Önkéntes egészségpénztárak összehasonlítása – Melyik a legolcsóbb egészségpénztár?

 • egészségpénztárak összehasonlítása

20% adókedvezmény jár az egészségpénztári befizetésekre, és még hozamot is kapunk a pénzünkre. Másik oldalról viszont a befizetéseink nagy része a működési tartalék, ami gyakorlatilag költség és nem olcsó. Ez akár 8% is lehet, ami a támogatás majdnem fele, nem beszélve az egyéb költségekről.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, de maximum 150 ezer forintot év végén a személyi jövedelemadónkból visszaigényelhetünk. Az itt összegyűjtött pénzt felhasználhatjuk több egészséggel kapcsolatos termékre és szolgáltatásra is.

Érdemes tehát összeírni, hogy körülbelül mennyit költünk egy évben ilyen egészségügyi kiadásokra, és ezt az összeget egészségpénztáron keresztül fizetni. Így gyakorlatilag 20%-ot ajándékba kapunk…

Vagyis kapnánk, de ebből azért lejön némi költség. Mivel a törvényi előírások eléggé korlátozzák az egészségpénztárak működését, szolgáltatásban és működésben nincsenek nagy különbségek.

Nem mindegy melyik pénztárat választjuk, de nagy különbségek a mi tapasztalataink alapján nincsenek. Figyeljünk az elfogadóhelyek számára, valamint az adott egészségpénztár költségeire. (alább táblázatban összehasonlítás.)

Aki elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, általában 4000 forintért bármikor válthat egészségpénztárt.

Fontos tudnivaló még, hogy az előző években nagy változás történt az egészségpénztárak működésében. 2016. január 1-jével lépett hatályba az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény módosítása, mely alapján már az egészségpénztárak is nyújthatnak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat, vagy akár fordítva is történhet ez. Tehát a kép pénztár sok helyen egybeolvadt.

Mire használható fel az egészségpénztári megtakarítás?

Gyakorlatilag elég sok mindenre, ami gyógyulással, egészség megőrzésével kapcsolatos. Például:

 • Gyógyszerekre
 • OÉTI által nyilvántartásba vett, és a kiadott listán szereplő gluténmentes speciális élelmiszerek
 • Gyógyászatisegédeszközök
 • Egészségügyiszolgáltatások (pl.: fogászat, nőgyógyászat, szülészet, bőrgyógyászat, belgyógyászat, sebészet, prevenciós szűrőprogramok)
 • Otthoni gondozásra
 • Gyógytornára, gyógymasszázsra, fizioterápiára
 • Megváltozott egészségügyi állapotú személyek rehabilitációjára
 • Kieső jövedelem pótlására (A munkáltató által kiállított igazolás alapján fizethető ki)
 • Gyógyszernek nem minősülő, OGYI engedéllyel rendelkező gyógyhatású szerek. (vitaminok, krémek, bizonyos teák – itt tudod keresni)
 • Babaápolási termékek: pelenkák, tápszerek, cumi, cumisüveg, törlőkendő, bébiőr, babakrém, babasampon a gyermek 4 éves koráig. Fontos, hogy a gyereket bejelentsük kedvezményezettnek az egészségpénztárnál.

Mivel az egészségpénztárak 2016-tól összeolvadhatnak az önsegélyezőpénztárakkal, ezért a legtöbb pénztár az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is nyújtja.

Milyen költségek merülnek fel?

A működési és likviditási tartalékot az egészségpénztárak a befizetésekből teszik félre, azaz nem kerül jóváírásra az egészségpénztári számlán. Ez a legnagyobb tétel általában és sávosan változik. Fontos, hogy ezt úgy kell érteni, hogy attól, hogy többet fizetünk be, még a sáv felső határa alatti befizetésre az egészségpénztár ugyanúgy az alsó sávhoz tartozó költséget vonja le.

Példa:

0-100.000 Ft ig 10%

100.001 Ft- 1%

Ha befizetünk 200.000 forintot, akkor a költségünk az alsó sávban 100.000 * 10% = 10.000 Ft, a felső sávban pedig a maradék 100.000 * 1% = 1.000 Ft. Összesen tehát az összes költségünk 11.000 Ft.

Ezen felül majdnem minden egészségpénztár felszámol belépési díjat, kilépési díjat és kártyadíjat.

A belépési díjat a legtöbb esetben úgy fogalmazzák meg, hogy az első 1-2 havi alapdíj 100%-a a működési tartalékba megy, de ez felhasználói szempontból egyenlő a belépési költséggel, így ezt ide soroltam minden esetben.

A minimális alapdíj sehol nem óriási összeg, de lehet, hogy valakinek ez is döntő szempont. Akkor maradunk teljes jogú tagok, ha ezt a minimális összeget befizettük. Ezt mindig egy évre visszamenőleg nézik meg, tehát attól, hogy az egészségpénztár havi díjban adja ezt meg, az is elég, ha évente ennek 12 szeresét utaljuk a számlánkra.

A kilépési díjat valószínűleg csak akkor vonják le (a legtöbb helyen megtaláltam az erre vonatkozó szabályt, de nem mindenhol egyértelmű), ha marad az egészségpénztárban pénzünk, így ezt célszerű lehet elkölteni, mielőtt kilépünk a pénztárból, vagy olcsóbb egészségpénztárat keresünk.

Ha nem fizetjük a minimális tagdíjat, akkor a hozamból levonhatnak költséget a működési tartalékba, illetve bizonyos korlátozásokat vezethetnek be, mint például a kártya használhatatlansága. Ezt érdemes megkérdezni.

Melyik a legolcsóbb egészségpénztár 2017-ben?

A következő táblázat tartalmazza az ismertebb egészségpénztárak összehasonlítását 2017-ben:

egészségpénztárak összehasonlítása

Mit jelentenek ezek a sávok?

A pontos költséget úgy kapod meg, ha az éves befizetésedet a megfelelő sávokra osztod, és az aodtt sávba tartozó összegből levonod a hozzá tartozó költséget. Nézzünk egy példát:

Ha a Prémium pénztárat nézzük, és éves szinten 200.000 forintot fizetsz be, akkor 120.000 Ft-ból 6,5%-ot fog levonni, 120.000 Ft felett pedig 4,5%-ot.

Láthatod, hogy nem könnyű így összehasonlítani a pénztárak költségét, hiszen minden pénztárra ki kellene számolnod, hogy mennyi a Te befizetéseidnek megfelelő költség. Éppen ezért csináltunk hozzá egy kalkulátort:

Önkéntes pénztár költségkalkulátor

A kalkulátort a jobb alsó sarkán található ikonnal le is tudod menteni magadnak, de talán még jobb, ha az oldalt beteszed a kedvencek közé, így bármikor elérheted a frissített verziót.

Fontos, hogy ez a kalkuláció nem tartalmazza a kártyadíjat, a belépés költségét, vagy a kilépés költségét. Ezek egyébként nem magas összegek, és mivel egyszeri díjakról van szó, pénztárat pedig elég ritkán vált az ember, ezekkel nem baj, ha nem számolsz.

Amint látod a havidíjban felmerülő különbség meghaladja a többi költség által elérhető költségelőnyt.

Különböző összegek esetén a legjobb pénztárak szerintünk az Életút, az MKB és az Izys. Ezek mind önkéntes egészség- és önsegélyezőpénztárak is egyben, vagyis nagyon tág a szolgáltatok köre, amire felhasználhatod az összeget.
Szintén érdemes megnézned a pénztárak taglétszámát és kezelt vagyonát. Ezt az összes önkéntes pénztárról tartalmazza ez a 2017-es dokumentum.

Amennyiben kérdésed merülne fel, vagy segítségre szorulsz bármilyen pénzügyi témában, klikkelj az alábbi gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-05-08T13:26:41+00:00 április 20th, 2017|Megtakarítás, Pénzügyek|15 hozzászólás

15 hozzászólás

 1. Horváth Zoltán február 27, 2017 at 7:59 du. - Reply

  Ez az oldal eléggé el van dugva, javaslom az “Itt kezdj!” oldalra belinkelni valahová.
  Talán azért is elavultak már az információk, mert nincs szem előtt. Javaslom updatelni, frissíteni az oldalt.

  • Szendrei Ádám április 20, 2017 at 8:42 du. - Reply

   KÖszi frissítve!

 2. György János április 20, 2017 at 10:13 du. - Reply

  Nyelvtanilag javítva!!!

  Szerintem pedig az a baj, ezzel az írással is, mint a legtöbbel, hogy nem teljes. Nem tudom mi alapján lett kiválasztva ez a 7 pénztár! Pont az egyik legolcsóbb nem lett csak feltüntetve. Segítek:
  http://www.eletut.hu/?p=onsegelyezo&submenu=3#4

  Nincs belépési díj, a tartalékképzése a minimális 3000FT/hó esetén 8%-ék, de minél többet fizetsz be, annál kevesebb, így 750000FT/év esetén már 2,65% a teljes működési, és likviditási költség!!! Ezt maximum az MKB-snak van lehetősége megközelítenie!!!
  Az egyetlenegy különbség, hogy nekik nincs kártyájuk, így annak sincs semmilyen költsége, cserébe postán adom fel a számlákat, aminek levélfeladásonként 100ft körüli a költsége. Ugyanakkor amellett, hogy egy kártya kényelmesebben használható, sajnos ez már nem igaz az egészségkártyákra, így én annak nem vagyok nagy fanja. Hiszen míg bankkártyával való vásárlás esetén ha a kártyáddal vagy a terminállal nincs semmi gond, akkor bmit megvehetsz az egészség kártyával már jártam úgy, hogy pl. nem akármilyen márkájú pelenkát tudtam elszámolni, holott a törvény bármilyent megenged. Ez a számlaelszámolásnál sosem volt gond. beküldtem a pelusszámlát, és esedékességkor kifizették akár legyen az tescos, vagy akármilyen más….
  Szóval egészségkártyával csak óvatosan. Amúgy pedig azt kellene kihangsúlyozni, hogy mindaddig, amíg a bankbetétek vagy az állampapírok nem nyújtanak 20%, de akár csak 10% kamatot, addig ez az egyik legalacsonyabb kockázattal rendelkező, de kategóriájában legmagasabb kamatot hozó befektetés, amit az LTP-vel, NYESZ, UNIT-Linked életbiztikkel összehasonlítva még a legkönnyebben lehet kivenni a pénztárból, s közben keresel rajta több mint 10%-ot!
  Hiszen a fenti cikk azt sem veszi figyelembe, hogy a bent lévő pénzre azért kamatot is fizetnek a pénztárak, (életútnál ez 2016-ban 2,39%) volt, tehát hacsak havi 3000FT-ot fizetsz, akkor 92%-át írják jóvá, és egy picit leegyszerűsített számítás alapján, az aktuálisan bent lévő összegre 2,39% volt a hozam, így máris nem 8% a levonás, hanem valamivel kisebb, így bőven több, mint 10% hozamot tudsz elérni, ami ráadásul már adómentesen jóváíródik a következő adóbevallásodkor!

  Üdv,
  György János (amúgy nem pénzügyi végzettséggel rendelkező mérnők)

  • Szendrei Ádám április 20, 2017 at 10:15 du. - Reply

   Köszönjük!

 3. Felhasznalo május 9, 2017 at 1:06 du. - Reply

  A Tempo Egészségpénztár nem található meg a pénztárakat összehasonlító táblázatban. Javaslom azzal bővíteni a listát a teljesség érdekében!

 4. Írisz június 11, 2017 at 11:17 du. - Reply

  Én egyelőre még nem vagyok egészségpénztári tag, de szeretnék, és ugyan még nem nagyon ástam bele magam ebbe a témába, és a pénzügyekhez sem sokat tudok hozzászólni. Szóval Ep tagságot szeretnék valamelyik pénztárral, látom az összehasonlításokat, meg most olvastam egy előző kommentet az életút pénztárral kapcsolatban, hogy azt dicsérte valaki. De nem látok olyat, hogyha pl én befizetek mondjuk havi 10.000 ft-ot mondjuk (tegyük fel az otp-be, életútba, mkb-ba, akármelyikbe), akkor én úgymond “keresek” is ezzel? Vagyis mondjuk úgy, mint a LTP (lakástakarékpénztári) megtakarításokkal? Amivel,mint ugye köztudott, hogy 72.000 ft-ot adnak jó esetben a betétek után? Tehát itt egészségpénztáraknál mi a helyzet? Így forintra kiszámolva? Úgymond óvodás gyerek szinten elmondva? Mert ezaz adójóváírás, meg kamat szavak nekem kínai kicsit és nem tudom, hogy kell ezeket kiszámolgatni. Köszi, ha valaki elmagyarázza!

 5. Vigh József június 23, 2017 at 7:42 du. - Reply

  Kérdésem,fogászati kezelésekre is fel tudom használni a kártya egyenlegét?

  • Szendrei Ádám június 23, 2017 at 7:54 du. - Reply

   Igen

 6. Klári augusztus 3, 2017 at 5:21 du. - Reply

  Örülök, hogy rátaláltam az oldalra, de ha van lehetőségük, bővíthetnék a többi eü pénztárral is. (pl. OTP, Generali, biztos van más is). Jó munkát!

 7. Izabella november 6, 2017 at 3:13 du. - Reply

  Kedves Ádám,

  Nekem volt egészségpénztári számlám és kártyám 2008-2011 között az MKB-nál, amit a cég fizetett ahol dolgoztam. Aztán elmentem külföldre, egy darabig kaptam az értesítéseket a 678 Ft egyenlegemről, aztán a felszólításokat hogy fáradjak be személyesen a pénzmosás elkerülése végett, különben megszüntetik, de hát ugye nem voltam itt, nem fáradtam be.
  Most itthon vagyok és szeretnék újra egészségpénztárat. Ilyenkor érdemesebb a régihez bemenni, mert felélesztik nekem költségmentesen, vagy keressek újat? Még ennél is fontosabb kérdésem, miután volt már egy hosszabb betegszabim (műtét), és lesz jövőre is, hogy: 1. a fizetéskiesést erre az időszakra abból fizetik ki, amit addig befizettem (szóval gyűjthetném előre akár a párnahuzatban is), vagy úgy működik, mint a biztosítás, és ha helyzet van, a konkrét összeget fizetik ki, függetlenül attól, hogy 5 vagy 200 ezret fizettem-e be addig? 2. van-e valamilyen várakozási idő, amin belül ezt nem lehet igénybevenni?

  • Szendrei Ádám november 6, 2017 at 6:03 du. - Reply

   Szia, elvileg mindegy, ha a korábbi számla megszüntetésre került. A biztosítás teljesen más: ott fizetsz egy havi díjat, és ha gond van, akkor fizeti a biztosítási összeget. Az önkéntesnél a befizetett összeget kapod vissza. Bizonyos dolgokra van fél év várakozási idő, de a legtöbb esetben nincs.

   • Izabella november 14, 2017 at 12:17 du. - Reply

    Köszönöm szépen!

 8. Ági december 20, 2017 at 11:39 de. - Reply

  Kedves Ádám!
  Szuper hasznos infók!
  Javasolhatom, hogy egészítsd ki a táblázatot a Generalival, hogy teljes legyen a kép?

 9. Tibor január 16, 2018 at 9:01 de. - Reply

  Kedves Ádám!

  Nemsokára 5 gyermekünk lesz, és így a családi kedvezmény miatt nem kell szja-t fizetnem. Ilyen esetben ugye nem használható ki az egészségpénztári 20%-os adókedvezmény?
  Köszönöm válaszát!

  • Szendrei Ádám január 16, 2018 at 9:30 de. - Reply

   Ilyenkor nem. A fizetett szjaból lehet vissszaigényelni.

Leave A Comment