Munkáltatói támogatások, amivel hamarabb kifizetheted a lakáshiteledet

 • munkáltatói támogatás

Mindenkinek van lakáscélja, amit a legtöbben banki hitelből tudnak megvalósítani, de sokan nem tudnak róla, hogy a munkáltató béren kívüli juttatásként segíthet a kiegyenlítésében. Kevesen ismerik, vagy használják ki ezeket a támogatásokat, pedig ha okosan csinálod, akár 5 millió forint segítséget is kaphatsz…

Ebben a cikkben két olyan támogatási formát fogok mutatni, amivel alkalmazottként akár kétszer akkora lakáscélra fordítható jövedelmet szerezhetsz. Ezeket kihasználva hamarabb költözhetsz álmaid lakásába, vagy fordíthatod azt a meglévő lakáshiteled visszafizetésére is.

Ehhez először meg kell értened, hogy pontosan mik is azok a munkáltatói támogatások…

Mik azok a munkáltatói támogatások?

A munkáltatói támogatás éppen az, amit a neve is sugall: a munkáltatód, akinél alkalmazottként dolgozol, támogathat téged. Egyedi megegyezés alapján a fizetésed egy részét, vagy az év végi bónuszodat is kérheted ilyen támogatásként. Ezzel sok pénzt megspórolhatsz, miközben a munkáltatód is jobban jár.

Ahhoz, hogy jobban megértsük milyen támogatási lehetőségei vannak a munkáltatónak, szükséges hogy kitérjünk a béren kívüli juttatásokra.

Mindannyian ismerjük a Cafetéria intézményét, aminek a lényege, hogy a munkáltató a kisebb adótehernek köszönhetően ki tudja egészíteni az igazolható nettó jövedelmünket. Legismertebb példaként mondhatnám a Széchenyi Pihenő Kártyát.

Bár kisebb közteherről beszélünk, de a 2017-es szabályozás alapján a mértéke a béren kívüli juttatások esetében 34.22 %, az egyes meghatározott juttatások esetében pedig 43.66 %.

Nézzük, hogyan alakul az adóteher mértéke különböző jövedelemtípusok alapján:

Munkáltatói támogatás

Ezzel szemben mégis létezik kettő olyan lehetőség, amely esetében a közteher mértéke pontosan 0%!

És ez lesz az, ami nagyobb jelentőséggel fog bírni a számunkra, hiszen ha bruttó összegként határozza meg a munkáltató a béren kívüli juttatást, akkor a teljes bruttó összeget képesek leszünk felhasználni.

Ha tehát jelenleg 180.000 forint nettót keresel, az a munkáltatódnak adókkal, járulékokkal együtt kerül nagyságrendileg 300.000 forintba. Ez a bruttó. Ha a teljes bruttó összeget megkapnád, az azt jelentené, hogy másfélszer akkora jövedelemmel gazdálkodhatnál.

De mégis hogyan használhatnám ezeket az összegeket a lakáscélom megvalósítására?

Ezeknek a támogatásoknak a lakáscélra való felhasználására ad megoldást az SZJA által szabályozott lehetőség, amely esetében a munkáltató adómentesen nyújthat 5 millió Forint erejéig támogatást lakáscélra, ami legyen akár lakásvásárlás, építés, korszerűsítés vagy meglévő lakáscélú hitel törlesztése.

Ennek a támogatásnak két típusa van. Lássuk ezeket:

1. Munkáltatói támogatás: Cafetéria hiteltörlesztőre

A lényege, hogy a Cafeteria keretünket kérhetjük meglévő lakáscélú hitelünk törlesztőrészleteinek kiegyenlítésére és/vagy a hitel elő- illetve végtörlesztésére.

Fontos, hogy a meglévő lakáshitelünk célja a már említettek egyikébe essen (építés, vásárlás, korszerűsítés) valamint, hogy semmiképpen se keverjük össze a lakáscélú hitelt a szabadfelhasználású jelzáloghitellel.  A lakáscélú hitel esetében konkrét hitelcél meghatározással folyósítanak a pénzintézetek, amely összegek felhasználását igazolni kell a meghatározott célszámlákkal (Pl.: építés esetében az alapanyag költségeket). Ezzel szemben a szabadfelhasználású jelzáloghitel lényege, hogy bármilyen célra felhasználhattad, nem volt számlabemutatási kötelezettséged. Tehát az utóbbi szabadfelhasználású hitel esetében nem tudod kihasználni a támogatást.

Amennyiben kizárólag hiteltörlesztésre használjuk fel, alapos figyelmet szükséges szentelni annak, hogy az adott éven belül kapott támogatás mértéke ne haladja meg az egész éves törlesztőrészletek együttesét. Amennyiben mégis, akkor a különbözet előtörlesztésként legyen lekönyveltetve az adott ügyleti éven belül, hogy az adómentesség továbbra is megmaradjon.

