Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2015/2016-ban?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014 év végi jelentése szerint elindult a népesség elöregedése, és emiatt a magyar nyugdíjrendszer működése veszélyben van. A KSH azokat a nyugdíjrendszert érintő tényezőket, valamint változásaiért felelős okokat vette figyelembe, amelyek az elkövetkezendő években befolyásolhatják a magyar nyugdíjrendszer teljesítményét.

Az elemzés publikus, és mindenki számára elérhető.

A várható élettartam növekszik, de a népesség száma nem

Egyre több és komolyabb problémát jelent a magyar nyugdíjrendszer stabilitásának, hogy az emberek várható élettartama növekszik, de az újszülött gyermekek száma folyamatosan csökken. Az elöregedési index úgy kerül kiszámításra, hogy a 65 évnél idősebb népességet összevetik a 14 évnél fiatalabbak számával. Ennek eredményképpen elmondható, hogy 2013-ban 100 gyermekre már 119 időskorú ember jutott. Ez mit jelent?

Pontosan azt, hogy a népesség eltartottsági rátája nem egyenes arányosságban növekszik vagyis a jövő nemzedék munkavállalóinak járulékaiból sokkal több időskorú ember nyugdíjazását kell megoldani! A terhek folyamatosan növekednek, és egyes elemzők szerint komoly veszélyben van hazánk nyugdíjasainak egzisztenciája.

A teljes nyugdíjrendszert érintő demográfiai változásokról korábban már írtam itt: Demográfiai körkép: ki tartja majd el a nyugdíjast?

Mi a helyzet a nyugdíjkorhatárral?

Idén, 2015-ben azok fogják elérni a 62,5 éves korhatárt, akik 1954-ben születtek. Ám van egy kis probléma, mert az „állambácsi” úgy határozott, hogy a korhatár 65 év lesz és további emelések várhatóak az elkövetkezendő időszakokban. Tehát az 1954-ben születettek leghamarabb 2018-ban és az 1957-ben született generáció csak 2022-ben mehet nyugdíjba. Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta a kormány, hogy a nyugdíjkorhatár emelése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy Magyarország nyugdíjrendszerének összeomlását elkerüljük. Igen, ez sajnos azt jelenti, hogy továbbra is dolgozhatunk látástól vakulásig…

… hacsak nem halmozol fel kellő mértékű megtakarítást, és fittyet hányva az állami nyugdíjra a saját törtvényeid szerint cselekszel. Ehhez persze nem csak, hogy rendszeresen félre kell tenned, de egy jó nyugdíj megtakarítást is tudnod kell választani. Ehhez segítség itt: Melyik a legjobb nyugdíj megtakarítás?

Jóval kevesebben mentek nyugdíjba

A nyugdíjból élők száma az utóbbi 5 évben közel 90 ezer fővel csökkent, amely elsősorban a férfiakat érintette, de a nyugdíjba vonuló nők számánál is csökkenés figyelhető meg. A KSH statisztikái szerint 2010 januárjában 2,082 millió nyugdíjas volt, amely 2015 januárjára 1,995 millióra csökkent. Nagy valószínűséggel ennek hátterében a nyugdíjkorhatár növekedése, valamint a korhatár elérése előtti nyugdíjba vonulás eltörlése állhat. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adatai szerint, 2014-ben csak 50 ezren mehettek nyugdíjba, amely a 2012-es adatokhoz képest 33 százalékos csökkenést eredményezett.


Sajnos ilyen nyugdíjak mellett sokan még akkor sem tudnak elmenni nyugdíjba, ha elérték a korhatárt. Aki nem akarja, hogy hirtelen a mélybe zuhanjon az életszínvonala, az mindenféle mellékállást vállal, illetve addig dolgozik főállásban, amíg csak tud. Ez persze tovább rontja a helyzetet, hiszen a fiatalok nehezebben találnak állást, pedig nekik kellene eltartaniuk a szüleiket, és a többi nyugdíjast.

Tudni szeretnéd, hogy mennyit gyűjthetsz össze egy jó megtakarítással? Személyre szabott terv érdekel? Akkor kérj ingyenes tanácsadást:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:22+00:00 április 24th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment