20% adókedvezmény jár az egészségpénztári befizetésekre, és még hozamot is kapunk a pénzünkre. Másik oldalról viszont a befizetéseink nagy része a működési tartalék, ami gyakorlatilag költség és nem olcsó. Ez akár 8% is lehet, ami a támogatás majdnem fele, nem beszélve az egyéb költségekről.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, de maximum 150 ezer forintot év végén a személyi jövedelemadónkból visszaigényelhetünk. Az itt összegyűjtött pénzt felhasználhatjuk több egészséggel kapcsolatos termékre és szolgáltatásra is.

Érdemes tehát összeírni, hogy körülbelül mennyit költünk egy évben ilyen egészségügyi kiadásokra, és ezt az összeget egészségpénztáron keresztül fizetni. Így gyakorlatilag 20%-ot ajándékba kapunk…

Vagyis kapnánk, de ebből azért lejön némi költség. Mivel a törvényi előírások eléggé korlátozzák az egészségpénztárak működését, szolgáltatásban és működésben nincsenek nagy különbségek.

Nem mindegy melyik pénztárat választjuk, de nagy különbségek a mi tapasztalataink alapján nincsenek. Figyeljünk az elfogadóhelyek számára, valamint az adott egészségpénztár költségeire. (alább táblázatban összehasonlítás.)

Aki elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, általában 4000 forintért bármikor válthat egészségpénztárt.

Fontos tudnivaló még, hogy az előző években nagy változás történt az egészségpénztárak működésében. 2016. január 1-jével lépett hatályba az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény módosítása, mely alapján már az egészségpénztárak is nyújthatnak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat, vagy akár fordítva is történhet ez. Tehát a kép pénztár sok helyen egybeolvadt.

Mire használható fel az egészségpénztári megtakarítás?

Gyakorlatilag elég sok mindenre, ami gyógyulással, egészség megőrzésével kapcsolatos. Például:

  • Gyógyszerekre
  • OÉTI által nyilvántartásba vett, és a kiadott listán szereplő gluténmentes speciális élelmiszerek
  • Gyógyászatisegédeszközök
  • Egészségügyiszolgáltatások (pl.: fogászat, nőgyógyászat, szülészet, bőrgyógyászat, belgyógyászat, sebészet, prevenciós szűrőprogramok)
  • Otthoni gondozásra
  • Gyógytornára, gyógymasszázsra, fizioterápiára
  • Megváltozott egészségügyi állapotú személyek rehabilitációjára
  • Kieső jövedelem pótlására (A munkáltató által kiállított igazolás alapján fizethető ki)
  • Gyógyszernek nem minősülő, OGYI engedéllyel rendelkező gyógyhatású szerek. (vitaminok, krémek, bizonyos teák – itt tudod keresni)
  • Babaápolási termékek: pelenkák, tápszerek, cumi, cumisüveg, törlőkendő, bébiőr, babakrém, babasampon a gyermek 4 éves koráig. Fontos, hogy a gyereket bejelentsük kedvezményezettnek az egészségpénztárnál.

Mivel az egészségpénztárak 2016-tól összeolvadhatnak az önsegélyezőpénztárakkal, ezért a legtöbb pénztár az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is nyújtja.

Milyen költségek merülnek fel?

A működési és likviditási tartalékot az egészségpénztárak a befizetésekből teszik félre, azaz nem kerül jóváírásra az egészségpénztári számlán. Ez a legnagyobb tétel általában és sávosan változik. Fontos, hogy ezt úgy kell érteni, hogy attól, hogy többet fizetünk be, még a sáv felső határa alatti befizetésre az egészségpénztár ugyanúgy az alsó sávhoz tartozó költséget vonja le.

Példa:

0-100.000 Ft ig 10%

100.001 Ft- 1%

Ha befizetünk 200.000 forintot, akkor a költségünk az alsó sávban 100.000 * 10% = 10.000 Ft, a felső sávban pedig a maradék 100.000 * 1% = 1.000 Ft. Összesen tehát az összes költségünk 11.000 Ft.

Ezen felül majdnem minden egészségpénztár felszámol belépési díjat, kilépési díjat és kártyadíjat.

A belépési díjat a legtöbb esetben úgy fogalmazzák meg, hogy az első 1-2 havi alapdíj 100%-a a működési tartalékba megy, de ez felhasználói szempontból egyenlő a belépési költséggel, így ezt ide soroltam minden esetben.

A minimális alapdíj sehol nem óriási összeg, de lehet, hogy valakinek ez is döntő szempont. Akkor maradunk teljes jogú tagok, ha ezt a minimális összeget befizettük. Ezt mindig egy évre visszamenőleg nézik meg, tehát attól, hogy az egészségpénztár havi díjban adja ezt meg, az is elég, ha évente ennek 12 szeresét utaljuk a számlánkra.

A kilépési díjat valószínűleg csak akkor vonják le (a legtöbb helyen megtaláltam az erre vonatkozó szabályt, de nem mindenhol egyértelmű), ha marad az egészségpénztárban pénzünk, így ezt célszerű lehet elkölteni, mielőtt kilépünk a pénztárból, vagy olcsóbb egészségpénztárat keresünk.

Ha nem fizetjük a minimális tagdíjat, akkor a hozamból levonhatnak költséget a működési tartalékba, illetve bizonyos korlátozásokat vezethetnek be, mint például a kártya használhatatlansága. Ezt érdemes megkérdezni.

Melyik a legolcsóbb egészségpénztár 2017-ben?

A következő táblázat tartalmazza az ismertebb egészségpénztárak összehasonlítását 2017-ben:

egészségpénztárak összehasonlítása

Mit jelentenek ezek a sávok?

A pontos költséget úgy kapod meg, ha az éves befizetésedet a megfelelő sávokra osztod, és az aodtt sávba tartozó összegből levonod a hozzá tartozó költséget. Nézzünk egy példát:

Ha a Prémium pénztárat nézzük, és éves szinten 200.000 forintot fizetsz be, akkor 120.000 Ft-ból 6,5%-ot fog levonni, 120.000 Ft felett pedig 4,5%-ot.

Láthatod, hogy nem könnyű így összehasonlítani a pénztárak költségét, hiszen minden pénztárra ki kellene számolnod, hogy mennyi a Te befizetéseidnek megfelelő költség. Éppen ezért csináltunk hozzá egy kalkulátort:

Önkéntes pénztár költségkalkulátor

A kalkulátort a jobb alsó sarkán található ikonnal le is tudod menteni magadnak, de talán még jobb, ha az oldalt beteszed a kedvencek közé, így bármikor elérheted a frissített verziót.

Fontos, hogy ez a kalkuláció nem tartalmazza a kártyadíjat, a belépés költségét, vagy a kilépés költségét. Ezek egyébként nem magas összegek, és mivel egyszeri díjakról van szó, pénztárat pedig elég ritkán vált az ember, ezekkel nem baj, ha nem számolsz.

Amint látod a havidíjban felmerülő különbség meghaladja a többi költség által elérhető költségelőnyt.

Különböző összegek esetén a legjobb pénztárak szerintünk az Életút, az MKB és az Izys. Ezek mind önkéntes egészség- és önsegélyezőpénztárak is egyben, vagyis nagyon tág a szolgáltatok köre, amire felhasználhatod az összeget.
Szintén érdemes megnézned a pénztárak taglétszámát és kezelt vagyonát. Ezt az összes önkéntes pénztárról tartalmazza ez a 2017-es dokumentum.

Amennyiben kérdésed merülne fel, vagy segítségre szorulsz bármilyen pénzügyi témában, klikkelj az alábbi gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!