Nyugdíjcélú megtakarítások összehasonlítása

Melyik nyugdíjcélú megtakarítással jársz a legjobban? Ha ez a kérdés foglalkoztat, akkor már jó úton haladsz, azonban nem kis döntés előtt állsz. Ez a megtakarítás ugyanis életed egyik legnagyobb pénzügyi döntése. Nézzük meg, milyen nyugdíj megtakarítások közül választhatsz.

Ha gazdag nyugdíjas kort szeretnél, akkor fontos, hogy körültekintően válaszd ki a megfelelő nyugdíjcélú megtakarítást. Egy kedvezőtlen előtakarékossággal túlzott kockázatokat vállalsz, és akár milliókat is kifizethetsz a költségekre.

Jelenleg Magyarországon 3 féle kifejezetten nyugdíjcélra indítható megtakarítás létezik.

Ezek megegyeznek a következőkben:

 • 20% adókedvezményt lehet rájuk igényelni, azaz minden befizetésed után kapsz +20%-ot
 • Ha nyugdíjas korodig hagyod futni, akkor teljesen adómentes, azaz nincs kamatadó sem rajtuk
 • Vállalnod kell, hogy nem nyúlsz hozzá nyugdíjas korod előtt, különben kisebb-nagyobb büntetést kapsz

Ez a 3 megtakarítási típus a következő:

 1. Nyugdíjbiztosítás
 2. Nyugdíj előtakarékossági számla
 3. Önkéntes nyugdíjpénztár

Ahogy nincs két egyforma bankszámla, úgy nincs két egyforma nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár sem. Így az is előfordulhat, hogy neked akár két típus is szóba jöhet, de a típuson belül nem minden szolgáltató terméke. Mondok egy példát.

Lehet, hogy a táblázat alapján tetszik neked az önkéntes pénztár is és a nyugdíjbiztosítás is, de néhány önkéntes pénztár hozama nem nyeri el a tetszésed, illetve sok nyugdíjbiztosítás költsége túl magas neked. Ez nem baj, sőt! Az első lépés, hogy amennyiben a csoportot kiválasztottad, megvizsgáld, mely termékek jöhetnek szóba, és azokat összehasonlítsd.

Ebben tudsz ingyenes segítséget kérni itt: Nyugdíjcélú megtakarítások összehasonlítása.

Nyugdíj megtakarítások táblázata

nyugdij megtakaritasok összehasonlítása

A táblázatban néhány sornál eltérő értékeknél azonos színeket használtam. Lásd például adókedvezmény. Ezt azért tettem, hogy ne legyen félrevezető, ugyanis a legtöbb esetben nem szabad az alapján dönteni, hogy mennyi a max. adókedvezmény. Minden számlánál a befizetés 20%-a jár, és a különbség csak éves 500 000 Ft felett lesz érzékelhető.

Akkor is szóba jöhet két különböző nyugdíj megtakarítás indítása, például 500 000 forint értékig egy NYESZ számla, míg az a feletti részre egy nyugdíjbiztosítás. Ha szerencsés vagy és megteheted, akkor így akár 280 ezer forint adókedvezményt is igénybe tudsz venni évente. 10 év alatt ez már egész szép summa, amit gyakorlatilag ingyen kapsz.

Összességében azt látjuk, hogy mindegyik terméknek megvan a maga előnye. Azonban arra még egyszer felhívnám a figyelmed, hogy a nyugdíjbiztosítás az a csoport, ahol a legnagyobbat lehet hibázni. Nagyon sokan keresnek meg minket azzal, hogy pár éve kötöttek hasonló szerződést, és koránt sem hozza az értékesítő által leírt számokat.

A nyugdíjbiztosítások 95%-a nem jó választás, és csak 1-2 termék amelyik megfelel annak az alacsony költségszintnek, amely mellett versenyképes a másik két megtakarítási forma mellett. Ha azonban megtalálod az 1%-ot, akkor igenis egy jó megtakarítás lehet a nyugdíjbiztosítás. 

Ha nem vagy szakértő, és nem is akarsz ezzel foglalkozni, akkor inkább válaszd az önkéntes pénztárat, azzal közepesen jó eredmént érhetsz el. Mi azonban azt javasoljuk, hogy kérj tőlünk segítséget, és mi segítünk eldönteni, hogy melyik típussal jársz a legjobban.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-03-14T21:58:32+00:00 február 29th, 2016|Megtakarítás, Nyugdíj|8 hozzászólás

8 hozzászólás

 1. Zsombor november 27, 2017 at 10:50 de. - Reply

  Hello!
  Melyik az a néhány NyBizt. ami megéri – melyik biztosítóknál?
  Köszönöm a választ!

  • Szendrei Ádám november 27, 2017 at 10:57 de. - Reply

   Szia, ehhez pár infóra szükségünk lenne. Írtunk emailt!

  • Balazs november 27, 2017 at 11:14 de. - Reply

   Allianznal van a legalacsonyabb TKM, igy az a legmegfelelobb.

   • Szendrei Ádám november 27, 2017 at 11:45 de. - Reply

    Általában igen. De lehet, hogy valakinek egyáltalán nem is nyugdíjbiztosításra lenne szüksége. Vagy már van Allianza, vagy nem érdemes Allianzt indítania az időtáv, vagy az összeg miatt. Lehet, hogy nem rendszeresen tud félretenni, stb. Ezért nem szeretek látatlanban ilyeneket írni, mert az átlag ember ennyiből bemegy megkötni.

 2. Nagy Norbert december 16, 2017 at 10:36 du. - Reply

  Hello!

  1991.09.25-i születésű vagyok, tehát még sok időm van a nyugdíjig, félretenni 20-30 ezer között tudnék.

  Melyik nyugdíjbiztosító érné meg a legjobban?

  Sajnos a TKM-hozamról nehezen találok infot, és nem tudom, hogy ezek számolnak-e az egyes nyugdíjpénztáraknál elérhető bónuszokról is (befizetéstől függő évi 1-2,5% jóváírás pl)

 3. Végh Csaba december 20, 2017 at 10:58 de. - Reply

  16 évem van nyugdíjig a mai rendszer szerint. 10-15 ezert tudok félretenni megtakarításban. A váratlan élethelyzetek miatt úgy érzem a biztosítás fontos szempont számomra. Befektetési kockázat szerint a eleinte növekedő, majd a 5-8 év múlva kiegyensúlyozott portfólióra gondolok. Az Allianz mefelelő lehet nekem? Köszi a választ

  • Szendrei Ádám december 20, 2017 at 11:09 de. - Reply

   Ez több dologtól is függ. 10 ezerrel nem is indítható már Allianz. Emailben válaszol kolléganőm.

 4. Tamás január 8, 2018 at 3:23 de. - Reply

  Sziasztok!

  23 évesen már most gondolkozom azon, hogy havi min. 25 000 Ft megtakarítással gondoskodjak a későbbi nyugdíjamról. Mivel az időtáv rendkívül hosszú, a lehető legbiztosabb megtakarítási formát keresem: így jött a nyugdíjbiztosítás. A TKM-eket összehasonlítva az Allianz Bónusz Életprogram konstrukció tűnik a legjobbnak.

  Tényleg biztosra tudok menni a nyugdíjbiztosítással, még ilyen hosszú futamidőn keresztül is? Milyen rejtett buktatói vannak a konstrukciónak? Általánosságban ajánlható? Érdemes az Allianzot választani?

  Köszönöm a választ.

Leave A Comment