Tegyük fel, hogy van 5.000.000 Ft hiteled, és 80.000 Ft / hó a törlesztőd. Ha a munkáltatód 100.000 Ft / hó támogatást nyújt, akkor a támogatás összege nagyobb, mint a törlesztőd, havi 20.000 Ft-tal. Ez egy évre 240.000 Ft, amit a hiteled előtörlesztésére kell fordítanod, vagyis fontos, hogy előre jelezz a pénzintézet felé, hogy ezt az összeget előtörlesztésként kell lekönyvelniük az adott adóév végéig, legkésőbb december 31.-ig.

2. Munkáltatói támogatás: munkáltatói hitel lakáscélra

A támogatás neve ne ijesszen meg senkit, teljesen eltér a pénzintézetek által nyújtott hitelek működésétől.

Egyrészről a munkáltató tudja nyújtani vissza nem térítendő formában, amely egy egyösszegű támogatás a lakáscél megvalósulásához, másrészről kölcsön formában is nyújthatja. Itt a fő eltérés a piaci hitelekhez képest, hogy teljesen kamatmentesen juthatsz hozzá ugyan ahhoz az összeghez.

 1. Vissza nem térítendő támogatás

A vissza nem térítendő támogatás jelentése, hogy nem kell visszafizetned ezt a pénzt. Vagyis a munkáltató csak úgy adhat neked lakáscélra, kvázi adómentesen juttatást.

Gondolj bele. Ha év végén kapsz 300.000 Ft bónuszt, akkor az a munkáltatódnak kerül mondjuk 450.000 forintba. Miért ne beszélhetnéd meg vele, hogy ezen túl adja oda a teljes 450.000 forintot ilyen formában? Mindenki nyer vele, hiszen te jobban jársz, amiért elégedettebb leszel a fizetéseddel, neki pedig nincs plusz költsége.

 1. Munkáltatói kölcsön

Ha kölcsönt akarsz felvenni, akkor érdemes lehet első körben a munkáltatódnál felvetni a kérdést. Főként hasznos ez azoknak, akik kis cégnél dolgoznak, esetleg saját vállalkozásuk van. Tudtad, hogy a saját céged finanszírozhatja kamatmentesen a lakásod megvásárlását?

Ha a cégnek egyébként is 0,01%-os kamaton csücsül a pénze a bankban, akkor miért ne adhatná kölcsön azt a munkavállalónak, méghozzá adómentesen.

Miben más a munkáltatói hitel, mint a hiteltörlesztési Cafeteria?

Az 1.-es és a 2.-es pontban részletezett támogatások között a fő különbség, hogy az utóbbi a konkrét cél megvalósításához ad támogatást, tehát akkor is igényelhető, ha semmilyen hitellel nem rendelkezünk jelenleg!

Például, ha lakáshitel nélkül szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, és rendelkezünk önerővel, akkor a munkáltató ki tudja pótolni a vételár kiegyenlítéséhez szükséges összeget.

Van lehetőség ezen felül meglévő lakáscélú hitelünk egyösszegű elő- illetve végtörlesztésének felhasználására is, ami azért kedvező, mert a közel sem költségmentes hitelünket kiválthatjuk vele egy kamatmentes munkáltatói kölcsönre.

Hogyan válthatod ki a meglévő hiteleidet munkáltatói kölcsönre?

Mindkettő támogatási lehetőséggel kapcsolatban említettem már az egyösszegű betörlesztés lehetőségét meglévő hitelünkbe, amely esetében felmerülhet a kérdés: A bank nem fog ezért plusz költséget felszámolni?

A válasz az, hogy lehetséges. Mindig szükséges leegyeztetni az adott pénzintézettel, hogy pontosan milyen feltételekkel tudjuk kivitelezni az előtörlesztést. Arra viszont figyeljünk, hogy a jogszabály pozitívumai miatt, a munkáltató által nyújtott támogatások, legyenek bármilyen típusúak is, önerőnek számítanak, ezáltal vagy díjmentes, vagy kedvezményes lesz az előtörlesztésünk.

Egy kérdés maradt nyitott csupán: Hogyan győzzem meg a munkáltatómat?

Személyes véleményem alapján ez lesz a legegyszerűbb, elég megemlíteni a cikkben részletezett közteher mentességet és nem fog sokat gondolkodni rajta a munkáltató.

A szabályozást és az igénylési feltételeket a hatályos SZJA törvény, kormányrendeletek és NGM rendeletek tartalmazzák, de leginkább javasolt megvárni a következő cikkünket, amiben elemeire bontjuk a teljes feltétel rendszert, hogy mindenki igénybe tudja venni, akinek csak lehetősége van rá.

