A mosoly kiaknázatlan hatalma

  • mosoly

A Forbes vendégszerzője, Eric Savitz nemrégiben egyszerű, de annál fontosabb felfedezést tett, amely a pénzügyidet is nagyban befolyásolhatja. Ahogy beszámolt róla, ez a felfedezés volt az, amely a legnagyobb mértékben segítette őt a hosszú távú kihívásoknak való megfelelésben. A felfedezés nem más, mint a mosoly hatalma. Ebben az idegrendszer tanulmányozása volt segítségére.

Ron Gutman, a Health Tap alapítója és vezérigazgatója, a TEDxSilicon Valley kurátora, aki állandó jelleggel kutatja az olyan újításokat, amelyek segíthetnek a karrier- és személyiségfejlődés terén.

Nemrégiben újabb ilyen felfedezést tett, amelynek tárgya a mosolygás hatalmának segítő ereje, hogy a hosszú távú kihívásokat sikeresen küzdhessük le. Ne hidd, hogy ez egy egyszerű közhely, mert Gutman az idegrendszer tanulmányozásából indult ki, mindez pedig a pénzügyeidben is fontos mankó lehet.

Mosolytanulmányozás

Gutman Kaliforniában, a UC Berkley 30 évet átkaroló kutatásának áttekintésével kezdte a munkát. A kutatás a hallgatók mosolyát tanulmányozta az évkönyvek alapján, illetve kiértékelték a vizsgálati alanyok jólétét és későbbi sikerességét is. A mosolyok tanulmányozásával a kutatók képesek voltak előre jelezni, hogy

  • mennyire lesznek hosszan tartóak és teljesek a hallgatók házasságai,
  • mennyire magas pontszámot érnek el az általános boldogságot és jólétet vizsgáló standardizált teszteken,
  • mennyire lesznek inspirálóak mások számára.

Még ennél is többet mutatott a 2010-es Wayne State University kutatási projektje, amely a Major League 1952-es kiírásának játékosait bemutató baseball kártyák fotóin végezte el ugyanezt a munkát. A kutatók arra jöttek rá, hogy a játékosok mosolya alapján előre jelezhető volt az életük későbbi menete. Azok a játékosok, akik nem mosolyogtak a képen, átlagosan 72,9 évet éltek, míg a többiek 79.9-et.

Mosolyogva születünk

Harmadik lépésben Gutman annak járt utána, hogy az ember azon kevés fajok egyike, amelynek benne van természetében a mosolygás. A gesztusnak köszönhetően a mosolygás hatalmával gyakorlatilag bármely társas szituációt pozitív irányba tudjuk befolyásolni.

Érdekes módon az ember már mosolyogva születik. Egy 3-D ultrahang technológiának köszönhetően kiderült ugyanis, hogy a fejlődő bébik már a méhben is mosolyognak. Sőt, miután megszületnek, ugyancsak mosolyognak, főként alvás közben, és még a vak bébik is mosolyognak, ha emberhangot hallanak.

Életünk későbbi szakaszában is a mosoly a biológiailag legáltalánosabban jellemző és érthető kifejezési módunk. Paul Ekman a világ vezető szakértője az arcmimika területén, és arra jött rá, hogy a mosoly egy kultúrákon átívelő jel, amelynek ugyanaz az értelme az egyes kultúrákban. A Pápua Új-Guineában végzett kutatásai bizonyították ezt a tézist, hiszen egy a civilizációtól tökéletesen elszigetelt törzs tagjai ugyanúgy használják a mosolyt, mint mi magunk.

A mosolygás szuperhatalmai

A mosoly azonban nem csak egy közös értelmű kommunikációs eszköz, hanem az egyik leggyakoribb is. Az emberek több mint 30 százaléka használja a mosolyt naponta 20 alkalomnál többször, és csupán 14 százalékunk ötnél kevesebbszer.

Valójában a mosolygás szuperhatalmai nem mások, mint a gyerekek. Ők ugyanis több mint 400-szor mosolyognak naponta. Megfigyelted már, hogy ha gyermek közelében vagy, akkor te magad is jóval többet mosolyogsz? Egy 2002-es és egy 2011-es Uppsala University tanulmány alátámasztotta, hogy mások mosolya befolyásolja a mi arcizmaink működését is. Azt is bebizonyították, hogy ha egy mosolygó emberre nézünk, sokkal nehezebben tudunk komorak lenni.

Hogy miért van ez? Nos azért, mert a mosoly valóban fertőző, mert tudatalatti késztetést generál mások mosolyának látványa, hogy mi is mosolyogjunk. Ez még idegenek között is megfigyelhető, akikkel nincs semmi közös érzésünk, előtörténetünk vagy szándékunk arra, hogy kapcsolatot teremtsünk velük. A mosoly mímelése is segít abban, hogy igazi mosoly alakuljon ki az arcunkon.

Egy érdekes mosoly kutatás…

A University of Clermont-Ferrand franciaországi intézményében szintén elvégeztek egy kutatást, amelynek célja az igazi és a mímelt mosoly közti különbség feltárása volt. A résztvevőket arra kérték, hogy ítéljék meg, igazi vagy hamis mosolyt látnak, miközben a szájukban egy ceruza volt. A ceruza nélkül tökéletesen meg tudták ítélni, hogy a másik igazi vagy hamis mosolyt csinál. A ceruzával a szájukban viszont már nem tudták ezt ilyen jól megítélni, hiszen maguk sem tudták utánozni ezt a gesztust.

Darwin maga is foglalkozott ezzel a kérdéskörrel klasszikus, a Fajok eredete című művében. Az arc visszajelző válaszainak teóriája (Facial Feedback Response Theory) azt mondja ki, hogy a mosolygás hatására jobban érezzük magunkat, és nem csak a jóérzés kifejezése.

Ezt a tézist számos későbbi tanulmány is megerősítette. 2009-ben a tudósok fMRI-t (funkcionális MRI) használat arra, hogy monitorozzák az agyi tevékenységet azokban az érzelmi folyamatokért felelős agyi szegmensben. Az eredmény szerint a mosolygás aktiválja az érzelmekért felelős agyi szegmenst.

A mosolygás úgy stimulálja az agy jutalmazási mechanizmusait, akárcsak a csokoládé: nő az élvezeti faktor a szervezetben. Az agyat elektromagnetikusan vizsgáló kísérletek szerint a mosolygás olyan hatást ér el, mint 2000 tábla csokoládé vagy 16 000 font. Ezek alapján egy gyermek napi 400 mosolygással hamar be tudja hozni Zuckerberget a vagyonteremtés terén.

A mosolygás emellett terápiás hatással is bír: csökkenti a stresszért felelős hormonok szintjét (kortizol, adrenalin, dopamin), fokozza az egészségért és jókedvért felelős hormonok termelődését (endorfin) és csökkenti a vérnyomást.

Mosolygás a pénzügyekben…

Szóval egyfelől hosszabb életet adhat a mosolygás, plusz a környezeteddel jobb kapcsolatot építhetsz ki, és te magad is egészségesebben és kiegyensúlyozottabban élhetsz, csökkentheted a stresszt a rendszeres mosolygással. Mindezzel a pénzügyeidről való gondoskodásban is fontos segítséget kaphatsz magadtól, hiszen nyugodtabban rugaszkodhatsz neki a fontos döntéseknek.

Ezzel megalapozottabb döntésekre juthatsz a pénzügyeidben, hiszen több energiát érzel majd, hogy kikutasd a fő információkat. Gondolj csak bele: mi az első kép a fejedben, ha arra gondolsz, valaki a pénzügyeit intézi, ezekről gondolkozik? Egy magába roskadt, papírok és képernyők felett gondterhelten görnyedő ember, aki csak püföli a számológépét?

Ennek a görcsös erőlködésnek csak egy vége lehet: elege lesz ebből a rossz érzésből, és elhamarkodottan rábök egy befektetésre, ami elsőre a legjobbnak tűnik, amelyet esetleg egy pénzhajhász ügynök kínál.

Ezzel csak befürödni lehet. Ezért is jó, ha nyugodtan, jó szellemben tudsz nekiülni átgondolni, másokkal megbeszélni ezeket a kérdéseket.

Intézd jó kedvvel a pénzügyeidet!

Így több esélyt adsz magadnak a jó megoldás megtalálására, igényeid tisztázására. Nem mellesleg pedig nem utáltatod meg magaddal a pénzügyekkel való foglalkozást, így hosszú távon is szívesebben rugaszkodsz neki, hogy időről időre finomhangold a befektetéseidet.

Ha ez sem volna elég, a mosolygás a látást is javítja a mások rólunk kialakult véleményét is, hogy hogyan látnak mások minket. A Penn State University szakértői bebizonyították, hogy a mosolygó ember kedvelhetőbb, szimpatikusabbnak tűnik az idegenek előtt, ami az üzletszerzésben, üzletkötésben lehet fontos például. Illetve a befektetésekhez való információszerzéshez visszatérve abban is segíthet a mosolygás, hogy jobb kapcsolatokat építs ki, ezek a kapcsolatok pedig rengeteg praktikus előnyt kínálhatnak a pénzed kezelése terén.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, esetleg észrevételeidet osztanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2018-01-27T10:00:44+00:00 január 30th, 2018|egyéb, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment