Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény 2015

2014 óta van lehetőség a nyugdíjbiztosításokra 20% adókedvezményt igénybe venni, ami maximum 130.000 forint évente. Az adókedvezményt a személyi jövedelemadóból tudjuk visszaigényelni, és automatikusan jóváírásra kerül az adóbevallásunk alapján.

A nyugdíjbiztosítás a nyugdíj előtakarékosságok egy viszonylag új formája, és máris hihetetlen ütemben nő a megkötött szerződések száma. Bár a 20% adókedvezmény rendkívül vonzó, ne feledkezzünk meg róla, hogy ez minden nyugdíjbiztosításra igényelhető, szóval ez nem mentesít az alól, hogy össze kell hasonlítani a megtakarításokat, és ki kell választani a legjobbat.

Mit jelent a 20% adókedvezmény, és hogyan tudod maximálisan kihasználni?

A 20% adókedvezmény azt jelenti, hogy a befizetett éves díj 20%-át, azaz egyötöd részét pluszban jóváírják a nyugdíjbiztosítási számládon. Mivel ennek a maximuma 130.000 forint évente, úgy tudod maximalizálni, ha ennek ötszörösét, 650.000 forintot fizetsz be évente.

Ha ennél is többet szeretnél visszaigényelni az adódból, akkor más nyugdíj megtakarítással még van módod növelni a befizetést. Ha a nyugdíjbiztosítás mellé önkéntes nyugdíjpénztári számlára is fizetsz, akkor arra is igénybe veheted a 20% adókedvezményt, a kettőre összesen max. 280.000 forintot kaphatsz évente, amit évi 1.400.000 forintos befizetéssel tudsz elérni.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a nyugdíjbiztosítás egy kamatadó-mentes megtakarítás.

Mi a nyugdíjbiztosítási adókedvezmény feltétele?

Egyrészről maximum annyi adókedvezményt tudsz visszaigényelni, mint amennyi személyi jövedelemadót fizetsz. Ez azt jelenti, hogy ha más forrásból (pl. gyerekek miatt) már igényelsz adókedvezményt, akkor az összesen visszaigényelt adó ne lehet több, mint amit befizetsz.

2015 –ben ha rendes alkalmazotti állásod van, és tegyük fel, 196.500 Ft nettót keresel, akkor havi 48.000 forint személyi jövedelemadót fizetsz. Ez éves szinten 576.000 Ft, tehát ennyit már elég nehéz visszaigényelni a 20%-os nyugdíjbiztosítási adókedvezményből. Ez ritkán lesz korlátozó tényező.

Továbbá vállalnod kell, hogy a nyugdíjbiztosítást nyugdíjas korodban használod fel, különben nem járna az adókedvezmény. Ha valami oknál fogva mégis hamarabb lesz szükséged a pénzedre, akkor sincs olyan probléma, mint az önkéntes pénztárnál, hogy nem juthatsz hozzá, mindössze a jóváírt adókedvezményeket kell visszafizetned, 20%-kal növelten.

Mivel az évek alatt jóváírt adókedvezmények folyamatosan termelik a hozamokat a nyugdíjbiztosításban, ezért ez idővel egyre jobban lefarag a büntetésből. Nézzünk néhány számszerű példát.

Mennyit számít a 20% adókedvezmény? És a büntetés?

Vegyük az egyik legjobb nyugdíjcélú megtakarítást, hiszen miért érnéd be rosszabb termékkel. A számítás 3%-os értékkövetéssel készült, 8%-os hozamot feltételezve. Az értékkövetés azt jelenti, hogy évente 3%-kal növeled a befizetést, hogy az kövesse az inflációt.

nyugdíj megtakarítás adókedvezmény

Tegyük fel, hogy a 12. évben hozzá kell nyúlnod a megtakarításodhoz, és vissza kell fizetni az adókedvezményt 20%-kal növelten. Hasonlítsuk össze, hogy mennyivel jársz jobban / rosszabbul, hogy az adókedvezményt választottad, ahhoz képest, mintha kezdetektől nem is kérted volna az adókedvezményt.

Példának vegyünk egy 30.000 forintos havi befizetést, 3% értékkövetést.

nyugdíj megtakarítás adókedvezmény büntetés

Láthatjuk, hogy az adókedvezmények hozamai miatt még a 20%-os büntetéssel együtt is jobban jövünk ki 12 éves távon. Ezt a 12 éves távot véletlen választottam, de látszik, hogy kb. 10 évnél lehet a határ, amikor is már akkor is jobban megérheti kérni az adókedvezményt, ha végül nem is nyugdíjra használjuk fel.

Ezt persze nem javaslom, mert ki tudja, hogy addig mi változik, meg persze a befektetés árfolyama is éppen lehet egy mélyponton. De itt nem is az a lényeg, hogy ezen nyerészkedjünk, inkább az, hogy nem feltétlen kell félni ettől a büntetéstől, mert hosszútávon ez szinte csak az adókedvezmény visszafizetését, vagy még annyit sem jelent.

2017-02-13T21:14:23+00:00 február 18th, 2015|Nyugdíj|0 Comments