Nyaralni indulóknak: A „turizmusbűnözők” trükkjei

  • turista-atveres

Számtalan történetet olvashatunk az interneten, hogy ki és hogyan esett áldozatául a turizmusbűnözésnek (ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről). Sajnos nem kevesen vannak azok, akik a turisták kifosztásából élnek, valamint szinte éjjel-nappal a nemesebb szállodák és turistaközpontok környékén portyáznak, hogy becserkésszék újabb áldozatukat.

Ebben az írásunkban megosztunk veled pár hasznos gondolatot, amikre célszerű odafigyelni, ha nyaralni mész.

A csalóknak értékes zsákmány vagy

Mindenképp különbséget kell tennünk Nyugat-, és Kelet-Európa, valamint a nyugati és keleti kontinensek között. Ezenkívül egy nagyon fontos dolgot jegyezz meg: akárhova mész nyaralni, rád mindig is úgy fognak tekinteni, mint egy „két lábon járó” euró vagy dollár jelre! 

Bármilyen csúnyán is hangzik, nekik ez a munkájuk, és mit sem törődnek azzal, hogy téged megkárosítanak. Becsületes emberként nem is tudjuk megérteni, miként gondolkodnak ezek az emberek, éppen ezért vagyunk sokszor védtelenek a csalásokkal szemben.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy el kell különítenünk azokat tisztességes vendéglátósokat –  akik igaz a pénzedre pályáznak – de mindent elkövetnek azért, hogy a pénzedért cserébe jól érezhesd magad, valamint emlékezetes élményeket szerezz. Itt most arról van szó, hogy ahol sok ember megfordul, ott vannak rossz emberek is, és néhányan igazán mesteri szinten űzik a csalásokat.

Még itthon is előfordul sokszor, hogy átvernek (ingatlanos átverés). Egy idegen országban ez még könnyebb, ráadásul sokkal nagyobb bajba is kerülhetsz, ha bekövetkezik egy ilyen eset.

Nyugati régiók

Ha nyugatra mész nyaralni, akkor arra kell odafigyelned, hogy az akar majd átverni, akiről a legkevésbé gondolnád. Miért? A tolvaj vagy a szélhámos egyértelműen tudja, hogy nem fogsz szóba elegyedni olyannal, aki ápolatlan vagy piszkos. Ezért létezik a szélhámosoknak egy olyan fajtája, akik az európai turistákra vannak specializálódva: végtelen udvariassággal rendelkeznek, elegáns és ápolt kinézetük van, valamint a szimpátiakeltés „művészetét” kiválóan elsajátították.

Hol akarnak majd „becserkészni” téged?

  • Az adott város főterén, látványosságai környékén.
  • Tömegközlekedési csomópontoknál.
  • Szállodád környékén.

Keleti régiók

Itt is szinte ugyan az érvényes, mint a nyugati régiókra, de mégis akadnak különbségek, amikre mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmedet. Főleg ha Afrikába mész nyaralni (Tunézia, Egyiptom, stb.) akkor a „két lábon járó euró vagy dollár jel” elve itt fokozottan érvényes. Miért? Sokkal szegényebbek mint mi, valamint képtelenek különbséget tenni a nyugat-, és kelet európai ember között. Ők nem tudják, hogy a magyarok körülbelül csak 500 eurót keresnek. Európa az Európa, így egy kaptafa alá vesznek minket a gazdagabb országokból érkező turistákkal. 

A 40 legnépszerűbb csalást egy angol nyelvű infografikán itt megnézheted: 40 tourist scams

Pár záró gondolat a nyaralással kapcsolatosan:

  1. Ne legyél naiv. Mindig tartsd szem előtt, hogy te turista vagy és bizony a pénzedre pályáznak.
  2. Ne használj olyan szolgáltatásokat, amikben nem vagy biztos, hogy legális. (Átverések melegágya.)
  3. Ne fogadj el az „utcaemberétől” semmilyen kiváló vagy nagyszerű ajánlatot. (Szinte biztos lehetsz benne, hogy átvernek.)
  4. Kerülj mindenféle szerencsejátékot: ezek többnyire manipulált játékok, amikkel kicsi esélyed van nyerni
  5. Ne bízz senkiben, és ne adj oda senkinek semmit, akkor sem ha “vészhelyzet” van. (Telefont, bankkártyát főleg!)
  6. Hogy tudod legegyszerűbben lerázni az ilyen embereket? Nagyon egyszerű. Csak ennyit kell mondanod: „Sorry, I don’t speak english! Sorry, sorry. Bye-bye!” 🙂

Ha szeretnél kis ízelítőt kapni, hogy milyenek a profi svindlerek, akkor kukkants bele ebbe a sorozatba:

2017-02-13T21:14:16+00:00 június 29th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment