A társadalom sajnálatos elöregedése ahhoz vezet, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Éppen ezért, a kormány az elmúlt évek során több nyugdíjreformot is bevezetett, melyek következtében a nyugdíjrendszer, valamint a szociális ellátási rendszer is megváltozott, illetve változik még napjainkban is.

A kormány a jobb nyugdíjrendszer elérése érdekében megváltoztatta a nyugdíjba vonulás feltételeit. A nyugellátás igénylésének alapkövetelményei a szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár. A nők korkedvezményes nyugdíján kívül jelenleg nincs különbség a nyugdíjkorhatár tekintetében nők és férfiak esetében. A hagyományos nyugdíj korkedvezményt 2014. december 31.-éig lehetett igénybe venni.

Mi számít bele a szolgálati időbe?

A szolgálati idő nem más, mint az az időszak, amely alatt a biztosított személy nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve a nyugdíjjárulékot be is fizette. A törvény külön meghatározza azokat az időszakokat, amelyek nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül is szolgálati időnek számítanak.szolgálati idő

Alapvetően tehát biztosított időnek számít minden olyan időszak, amikor a biztosított személytől a nyugdíjjárulékot levonták. Szolgálati időre csak akkor tehetünk szert, ha biztosítási jogviszonyban álltunk és a biztosítási jogviszony által szerzett keresetre vagy jövedelemre járó nyugdíjjárulékot levonták tőlünk, kivéve, ha ez alól a jogszabály mentességet biztosított számunkra.

Ha valakinek nincsen elegendő szolgálati ideje, akkor nem jogosult a nyugdíj folyósítására. A teljes öregségi nyugdíj megállapításának alapvető feltétele, hogy a kérelmező legalább 20 ledolgozott évvel rendelkezzen. Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte a kérelmező, viszont csak legkevesebb 15 év szolgálati idővel rendelkezik, akkor öregségi résznyugdíjra számíthat, teljes öregségi nyugdíjra viszont sajnálatos módon nem tarthat igényt.

Mennyi a nyugdíjkorhatár 2015-ben?

A kormány 2010 óta apránként emelte meg a nőkre és a férfiakra vonatkozó nyugdíjkorhatárt. A könnyebb áttekinthetőség érdekében, táblázatosan mutatjuk, hogy miként változik a törvény változásának következtében és a születési évtől függően a nyugdíjkorhatár.

NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT 2015.
Születési évÖregségi nyugdíjkorhatárAz öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontja
1952. január 1. előtt62 év2014. január 1. előtt
1952. január 1. – július 1. között62,5 év2014. július 3. – december 31. között
1952. július 2. – december 31. között62,5 év2015. január 1. – július 2. között
1953. január 1. – december 31. között63 év2016. január 1. – december 31. között
1954. január 1. – július 1. között63,5 év2017. július 3. – december 31. között
1954. július 2. – december 31. között63,5 év2018. január 1. – július 2. között
1955. január 1. – december 31. között64 év2019. január 1. – december 31. között
1956. január 1. – július 1. között64,5 év2020. július 2. – december 31. között
1956. július 2. – december 31. között64,5 év2021. január 1. – július 2. között
1956. december 31. után65 év2021. december 31. után

Az táblázatból könnyen leolvasható, hogy a több év alatt végbement nyugdíjkorhatár-emelés 62-ről 65 évre kikre vonatkozik és hogyan fog megvalósulni a jövőben. Például azok, akik 1953-ban születtek, azaz az idén töltötték vagy töltik be 62 életévüket, már jövőre, azaz 2016-ban elkezdhetik élvezni a nyugdíjas éveiket. Azok, akik az 1956-os év első felében születtek, azaz most 59 évesek, csak 64,5 évesen tudnak majd nyugdíjba menni, azaz 2020. második felében. A táblázatban feltűntetett értékek a nőkre és a férfiakra egyaránt vonatkoznak.

A szolgálati idő és az öregségi korhatár mellett azonban egy harmadik feltétele is van az öregségi nyugdíj megállapításának, melynek az előzőekkel egyidejűleg kell teljesülni. A harmadik feltétel szerint a nyugdíj megállapításának pillanatában a kérelmező személy nem lehet biztosított, azaz nem állhat munkaviszonyban sem hazánkban, sem pedig külföldön.

Kötelező-e nyugdíjba vonulni, ha teljesülnek a feltételek?

A kérdésre a válasz: nem. Attól, hogy valaki eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, és megvan a szükséges szolgálati ideje, még nem kötelező nyugdíjba vonulnia, ha nem szeretne, illetve ha továbbra is képes a munkavégzésre. Emellett nincsen kötelező nyugdíjba vonulási határidő sem. Ha minimum 20 év szolgálati idővel rendelkezel, és a nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább még 30 nap szolgálati időt szerzel, nyugdíjnövelésben részesülsz. Annak, aki tovább dolgozik, 30 naponként 0,5 százalékkal emelkedik az öregségi nyugdíja, ezért lehetőség szerint érdemes megfontolni a tovább dolgozás lehetőségét.

Ez nem vonatkozik azokra, akiknek már megállapították a nyugdíját. Ők évente adhatnak be kérelmet, hogy a befizetett nyugdíjjárulék 0,5%-ával emelkedjen a nyugdíjuk.

Kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségek

Mivel 2012-ben a korai nyugdíjba vonulási lehetőségek megszűntek, így 2015-ben is csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől állapítható meg öregségi nyugdíj. Ez alól kivételt képez a nők számára továbbra is rendelkezésre álló negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetősége, illetve a rokkantsági ellátás.

Nők kedvezményes öregségi nyugdíja

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjára azok a hölgyek jogosultak, akik igazolhatóan, legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek. A nők kedvezményes öregségi nyugdíjára az igénylő életkora nincs kihatással. Például az 1953-ban született hölgyek, akik az 59. életévüket betöltötték, és legkésőbb 2012. december 31-ig minimum harminchét év jogosultsági idővel rendelkeztek, korhatár előtti ellátást vehetnek igénybe öregségi nyugdíjkorhatáruk, azaz a hatvanhárom év 2016-ban történő betöltése előtt.

A hölgyek figyelmét külön szeretném felhívni, hogy a szolgálati idő fogalma nem egyezik meg a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági idő fogalmával, ugyanis a jogosultsági időre szigorúbb szabályzatok vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy nem minden szolgálati idő számítható be, mint jogosultsági idő! A keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a 40 év jogosultsági időn belül minimum 32 évet kell kitennie. Ez a követelmény súlyosan fogyatékos gyermek ápolása esetében megállapított ápolási díj esetén legkevesebb 30 év. A jogosultsági idő saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, valamint minden további gyermek esetén további egy-egy évvel csökkenhet, de legfeljebb hét év csökkentés engedélyezett.

Rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás

A rokkantsági nyugdíj néven ismert korai nyugdíjazási lehetőség most már rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás néven fut. Rokkantsági ellátásban azok a megváltozott munkaképességű emberek részesülhetnek 2015-ben, akiknél a Rehabilitációs Bizottság legfeljebb 60 százalékos egészségi szintet állapít meg, azaz akiknél az egészségkárosodás szintje minimum 40 százalék, tehát bizonyítottan alkalmatlanok bármilyen jellegű munkavégzésre.

A segély összege a minimálbér legkevesebb 30 és legfeljebb 150 százaléka közti összeg között variálhat. Ha a kérelmező állapota kevésbé súlyos, lehetőséget kaphat munkavégzésre a segély mellé, de a fizetés háromhavi átlaga a minimálbér 150 százalékára van korlátozva. A rokkantnyugdíjasoknak rendszeresen meg kell jelenniük a felülvizsgálatokon, és amennyiben állapotukat illetően javulás mutatkozik, átkerülhetnek a rehabilitációra javasolt személyek közé, és onnantól kezdve nem a rokkantsági ellátásban, hanem az annál kisebb összegű rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne támaszkodjon teljes mértékben az állami segítségre nyugdíjas korában, és kezdjen el mielőbb, minél többet félretenni. A privát nyugdíj megtakarítás megvéd attól, hogy idős korodban kiszolgáltatottá válj. Egy jó nyugdíj megtakarítással több millió forintot össze tudsz szedni néhány év alatt. Mindenképpen hasonlítsd össze a nyugdíj megtakarításokat, és kérj szakértői segítséget tőlünk

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!