Mire számíthatsz nyugdíjasként, ami az egészséged illeti?

Nem mindegy, hogy milyen egészségben éled meg a nyugdíjas éveidet. Pénzügyileg nem csak a legjobb forgatókönyvet kell figyelembe venned, számolj azzal is, ha rosszra fordulnak a dolgok, hiszen akkor lesz csak igazán szükséged a megtakarításodra. A megélt életéveket és az egészségben várható élettartamot nem szabad összekeverni! A KSH 2005 óta készít felméréseket az egészségben töltött életévek növekedésének vizsgálatához. 

Az egészségben várható élettartam alappillére, hogy a megélt évek mellett az életminőséget is értékeli. Azt kutatja, hogy a meghosszabbodott átlagéletkorral arányosan nő-e az egészségben, tehát korlátozásmentesen leélt évek száma.

Azokat az éveket lehet korlátozás mentesnek tekinteni, ahol az egyént az egészségi állapota nem akadályozza a mindennapi tevékenységeiben. Ezt a kutatók három fázisra bontották fel: korlátozottságtól mentes, mérsékelt korlátozottság és súlyosan korlátozottan leélt évek.

Miután részletesen kivizsgálták az eredményeket, megállapították, hogy milyen tényezők függvényében változik az egészségben eltöltött évek száma. A korlátozottság mentes évek egyrészt a gazdaság és az egészségügy fejlettségétől függnek, másrészről pedig nagyon fontos az emberek hozzáállása a saját egészségükhöz – azaz az egészségtudatos életforma jelenlétének mértéke.

Mit mutatnak a statisztikák?

A statisztikákból megfigyelhető, hogy a nők várható élettartama ugyan hosszabb, ám az egészségben eltöltött évek száma gyakran alacsonyabb, mint a férfiaknál. A 2012-ben elkészített statisztikák szerint például Hollandiában a férfiak 63,5 évet élnek, és ebből 80%-ot egészségben töltenek el. Ugyanebben az országban azonban a nők átlagosan 58,9 évet – azaz 4,6 évvel kevesebbet – élnek egészségben, korlátozásoktól mentesen.

A felmérések más országokban is hasonló eredményeket mutattak. A férfiak és a nők aktív éveinek közötti legnagyobb különbségek Norvégiában, Portugáliában és Izlandon vannak. Világszerte átlagosan a nők életének csupán 71%-a korlátozásmentes.

A legtöbb egészségben eltöltött évre az európai állomokban van esély. A nők tekintetében a legelső helyen Málta szerepel, ahol átlagosan 72,2 évig élnek egészségben. A férfiak esélyei Norvégiában a legjobbak, ahol a korlátozásmentesen leélt évek száma átlagosan 71,9 év. Málta és Norvégia esetében értelemszerűen az átlagéletkor is magas, mintegy 80 év a férfiaknál, és 83 év a nőknél.

A korlátozásmentesen leélt évek tekintetében Európában a legrosszabbul Észtország és Szlovákia szerepelt. Az átlagos egészségben eltöltött életkor 53,1 év. Észtországban ez a férfiakra, míg Szlovákiában a nőkre vonatkozik.

A 2012-ben Magyarországon végzett felmérések szerint országunkban a korlátozásmentes élettartam 60,5 év a férfiaknál, míg a nőknél 59,2 év. Az Európa Uniós országok tekintetében ez a 20. helyet jelenti. A szomszédos országok közül egyedül Ausztria mutatott jobb adatokat a felmérés során.

Mire számíthatsz 65 év felett?

Készült egy olyan kimutatás is, mely azt jelzi, hogy egy 65 éves személy még hány egészségben elöltött évre számíthat. Az Európai Unió területén átlagosan 8,5 korlátozottság mentes évet remélhetnek a 65 év felettiek nők és férfiak egyaránt. Norvégiában a legjobbak az esélyek, hiszen ezek a lakosok 16 korlátozottság mentes évre számíthatnak. Ezzel szemben Szlovákiában mintegy 12 évvel kevesebb a 65 év felett várható egészégben töltött élettartam, mindkét fél esetében.

egészségben várható élettartam 65 év felett

Magyarországon mi a helyzet?

A felmérésekből megállapítható, hogy a férfiak mintegy 7, a nők pedig 6,2 évvel többet élnek egészségben, mint korábban. 2012-ben az Európai Unió területén vizsgált átlagtól 2 évvel volt országunk lemaradva. A korlátozottság mentes évek nem egyformák az ország egész területén. Az Észak-Alföldön a legrosszabbak az esélyek, hisz 54,8 év az egészségben leélt évek száma. Magyarország legfejlettebb területén 62,4 év a korlátozottság mentes élettartam. Ez az érték az az Európai Uniós mutatókat is meghaladja.

egészségben várható élettartam Magyarországon

 

Mit jelent mindez?

Szerencsére az idő előrehaladtával egyre nő az egészségben előtöltött évek száma, de tudjuk, hogy egyre fontosabb időben gondolni az időskori létre. Míg valaki fiatal és munkaképes, addig kell minél többet megtakarítani erre az időre. Azt is figyelembe kell venni, hogy a statisztikák nem mindig érvényesülnek, és előfordulhat, hogy valaki hosszabb életet él meg. Ilyenkor létfontosságú az elegendő tartalék. Hatalmas a felelősség, cselekedj okosan és megfontoltan!

Érdemes egyrészről megfelelő nyugdíjcélú megtakarítást indítanod, és itt nem a havi 5-10 ezer forintokról beszélek. Mindemellett érdemes minél korábban elindítani egy kockázati életbiztosítást, mert így még alacsonyabb díjjal tudod megtenni, mint később.

2017-02-13T21:14:11+00:00 október 14th, 2015|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment