Okostelefon: így használd saját magad okosítására

Megdöbbentő látni a tömegközlekedésen, hogy egyre több ember van belemerülve a telefonjába. Pedig, ha belegondolunk, az okostelefonok elterjedése előtt is sokan foglalták el magukat a buszon valamivel, csak most már egyre több dolog koncentrálódik a mobilunkon. Hogyan használhatod az okostelefont saját magad fejlesztésére?

Miért nyomkodja mindenki a telefonját?

Kívülállóként szánalmas végig nézni az embereken és látni, hogy mindenki lehajtott fejjel próbál egyensúlyozni, miközben fél kézzel nyomkodja a tenyérnél is nagyobb mobiltelefont. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ugyan azt csinálja. Régebben is sokan olvastak a buszokon, valaki elővette a naptárát, valaki SMS-t írt, valaki éppen jegyzetelt, vagy a házifeladatát írta meg.

Ma ez kívülről mind ugyan annak látszik: mobilozásnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy a telefont csak értelmes dolgokra lehet használni. Viszont azok, akik munkába járás közben nem a Facebook falat tanulmányozzák, és nem játékkal töltik azt a napi 1-2 órát, igen komoly időt takaríthatnak meg, és könnyedén sajátíthatnak el új készségeket, ami a személyi és anyagi fejlődésükhöz is hozzájárul.

Hogyan tanulj és keress többet az okostelefonoddal?

Mindenki éppen annyit keres, amennyit a munkaerőpiacon ér. (Cikk itt: Hogyan kereshetsz többet?) Ha szeretnél többet keresni, akkor ahhoz többet kell érned. A legjobb módszer erre az, ha elfogadod, hogy sokkal kevesebbet tudsz jelenleg, mint amit tudhatnál, és ami a magasabb fizetéshez kell. Barátkozz meg a gondolattal, hogy vannak okos emberek, akiktől érdemes tanulni. Ezt könnyen az előnyödre fordíthatod, hiszen amit mások vért izzadva kitapasztalnak, azt Te egy könyvből néhány óra alatt megértheted és elsajátíthatod.

De kinek van ideje, és kedve munka mellett még tanulni? A nap mindenkinek 24 órából áll, bár ez sokszor kevésnek bizonyul, éppen ezért nagyon fontos, hogyan osztod be a rendelkezésedre álló időt. Ebben segít az okostelefon: az interneten bármilyen témában számos könyvet találhatsz, amit akár ingyen is meg lehet szerezni. Rengeteg ingyenes e-book van, sok sok hasznos hírlevél, amiket van időd elolvasni, ha hozzám hasonlóan tömegközlekedéssel jársz.

Melyik a gyorsabb: autó vagy busz?

Nézzük csak. Ha autóval jársz dolgozni, akkor bent vagy a munkahelyeden fél óra alatt. Ha ugyan ezt tömegközlekedéssel teszed meg, akkor 1 óra. Viszont ez alatt az egy óra alatt tudsz tanulni, míg vezetés közben aligha. Akkor melyikünknek van több ideje egy nap? Én 8 órát dolgozok, 2 órát tanulok minden nap (oda-vissza), és marad még 14 órám, amit otthon tölthetek, vagy amivel csak akarok.

Ha autóval járnék, akkor 8 órát dolgoznék, 1 órát utaznék, utána pedig még tanulnom kellene 2 órát. Így maradna 13 órám szabad.

Nem csak, hogy sokkal olcsóbb tömegközlekedéssel járnom, de még sokkal hasznosabb is. Két óra tanulás minden nap óriási segítség, és rengeteg fejlődés néhány év alatt. Gondolj csak bele, hogy jövő ilyenkorra megtanulhatnál egy idegennyelvet, megtanulhatnál vállalkozást építeni, vagy mélyebben ismerhetnéd a szakterületed, mint a legtöbb ember a sajátját. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy többet érj a munkaerőpiacon.

Sok egyetem indít online kurzusokat, amikből vizsgázhatsz, és hivatalos dokumentumot kapsz róla, hogy elvégezted a kurzust. Nem mutatna jól az önéletrajzodban, ha beleírhatnád, hogy a Harvardon tanultál közgazdaságtant?

Mondtam már, hogy a villamoson utazva készültem fel az államvizsgára, és így szereztem 5-ös mesterdiplomát? (és még okostelefonom sem volt.) Nem alaptalanul mondom, hogy használd ki az időd, mert rengeteget fejlődhetnél a napi 1-2 óra bámészkodás helyett.

Tudsz egyszerre két dolgot tanulni okostelefonnal?

Van olyan idegennyelv, amit anno beszéltél, viszont érzed, hogy kezded elfelejteni? Akkor a legjobb, amit tehetsz, ha nem magyarul olvasol, hanem ezen a nyelven. Az okostelefonodra ugyanis semmiből sem tart leszedni egy szótár programot. Ha idegennyelven tanulsz, akkor egyszerre olvashatsz olyat, ami hozzájárul a szakmai fejlődésedhez, és egyszerre tanulhatsz nyelvet is. Ha bármilyen ismeretlen szóval találkozol, azt pedig a telefonoddal rögtön le is tudod fordítani.

Ha nem vagy a toppon az idegennyelvvel, akkor ne a tudományos szövegekkel kezdd. Amikor elkezdtem visszarázódni a német nyelvbe, először kiolvastam egy nyelvkönyvet (a buszon), majd szakmámba vágó, könnyen érthető E-bookokat kezdtem olvasni. Jelenleg itt tartok, de nemsokára a komolyabb, szakmai szövegnek is neki merek majd futni. Mindez semmi időmbe nem kerül, hiszen egyébként is járkálok a városban, amit most hasznosan tudok eltölteni.

Egyszerű tipp, hogyan tegyél olvasnivalót a telefonodra

Én úgy csinálom, hogy a Dropbox nevű alkalmazást használom. Ezt feltelepítettem minden számítógépemre és a telefonomra is. Amit a Dropbox mappába beleteszel, az megjelenik az összes kütyün, amin be vagy jelentkezve. Azaz, ha a számítógépen belebotlasz valami hasznosba, akkor azt lemented ebbe a mappába, és hazafele máris tudod olvasni a buszon.

Miután elolvastad, kitörlöd, így elég a nem fizetős verzió is, ami 2 GB ingyenes tárhelyet ad. (Ez 20-30 könyvre elég)

A telefon nem tölt le mindent automatikusan, tehát nem gond, ha nincs 2 GB helyed a mobilodon. Amikor WIFI közelben vagy, menj bele a Dropboxba és jelöld meg kedvencként azokat a könyveket, amiket szeretnél offline módban is megnyitni. Ezeket fogja a telefonod letölteni.

Összefoglalva, nem mindenki szórakozásból nyomkodja a telefonját, és ők csinálják jól. Nem csak a Facebook, meg a Messenger applikáció létezik telefonra. Rengeteg időt megspórolhatsz, fejlődhetsz. Ehhez persze egyfajta mentalitás kell, de ne feledd: ha elégedett vagy a munkáddal és a jövedelmeddel, akkor is találhatsz egyéb hasznos témákat: hogyan javíthatod a párkapcsolatodat, hogyan lehetsz boldogabb, hogyan tervezheted jobban pénzügyeid, stb.

Találd meg azt, ami érdekel, és töltsd el hasznosan az időt. (Ehhez igazából még okostelefon sem kell, csak egy könyvtári beiratkozás)

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

2017-02-13T21:14:25+00:00 október 4th, 2014|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment