetelek. Az átlagot az 50-edik percentilisnél látjuk.

A JP Morgan adatai alapján így alakulnak a várható hozamok:

A Research Affiliates adatai alapján pedig így:

Nem azok az egetverő hozamok, amikre számítottál?

Nos, először is ne feledd, hogy ezek csak 10 évre becsült hozamok, és dollárban. Másrészről a piacok 2018 elején igen magas árazáson forognak, ezért a szakértők igen alacsony növekedést jósoltak, és egy nagyobb esés is benne van a levegőben.

Fontos látnod azonban, hogy 10 éves táv nem számít soknak egy részvénybefektetésnél. Ahogy erről már volt szó korábban, nem tudjuk, hogy érdemes-e kivárni.

Sokkal inkább az a fontos, hogy felismerd a saját kockázatvállalási hajlandóságod. Láthatod, hogy a Buffet féle portfólió például nem sokat törődik az árfolyamingadozásokkal. Buffet hosszú távon gondolkodik, és hosszú távon a részvények a nyerők.

A portfóliók kialakítása mögött nincsen nagy varázslat, valójában senki nem tudja, hogy melyik lesz a legjobb. Ha tudod, mit csinálsz, akkor módosíthatsz a portfóliókon. Például, ha magasabb hozamot szeretnél, akkor az S&P500 –at lecserélheted egy Value S&P500 Etf-re, vagy egy MSCI WORLD Value ETF-re. A külföldi piacoktól magasabb hozamot várhatsz, szintén a value cégektől.

Eltolhatod a portfóliódat a kis cégek felé is, vagy állíthatsz az arányokon, hogy magasabb legyen bennük a részvények aránya. Az amerikai kötvény ETF-ek helyett használhatsz természetesen magyar állampapírokat is, melyek magasabb hozamot kínálnak és a dollár árfolyammozgásától is védenek.

Ne csapd be magadat, hogy inkább a múltba tekintesz vissza. Ha ezeknek a portfólióknak a 15 éves teljesítményét mutatnám meg, akkor 8% feletti hozamokat látnál. Könnyű a múltat bemutatni, de a helyzet most más, mint 15 éve.

A múltbeli hozam nem garancia a jövőre!

Sajnos nem találtam kellően hosszú adatsort minden portfólióra, de lefuttattam egy backtestet a PortfolioVisualizeren a 60/40-re és a Warren Buffet féle elosztásra.

Az eredmény a következő:

8,22% és 9,28%-os éves hozam dollárban, több mint 20 éven keresztül. Nem rossz eredmény, két ilyen egyszerű portfóliótól. Visszatekintve tehát nagyon szép eredményeket értek el, a jövő azonban kérdésesebb.

Egyrészről nem tudhatjuk, hogy melyik kimenetel következik be, tehát akár magasabb, akár alacsonyabb hozamokra is számíthatnak a befektetők. Érdemes viszont reálisan látnod a piacot, mert a túlzott elvárások túlzott kockázatvállalást eredményezhetnek.

Amint látod ezek a portfóliók is volt, hogy 30-46%-ot veszítettek az értékükből. Ha nem bírod ezt a kockázatot, akkor válassz biztonságosabb elosztást.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2018-01-24T18:39:59+00:00 január 24th, 2018|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment