Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása – Lista: önkéntes pénztárak hozamai, költségei

Már többször volt szó az önkéntes nyugdíj pénztárakról. Most megvizsgáljuk, hogy ha ennél az opciónál maradunk, akkor melyik önkéntes pénztárt érdemes választani? Melyik a legjobb ÖNYP? Mi alapján érdemes választani, milyen költségeik vannak és milyen hozamokkal számolhatunk? Itt a lista!

Azt, hogy kinek éri meg az önkéntes nyugdíjpénztár,illetve melyik a jobb, a NYESZ vagy az Önkéntes Pénztár itt taglaltuk.

Melyik Önkéntes nyugdíjpénztárt válasszam?

Az ÖNYP eléggé korlátozott, így nem sok különbség van közöttük. Alapvetően mind ugyan azt tudja. Van egy tagdíj, amit kötelező fizetni, bár akkor sincs baj, ha nem fizetjük (a költségeket vonják tovább). Amit mérlegelni kell, hogy ezek az intézmények instabilabbak, mint egy bank vagy egy biztosító. A magánnyugdíj pénztárakhoz viszont semmi közük.

Tehát választásunkkor vegyük figyelembe az egyes pénztárak nagyságát, múltját, illetve, hogy ki van a háttérben. Az általuk kezelt nettó eszközérték megmutatja a kezelt vagyon mennyiségét. Ezen kívül, van néhány szempont, ami befolyásolhatja a megtakarításunk értékét.

Az első, és legfontosabb: a költségek

Az önkéntes nyugdíj-pénztárak költségeinek összehasonlítása táblázatban

Tudni kell, hogy a költségek sávosak. A befizetett összeg adott sávba tartozó részeire más és más költségek vonatkoznak, Pl.: 120.000 Ft éves befizetésnél -> 0-10.000-ig 10%, 10.001-120.000-ig 6%, azaz 1000Ft + 6600 Ft = 7.600 Ft évente.

összehasonlítás ÖNYP Önkéntes pénztár

ÖNYP táblázat lista költségek

Az összehasonlító lista tartalmaz egy példa oszlopot is, ami megmutatja, hogy 240.000 forint éves befizetés esetén mennyi az éves költség. Látható, hogy vannak elég nagy különbségek is.

Update: Az ING biztosító kimaradt a listából, amely költsége 60.000 alatt 5,9%, 60.000 felett 4,4%, havi 20.000 forint esetén 11.460 Ft évente. Cikk az ING-ről, és arról, hogyan kopasztják meg az ügyfeleket láthatatlan költségekkel itt.

Ezen kívül vegyük figyelembe a belépési díjat és a minimális havidíjat is.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamainak összehasonlítása

Fontos, hogy ne az utolsó évek óriási hozamaiból induljunk ki tervezéskor, mert ezek nem a pénztárak teljesítményétől függtek. Van egy oszlop, amelyik a referencia hozamokat mutatja. Ezek azok a mutatók, amihez hasonlítani lehet a hozamokat, illetve az alapkezelők teljesítményét. Ha ennél alacsonyabb a hozam, akkor jobban tették volna, ha hozzá sem nyúlnak a befektetésekhez.

Inkább a 10 éves hozamokat hasonlítsuk össze. Ne feledjük, hogy néhány éve a 8-9% kamatok egyáltalán nem számítottak magasnak, és ez is benne van az átlagban. Én úgy láttam nem igazán teljesítettek jól a kockázatosabb portfóliók, pedig ennyi idő alatt illett volna.

Mielőtt nekifutsz és megkötsz egy ilyen szerződést, illetve befizetsz rá, tájékozódj a NYESZ-ről, más lehetőségekről, és kérj segítséget.

Bármikor fordulhatsz hozzám kérdéseddel, gyors választ fogsz kapni. Számold ki, hogy mennyit kell félretenned nyugdíjra, ahhoz hogy a megfelelő életszínvonalat tartani tudd. Ha ingyenes pénzügyi tanácsadással kerestek meg, vagy egy barátod ajánlott terméket, akkor olvasd el ezt.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:35+00:00 április 12th, 2013|Megtakarítás|1 Comment

One Comment

  1. HK július 2, 2014 at 6:56 du. - Reply

    Az ING önkéntes nyugdíjpénztárának a tagja vagyok. Átlagosnak mondható 3 és 5 M Ft közti egyéni számlaegyenlegem van. Éves szinten kb 200 e körüli összeget különítek el önkéntes nyp re. Az ING július 1 től átpakolt az Aranykor nevű pénztárba.
    Semmiképp nem szeretnék Aranykoros lenni, mindenképp váltani fogok. 49 éves vagyok, tehát még van jópár évem a nyugdíjig. Kockázatvállalási hajlandóságom közepes.
    Mit javasol melyik lenne a legmegfelelőbb nyp nekem? Válaszát köszönöm.

Leave A Comment