A munkáltatónak a bruttón felüli terheket ugyanúgy szükséges fizetnie, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, ami együttesen 23,5 %-t tesz ki. Térjünk ki rá, hogy jön ki így az IS-IS előny, a munkavállalói oldalról a cikkben leírtak alapján egyértelmű az előny, a munkáltató oldaláról lévő előnyök az alábbiak lehetnek:
 1. Jellemzően a saját cégében a munkáltató be van jelentve, ezáltal nem csak más munkavállalónak hanem saját magára vonatkoztatva is használhatja az előnyöket
 2. Ha más Cafeteria elemet nyújtana az említett támogatások helyett, akkor a 23,5 % helyett 34,22 % költsége lenne ( ennek akkor van jelentősége, ha a munkáltató nettó cafeteria keretösszeget határoz meg, nem bruttót, ezáltal ő vállalja az adóterheket)
 3. Végezetül abban az esetben származik előnye, ha például a munkáltató az év végi bónuszt jövedelem helyett ilyen támogatási formában nyújtja, ilyen esetben a 43,66% helyett 23,5% költsége lesz, ami által keletkezett különbség mértékének egy részével megemelheti az eleve nyújtani kívánt bónusz összegét. Természetesen nem a teljes megspórolt összeggel, így a munkavállaló is többet kap, és a munkáltatónak is kevesebb költségébe kerül.

Mit javaslunk tehát?

Érdemes felülvizsgálnod, hogy milyen meglévő lakáscéljaid vannak, és tisztázni a munkáltatóval a támogatási lehetőségeket. Nyugodtan küldd el az illetékesnek ezt a cikket, és tartsatok erről egy megbeszélést.

Mind a munkáltatónak, mind pedig neked érdeked, hogy elégedett legyél a kapott juttatásokkal. Ha a kapott bruttó fizetésedből mód van rá, hogy akár másfélszer többet kihasználj ezeknek a támogatásoknak köszönhetően, akkor miért ne tennéd?

Ez az 5 millió forint teljesen adómentes. Ha nagyon pongyolán számolunk, akkor azt mondhatjuk, hogy bruttó 5 millió forintból körülbelül kicsit több mint felét, vagy 3 milliót kaphatnál meg nettó fizetésként. Ez összesen tehát akár +2 millió forintot jelenthet, amivel csökkentheted a tartozásodat.

Őrültség lenne nem kihasználnod!

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, vagy észrevételeidet írnád meg nekünk, akkor kattints az alábbi gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-07-18T19:05:34+00:00 július 15th, 2017|egyéb, Pénzügyek|5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. Boros Mária július 16, 2017 at 2:15 du. - Reply

  Pedagógusként dolgozom egy középiskolában, és kb. 2 évem van a nyugidig. Önök szerint van lehetősége egy iskolának is kölcsönt adni egy kisebb összeget pl. 2- 3000000 mil forintot amelynek visszatörlesztését két év alatt vállalnám. Mennyi lenne ebben az esetben a havi törlesztő részletem (kamatmentes gondolom). ez azt jelentené hogy a törlesztés összegét levonnák a nettó vagy bruttó fizetésemből?
  Válaszukat megköszönve
  Üdvözlettel

  • Szendrei Ádám július 16, 2017 at 2:17 du. - Reply

   Állami cégeknél nem tudom, hogy erre menyni esély van. Ha kamatmentes a kölcsön, akkor a törlesztő = a felvett összeg / futamidő (hónapok száma).

 2. szocske július 16, 2017 at 9:55 du. - Reply

  Nem tudom változott-e, de néhány éve utánanéztem, akkor volt egy olyan feltétel, hogy “méltányolható lakásigény”, ahol meg volt adva a család létszámától függő lakásméret, ez problémát jelenthet fiataloknak, akiknek még nincs gyereke, de hamarosan szeretnének, ezért nem kis lakást keresnek 2 főre..

 3. Balázs József július 17, 2017 at 8:42 de. - Reply

  Emlékeim szerint 5 év alatt lehet 5 millió forint céges támogatást kapni, szóval a fent emlitett évi közel 2 milllió, 5 év alatt maximum közel 2 millió.

  • Szendrei Ádám július 18, 2017 at 7:54 de. - Reply

   Valóban létezik az a korlátozás, ami tekintetében 5 éven belül a támogatás mértéke nem haladhatja meg az 5 millió Forintot, hogy adómentes maradjon. A fogalmazás nem volt szerencsés, köszi a visszajelzést, javítottuk. A részletes korlátozásokra és feltételekre a következő cikkünk fog választ adni

Leave A Comment