Kevés olyan lehetőség adódik az ember pénzügyi életében, amikor magas hozamot tud elérni garantáltan, biztonságosan. Ebben a cikkben egy olyan módszert fogok bemutatni, amivel “örökre” bebiztosíthatsz magadnak egy folyamatos, évi 150.000 Ft-os biztos jövedelmet (anélkül, hogy bármit is tennél).

Ha van magas hozamú, de biztos befektetés, akkor azt valamilyen államilag támogatott (pl. lakástakarék) vagy adókedvezményt nyújtó számlán kell keresned. Minden más esetben ugyanis a hozam és a kockázat kéz a kézben jár, vagyis minél magasabb hozamra vadászol, annál nagyobb kockázatot is kell vállalnod.

Ennél a módszernél viszont nem a befektetés kockázatának növelésével fogjuk elérni a plusz hozamot, hanem az egészség- és önsegélyező pénztárakra járó 20% adókedvezmény segítségével.

Először megnézzük, hogy mik is pontosan az önkéntes pénztárak, milyen feltételek mellett kapsz a pénzedre +20%-ot, majd bemutatom a módszert, amivel adott esetben akár évi 150.000 forintot befizetés nélkül is ki tudsz venni.

Lássuk…

Mik azok az önkéntes pénztárak? (és miért érik meg?)

Az önkéntes pénztárak önkéntes alapon szerveződő közösségek. Jellemzően a pénztárak valamilyen pénzintézet tulajdonában vannak, de lehetnek azoktól teljesen függetlenek is.

A lényeg, hogy ezeknél az önkéntes pénztáraknál számlát nyithatsz, melyre pénzt fizethetsz be. De miért éri ez meg neked?

A pénzárakhoz befizetett pénzedre 20% adókedvezményt kapsz. vagyis ha 100 forintot befizetsz, akkor 120 forintot írnak neked jóvá. Ha befizetsz évente 300.000 forintot, akkor 60.000 forintot pluszban jóváírnak.

Fontos, hogy ezt nem a pénztár írja neked jóvá, hanem a személyi jövedelemadódból tudod visszaigényelni a számládra, amikor az adóbevallásodat csinálod. Vagyis, kell, hogy fizess (te, vagy a nevedben a munkáltatód) személyi jövedelemadót. Ha alkalmazottként dolgozol, akkor biztosan fizetsz SZJA-t.

Nézzük meg a következő példát, egy bruttó 250.000 Ft-os fizetésre, ha valaki nem vesz igénybe adókedvezményt, például a gyermekei után. (Forrás: hrportal.hu)

Éves SZJA befizetés 166.000 Ft nettó jövedelemmel (adókedvezmény nélkül)

Ebben az esetben tehát éves 450.000 Ft SZJA-t lehetne visszaigényelni.

A visszaigényelhető maximális összeg önkéntes pénztárak után azonban évente 150.000 Ft, de maximum a befizetett személyi jövedelemadód.

Arra figyelj, hogyha más adókedvezményt igénybe veszel, akkor azok csökkentik a visszaigényelhető adót. Ilyen például a fentebb már említett, gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény.

A pénztárakba a munkáltatód is fizethet be, ebben az esetben ő kap adókedvezményt nem pedig te. Ebben a cikkben végig arról van szó, hogy Te magad fizetsz be a pénztárba, a már adózott jövedelmedből.

Hol van a buktató a 20% adókedvezményben?

Ezeknek a pénztáraknak a működése szigorúan szabályozott. Nem költheted el bármire az ide befizetett összeget, hiszen az állam sem azért támogatja ezt a megtakarítási formát, hogy például az új ruhakollekciódat támogassa.

Viszont még így is elég sok mindenre fel tudod használni ezt a pénzt. Lássuk, mire…

Három típusú pénztár van:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár
  2. Önkéntes egészségpénztár
  3. Önsegélyező pénztár

Mindegyikre jár a 20% adókedvezmény, és az éves 150.000 Ft visszatérítés összességében értendő. Vagyis ha két pénztárnak is a tagja vagy, akkor is csak évente 150.000 forintot kaphatsz. Persze, ha van házastársad, akkor ez az összeg duplázódik, mert ő is igénybe tudja venni.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket nyugdíjas korodban tudod majd felhasználni. Ez kifejezetten nyugdíj előtakarékosság.

Amiről ez a cikk szól, ahhoz az utóbbi kettő, az egészség- és az önsegélyezőpénztárra lesz szükségünk.

Ez a két pénztártípus 2016-tól összeolvadhatott. Ezt a legtöbb nagy pénztár meg is tette, vagyis most már az egészségpénztárat is el lehet költeni mindenre, amire az önsegélyezőt, és fordítva.

Mi mindenre költheted el az ide befizetett pénzeket?

Lista és költségösszehasonlítás itt: Egészségpénztárak összehasonlítása és itt: Önsegélyező pénztárak összehasonlítása.

Főként családosoknak, gyerekeseknek könnyen elkölthető nagyobb összeg, mert a csecsemőgondozásra, iskoláztatásra, GYES kiegészítésre, és egyéb gyermekkel kapcsolatos költségekre is felhasználható. Szintén nagyobb összeget el lehet könnyen költeni a meglévő lakáshitel törlesztőjének fizetésére.

Vagyis az elmúlt években tovább tágult a kör, amire fel tudod használni a számlára befizetett összegeket.

Hogyan lesz ebből folyamatos pénzáramlás befizetés nélkül?

Ne feledd, még mindig az a lényeg, hogy az ezen a számlán átfuttatott összegre 20% plusz “hozamot” kapsz garantáltan. Vagyis még többet…

Ugyanis nem csak a 20% adókedvezményt kapod meg, hanem:

1. A pénzedet befektetik, tehát valódi hozamot is kapsz. Ez jellemzően nem túl nagy hozam, hiszen a pénztár nem kockáztat, de azért az 1-2 éves állampapírok hozamát jellemzően hozza, vagyis körülbelül 2-3% kamattal számolhatunk jelenleg.

2. A befizetett pénzedet lekötheted 2 évre, amire további 10% adókedvezményt kapsz. Bizony. Vagyis a 150.000 Ft-os maximális adókedvezményhez nem kell évente (150.000 x 5 =) 750.000 forintot befizetned. Elég csak 500.000 forintot betenned, amire megkapod a 20%-ot (100e Ft), majd lekötnöd két évre további 10%-ért (50e Ft).

És itt van a kutya elásva…

Ugyanis a pénzedre hozamot kapsz, és a lekötésekkel is vehetsz fel adókedvezményt.

Vagyis be sem kell fizetned ahhoz, hogy adókedvezményt kaphass, feltéve, hogy már van elég pénz a számládon.

Tudom, hogy sokan nem tehetik meg, hogy évi fél millió forintot befizessenek egy ilyen számlára. Nekik is jók ezek a pénztárak a 20% miatt, de most azt is szeretném megmutatni, hogy mit tehetnek azok, akiknek van lehetőségük néhány évig ennyi pénzt félretenni.

Természetesen az is elég, ha van egy nagyobb összeg, ami már most a rendelkezésedre áll.

Lássuk lépésről lépésre, hogyan működik

Első évben tegyük fel, hogy nincs pénz a számládon, és nem használsz ki még önkéntes pénztári adókedvezményt. Van tehát évi 150.000 Ft adókedvezmény, amit fejenként ki tudtok szedni.

Tegyük fel, hogy ezt az évi 150.000 forintot mindig el is tudjátok költeni a különböző egészségügyi kiadásokra, a maradék összeg pedig a vésztartalékotok részét képezi majd. Illetve ez lesz, ami a folyamatos cash flow-t (pénzáramlást) termeli.

1. évben befizetsz 500.000 forintot. Kapsz rá 100.000 Ft adójóváírást, és lekötöd 2 évre, amiért még 10%-ot, vagyis 50.000 Ft-ot kapsz. (kiveszed a 150.000 Ft-ot, elköltöd azokra a dolgokra, amikre egyébként is költenél: gyógyszerek, kezelés, gyermek, lakáshitel, stb.)

2. évben ismét befizetsz 500.000 forintot, és ezt az összeget ismét lekötöd. Ugyanaz a helyzet, mint egy évvel korábban.

Ha a 3. évben is befizetsz 500.000 forintot, plusz felszabadul az első éves lekötésed is, ami ugye az első 500.000 Ft volt.

Ekkor az új befizetést, és a felszabadult korábbi lekötést is le tudod kötni ismét. Más szóval, ekkor már csak e két összeg lekötéséből ((500e + 500e) * 10% =) 100.000 forintot ki tudsz venni.

3.000.000 forintos számlaegyenlegnél már megteheted, hogy minden évben lekötsz 1,5 millió forintot a 10%-os adókedvezményért, vagyis anélkül tudod igénybe venni a maximum 150.000 Ft-os maximális adókedvezményt, hogy bármennyit is befzetnél.

A befizetéseidre tehát folyamatosan kaptál kb. 25%-ot, utána pedig a bennlévő pénzedre garantáltan kapsz 5%-ot (2 évente 10%) plusz az állampapírok hozamát. Ez összesen 7-8%-os éves hozamot jelent, garantáltan, akár örökre*.

*Persze nem tudjuk, hogy meddig él majd ez a rendszer, de egyelőre nem látszik, hogy bárkinek is érdekében állna változtatni rajta. Ha mégis, akkor szépen lassan felhasználod az összeget, és nem veszítettél semmit. Az önkéntes pénztárakról szóló törvény egyébként 1993-as, tehát nem új dologról van szó.

További plusz előny, hogy a lekötésekre nincs költség, sőt számlavezetési díj sincs, csak a befizetéseknek van egy sávos költsége, vagyis a folyamatos lekötéseket költségmentesen tudod megvalósítani.

A minimális tagdíj kb. 3.000 Ft / hó, ha akarod befizeted, ha nem akkor ennek 5-8%-át elvonják költségként, de ez elenyésző.

A befizetéseid ÉVES költségét az egyes pénztáraknál ezzel a kalkulátorral tudod kiszámolni:

(Állítsd be a befizetés összegét, és a kalkulátor azonnal megmondja, melyik pénztárral jársz a legjobban.)

(A jobb alsó sarokban “download” ikonnal le is töltheted.)

A pénztárak további költségeiről, és azok összehasonlításáról itt találsz bővebb információt: Önkéntes egészségpénztárak összehasonlítása.

A hozamod így is elég jó, de még tovább optimalizálhatod…

A fenti példában a harmadik évben befizetett 500.000 Ft 20%-a, és az így összesen leköthető 1.000.000 Ft 10%-a már 200.000 Ft adókedvezményre jogosítana, ami több, mint a maximum 150.000 Ft.

Ez nem feltétlen probléma, de ha optimalizálni akarod a befizetésekre vetített hozamod, akkor elég mindössze 333.333 forintot betenned. Ekkor a befizetésre járó 20%, illetve a felszabaduló és új pénz lekötésére kapott 10% pont 150.000 Ft lesz.

A számítás során az egyszerűség kedvéért 3%-os fix költséggel és 2,5%-os hozammal számolunk. Költség kalkulátort fentebb találsz, így a befizetéseidnek megfelelően ki tudod választani a legjobb pénztárat.

Nézzük meg, hogyan alakulnak a befizetések, ha mindig maximalizálni akarod a befizetésekre kapott 20%-ot is:

Láthatod, hogy az elején kell csak nagyobb összegeket befizetned, az ötödik évtől már csak fele annyit, a 9. évtől pedig már tényleg csak “szöszmötölés” van. Ennek az az oka, hogy 2 évente felszabadul az előző lekötés, amit újra és újra le tudsz kötni a 10%-os adókedvezményért.

+ NE FELEDD: Itt azzal számolunk, hogy éve 150.000 forintot folyamatosan kiveszel, és elköltesz. Ha ezt bennhagyod, akkor még többet köthetsz le, és gyorsabban éred el a maximumot.

Ahogy nő a lekötésből szerzett adókedvezményed, úgy egyre kevesebb befizetéssel is eléred a 150.000 Ft-os éves maximumot.

Így, a folyamatos kivéttel, és a hozamokat/költségeket is beszámítva a 13. évnél jön el a pillanat, hogy már nem befizetned, hanem kivenned kell az optimalizáláshoz.

E szerint a számítás szerint a 13 év alatt összesen 2.506.807 forintot fizetsz be, melyből minden évben kiveszel 150.000 Ft-ot, amit azonnal elhasználsz, valamint a számládon marad 3.135.763 forint.

Összesen tehát az elkölthető / elköltött vagyonod 5.085.763 Ft, amit kicsit pontatlan így összeadni, mivel az összegek időben egymástól elcsúszva jelentkeznek, vagyis jelenértékük nem azonos. (az első évben kivett 150.000 forintot befektetve a 10. évben a hozamok miatt már sokkal több lenne.)

Mindazonáltal ebből azért jól látszik, hogy ez idő alatt több mint megdupláztad a pénzed, és csináltál egy folyamatosan évi 150.000 Ft + garantált kamatot termelő vésztartalékot.

És mi van azokkal, akik nem tudnak ennyit befizetni?

Ha nem tudsz évi félmilliót befizetni, akkor sincs semmi gond. A szisztéma ugyanúgy működik kicsiben is. Ugyanezt meg tudod csinálni, kisebb befizetések mellett. A fenti összegeknek csak annyi jelentőségük van, hogy ez a maximum amennyit igénybe tudsz venni.

Ha neked csak éve 100.000 forintod van, akkor remélhetőleg a kiadásaid is kisebbek. Ettől függetlenül, te ugyanúgy építheted az egészségpénztári vagyonodat, és ugyanúgy lekötögetheted a fennmaradó pénzt.

A lényeg, hogy tudd, mire mennyit költesz, vagyis tudatosan fizess be az önkéntes pénztáradba. Ha vezeted a költéseidet, akkor látod, hogy egy évben mennyi pénzt költesz el egészségügyi kiadásokra. Ezt nyugodtan fedezheted az adókedvezményből.

Mivel az önsegélyező és egészségügyi szolgáltatásokat baj esetén akár nagy összegben is felhasználhatod, ne zavarjon, hogy itt gyűlik a pénzed. Ha bajba kerülsz, akkor hozzá tudsz férni.

Persze ettől függetlenül legyen más vésztartalékod is, ne tegyél fel mindent az önkéntes pénztárakra!

Egyéb tudnivalók: kivét és garancia

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi történik akkor, ha idő közben gyorsan kell a pénz, és emiatt fel kell törni például a lekötést.

Figyelem! Amennyiben a 24 hónapra lekötött összeg részben, vagy egészben feltörésre kerül, akkor a korábbi években érvényesített adókedvezményt 20%-kal növelten kell a feltörés évének éves adóbevallása keretében bevallani és visszafizetni.

Vagyis, ha “jogtalanul” használod ki az adókedvezményt, mert mondjuk feltöröd a lekötést, akkor 20%-kal növelten kell azt visszafizetned. Tegyük fel, lekötsz 1.000.000 forintot, kapsz rá 10% adókedvezményt, azaz 100.000 forintot. Egy év után fel kell törnöd. Ekkor a 100.000 forintot vissza kell fizetned, plusz a 100.000 Ft 20%-át.

Vagyis a feltörésért mindössze 20.000 Ft költséget keletkezett.

Tekintve, hogy ennek mekkora az esélye, és a várható nyereség mértéke, szerintem ezt a kockázatot igazán megéri. De ismétlem: ez csak akkor jó rendszer, ha egyébként nem okoz gondot az egészségpénztárba befizetned, mert egyébként is félreteszel.

Ne minden pénzedet tedd ide, mert lehet, hogy olyan dologra fog kelleni a pénz, amire nem tudod felhasználni ezt a megtakarítást. (pl. szüleidnek kell kölcsön adnod, költöznöd kell, stb.)

A másik gyakori kérdés a befektetés biztonságával kapcsolatos: milyen garanciák vonatkoznak rá?

A pénztári befizetésekre nem vonatkozik OBA vagy BEVA garancia. