20% adókedvezmény jár az egészségpénztári befizetésekre, és még hozamot is kapunk a pénzünkre. Másik oldalról viszont a befizetéseink nagy része a működési tartalék, ami gyakorlatilag költség és nem olcsó. Ez akár 8% is lehet, ami a támogatás majdnem fele, nem beszélve az egyéb költségekről.

A következő összehasonlítás megmutatja, hogy melyik a legolcsóbb egészségpénztár 2014-ben

Mivel a törvényi előírások eléggé korlátozzák az egészségpénztárak működését, szolgáltatásban és működésben nincsenek nagy különbségek. Mondhatni mindegy melyiket választjuk, ha eltekintünk attól, hogy mennyire olcsó az adott egészségpénztár. Aki elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, általában 4000 forintért bármikor válthat egészségpénztárt.

Milyen költségek merülnek fel?

A működési és likviditási tartalékot az egészségpénztárak a befizetésekből teszik félre, azaz nem kerül jóváírásra az egészségpénztári számlán. Ez a legnagyobb tétel általában és sávosan változik. Fontos, hogy ezt úgy kell érteni, hogy attól, hogy többet fizetünk be, még a sáv felső határa alatti befizetésre az egészségpénztár ugyanúgy az alsó sávhoz tartozó költséget vonja le.

Példa:

0-100.000 Ft ig 10%

100.001 Ft- 1%

Ha befizetünk 200.000 forintot, akkor a költségünk az alsó sávban 100.000 * 10% = 10.000 Ft, a felső sávban pedig a maradék 100.000 * 1% = 1.000 Ft. Összesen tehát az összes költségünk 11.000 Ft.

Ezen felül majdnem minden egészségpénztár felszámol belépési díjat, kilépési díjat és kártyadíjat.

A belépési díjat a legtöbb esetben úgy fogalmazzák meg, hogy az első 1-2 havi alapdíj 100%-a a működési tartalékba megy, de ez felhasználói szempontból egyenlő a belépési költséggel, így ezt ide soroltam minden esetben.

A minimális alapdíj sehol nem óriási összeg, de lehet, hogy valakinek ez is döntő szempont. Akkor maradunk teljes jogú tagok, ha ezt a minimális összeget befizettük. Ezt mindig egy évre visszamenőleg nézik meg, tehát attól, hogy az egészségpénztár havi díjban adja ezt meg, az is elég, ha évente ennek 12 szeresét utaljuk a számlánkra.

A kilépési díjat valószínűleg csak akkor vonják le (a legtöbb helyen megtaláltam az erre vonatkozó szabályt, de nem mindenhol egyértelmű), ha marad az egészségpénztárban pénzünk, így ezt célszerű lehet elkölteni, mielőtt kilépünk a pénztárból, vagy olcsóbb egészségpénztárat keresünk. Ha nem fizetjük a minimális tagdíjat, akkor a hozamból levonhatnak költséget a működési tartalékba, illetve bizonyos korlátozásokat vezethetnek be, mint például a kártya használhatatlansága. Ezt érdemes megkérdezni.

Melyik a legolcsóbb egészségpénztár 2014-ben?

A következő táblázat tartalmazza az ismertebb egészségpénztárak összehasonlítását 2014-ben

egészségpénztárak összehasonlítása

egészségpénztárak összehasonlítása

 

Látszik, hogy nincs egyértelmű győztes / vesztes, nincsen olyan egészségpénztár, ami tényleg olcsó lenne. Az, hogy melyik Neked a legolcsóbb, azt úgy tudod eldönteni, ha kiszámolod magadnak. 100.000 alatt az Izys a legolcsóbb egészségpénztár, de érdemes megnézni a Parika pénztárat, ami havi befizetés alapján nézi a költséget. Ha ez ilyen formában igaz, akkor ott egy éves befizetéssel elég olcsó árat is elérhetünk, hiszen 30.000 felett már 4%-kal számol.

Jó lehet az Izys és az Axa is, az Axa ingyenesen adja a kártyákat, ráadásul 200.000 forint felett 0% megy a tartalékokba. Vannak, akik megkérdőjelezik az Axa egészségpénztár jövőjét, így félnek hozzájuk menni. Az Axa (Prémium) egészségpénztárnak mintegy 135.000 tagja van, amivel a harmadik legnagyobb egészségpénztár, és 6,5 milliárd forintos vagyont kezel.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérdezz tőlünk ingyen, privátban online, és 24 órán belül választ kapsz kérdésedre, egyenesen az e-mail fiókodba.