A minimalista életstílus: így lehetsz boldogabb, kevesebb pénzből

Kevesebb költség = nagyobb boldogság?

A minimalizmus a fogyasztói kultúrától, az öncélú anyagiasságtól való mentességet, és az ezzel járó felszabadultságot és szabadságot jelenti. Hogy ez miként jön mindahhoz, amiről olvashatsz a Pénzügyi Tudakozón? Megmutatjuk!

A minimalizmus alatt tehát nem azt kell érteni, hogy ne legyen semmilyen tulajdonod, vagyonod, hanem azt, hogy nem áldozunk be túl sokat a vagyon megszerzéséért, így sem az egészségünket, sem a kapcsolatainkat vagy a nyugalmunkat.

A lényeg, hogy azt valósítsd meg, amit tényleg szeretnél elérni, de úgy, hogy közben nem leszel az anyagiasság rabja.

A teli garázs szindróma

A rengeteg felesleges cucc amit megveszünk és nem használunk, frusztrációt okoz, megfojt bennünket…

Gondolj bele, hogy biztosan te is láttál már olyan háztartást, ahol tele van a garázs “még jó lehet” címkéjű dolgokkal, a kétszer használt haserősítőtől a lovaglócsizmán át az egyértelműen gagyi mini pingpongasztalig.

Egyértelmű, hogy körülvesznek a tárgyak, a kütyük, ami valójában egy megfelelési kényszer eredménye.

Mindenhonnan zúdul ránk a hamis példamutatás, hogy az a menő, akinek egyszerre mindene megvan otthon, és ettől boldog. Az egyik nagy ígéretet kapjuk a másik után, de boldogabbak nem leszünk tőle…

Ez az a bizonyos mesterséges vágykeltés: dolgozz, hogy vásárolhass! Utána dolgozz még többet, és ha elfáradtál, akkor vásárolj, hogy végre elfelejtsd azt a rengteg stresszt, amit az egész napi hajtás okoz.

Közben egyre kevésbé leszel boldog a tárgyaktól, az életszínvonalad elinflálódik, fokozódik a mohóságod, már nem lesz megállj, szem elől téveszted, ami igazán a fontos neked.

Mi a legrosszabb ebben?

Elmegy az időd anélkül, hogy akár tudnád, hogy mit is akarsz valójában, hát még hogy teljesítenéd is azt.

A sok nem használt kacat – akár bevallod magadnak, akár nem – valójában frusztrációt okoz.

Egyrészről egy csomó energiád elmegy a megszerzéssel (mire megkeresed rá a pénzt), karbantartással, másrésztől a fókuszod azon van, hogy fenntartsd azt az életszínvonalat, ami csak látszólag fontos.

Nem a saját vágyaidat követed, hanem egy marketing gépezetnek dolgozol, mint egy modern rabszolga. Nagyobb autó, nagyobb TV, szebb és nagyobb ház, különleges kütyük és díszek, modern konyhagépek, edző masinák…

Látszólag jó döntés mindent megvenni, amit megkívánsz. Másrészről pedig eközben eltolódik a fókusz arról, ami igazán boldoggá tesz.

Ki a sikeres minimalista?

A minimalisták célja tehát valójában ugyanaz, mint bárki másnak: a boldogság. Ők pusztán jobban lecsupaszítják az egyéb, kevésbé fontos vágyaikat, amelyeket a reklámok és az akciós ajánlatok özöne táplál belénk, no meg a saját mohóságunk.

Te is számos ilyen minimalistát ismerhetsz, akik közül néhányan boldog szülők, világutazók, vagy éppen sikeres vállalkozók. Ami összeköti őket, hogy célvezérelt életet élnek; aköré a néhány dolog szervezik az erőforrásaikat, amelyeket tényleg, igazán szeretnének, nem aprózzák fel magukat, hogy minden téren mindenük meglegyen.

Ideje tehát megfogalmaznunk, mi is pontosan a minimalizmus.

Valahogy úgy mondhatnánk, hogy ez egy eszköz ahhoz, hogy megszabadítsd magad az élet túlzásaitól, hogy azokra a dolgokra fókuszálhass, amelyek fontosak a számodra, valóban boldoggá, teljessé és szabaddá tesznek.

Hogy mit nyersz ezzel? Megszabadulhatsz az állandó elégedetlenségtől, jobban uralhatod az idődet, megélheted a pillanatot, a szenvedélyednek élhetsz, a fogyasztás helyett többet alkothatsz.

Így lehetsz Te is boldogabb…

Érdekes, hogy amikor az embereknek szabadidejük van, a legtöbben valamilyen pénzköltésben élik ki magukat. Be kell ülni valahova, el kell menni vásárolni. Minél több pénzt költenek el ilyenkor, annál nagyobb a “buli”. 

Most aztán igazán elengedjük magunkat, és jól elköltünk egy heti fizetést.

Sajnos itthon még kevesen vannak, akik látják amit én látok: 

Ahhoz, hogy jól érezd magad, nem szükséges pénzt költeni. Mi például havonta egyszer tartunk egy “ingyenes hétvégét”. Ez annyit jelent, hogy nem vásárolunk semmit, boltba sem megyünk, ha kell étel, vagy víz, akkor azt előző napokban bevásároljuk.

Unalmasan hangzik?

Pedig képzeld el, hogy ezek kifejezetten pihentető, és remek hétvégék szoktak lenni.

Sokat sétálunk, túrázunk (Budapest környékén, busszal, legutóbb pl. a remete szurdokban.), közösen főzünk ( = egészségesen, olcsón eszünk), rajzolunk, olvasunk, tanulunk, sportolunk (futunk és street workoutolunk), és ami talán a legmeglepőbb lehet sokaknak: BESZÉLGETÜNK!

Sokan azzal jönnek, hogy az egészséges életmód drága, mert drága ételek kellenek hozzá meg drága hobbik. Míg teleshopban az AB King Pro 25.000 ultra akciósan, addig Jófogáson 3.000 forintért dobják utánad, csak vidd már el. Mégis sokaknak “tök gáz” használt cuccot venni…

Tudtad, hogy ezeket az edző gépeket direkt úgy tervezik, hogy a ruhákat rájuk lehessen aggatni, mer így kevesebben viszik vissza őket? Legalább valamire jó lesz!

Valójában szerintem a legtöbb egészséges dolog olcsó, vagy ingyen van, és épp a sok mesterséges, drága cucc az, ami miatt napokig / évekig lelkiismeret fordalásod van.

Persze, tudom hogy az egészségbiznisz mire megy ki: ki kell találni egy “majdnem új, de jól hangzó” sportot, vagy diétát, táplálék kiegészítőt, ódákat zengeni róla, hogy ez a kulcs a szép, egészséges alakhoz. Mindig kell egy új Bifidusz eszenzisz!

Pénzt költesz, vagy keresel a hobbiddal?

Vedd észre, hogy kétféle hobbid lehet:

 1. Haszontalan, ami pénzköltéssel és leépüléssel jár (Pl.: alkoholizálás, étterembe, cukrászdába járás, vásárlás, stb.)
 2. Hasznos, amivel fejlődsz, alkotsz, vagy pénzt keresel (Pl.: tanulás, festés, hímzés, dekoráció, nyelvtanulás, sport)

Annyi mindent lehet csinálni a mai világban, annyi elfoglaltság közül választhatsz, azt olvashatsz, tanulhatsz, amihez csak kedved van. Miért nem választasz egészséges, olcsó, hasznos hobbit?

Sokaknak ezek lennének a legjobb befektetések is:

Mibe fektess, ha keveset keresel, de NAGY VAGYONT akarsz? (Már havi 3.200 Ft-tól!)

Sokkal boldogabb és szabadabb életet élhetsz, ha nem a vásárlástól várod a boldogságot, hanem megtanulod kiélvezni a dolgokat, mik egyébként is körülvesznek.

Nézz körül, és keresd a lehetőséget az alkotásra. Ahelyett, hogy vásárolsz, adj értéket másoknak. Ha nincs jobb dolgot, vállalj például önkéntes munkát, és segíts a rászorulóknak.

Honnan jön ez az egész?

Nyugi, nem akarok visszamenni Assisi Szent Ferenchez vagy más híres aszkétákhoz. Inkább a modern korból hoznék egy ismert, de azért nem közismert sztorit.

A ’70-es években ugyanis Jigme Singye Wangchuck, Bhután királya kérdezett vissza egy újságírónak, hogy miért is vagyunk ennyire oda a GDP-től, miért nem azt vizsgáljuk, mennyire boldogok az emberek az adott országban? Ettől kezdve vezették be ott a GNH-t mint mérőszámot a GDP helyett, vagyis a bruttó nemzeti boldogság indexet.

E mögött az volt az ideológia, hogy a GDP-be ugyanúgy – sőt talán minden másnál jobban – belejátszanak a fejlődést visszavető tényezők, mint a háborús költések, a megelőzhető betegségek kezelésére szánt összegek, vagy épp egy katasztrófa maradványainak eltakarításának költségei. Ráadásul ismerjük be: a nagyobb jólét nem feltétlenül jelent nagyobb boldogságot.

Utóbbi egyébként Richard Easterlin „boldogság-bevétel” paradoxonából eredő gondolat.

Easterlin ugyanis azt mondta ki, hogy ez a kettő nem hogy együtt járna, hanem pont ellentétesen alakul egy idő után: egy határon túl a plusz jólét már inkább csökkenti a boldogságunk szintjét.

Hol dívik a dolog? Hát az USA-ban!

Érdekes módon az Egyesült Államok az egyik élenjáró ország, ahol ez a szemlélet már ismertebb és divatosabb. Hiszen gondoljunk bele, mi az egyik első dolog, ami Amerikáról az eszünkbe jut? Hát hogy mindent bármikor olcsón megvehetünk, akár kell, akár nem, és ennek egyik emblémáját a tele shopok jelentik.

És hogy az előző, Easterlin féle gondolat nem pusztán kitaláció, nézd meg az alábbi grafikont! Ahogy látod, az egy főre jutó GDP kezdeti alacsony szintje ellenére boldogabbak voltak az emberek, később pedig a dinamikus növekedés hatására se lettek igazán boldogabbak.

minimalista életstílus

Forrás: World Database of Happiness, Erasmus University Rotterdam, St. Louis Fed.

Tegyél egy próbát!

Adódik a kérdés: hogyan valósíthatjuk meg magunk is ezt a szellemiséget és szabadságot? Először is döntsd el, mi neked a fontos. Alapvetésnek mondhatjuk itt a családot, az egészséget, a pihenést, az élet élvezetét – jelentsenek persze ezek mást és mást az egyes embereknek.

Ha ezt lezongorázod magadban, már látni fogod, mi kell a céljaidhoz, és ki tudod dobni mindazt, ami nem kell, illetve ne vegyél meg olyat, amit csak adott pillanatban megkívánsz.

Azt is megteheted, hogy alszol egyet, ha megtetszik valami, és ha 10 nap múlva is kell, akkor vedd meg. Hiszen a múló vágy már önmagában is frusztrációt okoz.

Hidd el, az első ilyen után már jóval könnyebb lesz, olyan ez kicsit, mint valamilyen függőségről leszokni.

Az is jó módszer, hogy ha először csak bérelsz valamit, és csak utána veszed meg, amikor érzed, ez tényleg neked való: lakás, hajó, autó, akár egy nyaraló.

Ezzel kirángatod magad abból a spirálból, amikor hagytad magad mások által sürgetni, hogy vegyél, fogyassz, markolj. Ez nem fukarság, egyszerűen megismered az igazi igényeidet, és nem költesz feleslegesen más dolgokra.

Ennek van egy másik szuper pozitív oldala is: Nem kell majd azon aggódnod, hogy mi van, ha új állást keresnél, vagy úgy döntesz, hogy 1-2 hónapig nem dolgozol.

Mivel nem fügsz annyira a pénztől, mint mások, mivel akár a hobbidból is tudsz pénzt keresni, ezért kinyílik számodra a világ, és megszabadulsz egy csomó stressztől.

Itt jönne az a rész, hogy „7 tipp ahhoz, hogy te is sikeres minimalistává válhass”, azonban itt pont a személyre szabottság a lényeg, tehát ha rájössz, mit is szeretnél igazán, onnantól már a józan eszed visz tovább a saját utadon.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, kattints az alábbi gombra és kérdezz tőlünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2017-06-19T21:26:37+00:00 június 20th, 2017|Pénzügyek|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. lajos június 20, 2017 at 10:55 de. - Reply

  Ez jó írás volt!

  • Szendrei Ádám június 20, 2017 at 11:03 de. - Reply

   Köszönöm Lajos, örülök, hogy tetszett!

 2. Laci július 6, 2017 at 4:24 du. - Reply

  Nagyon ugyes cikk.

Leave A Comment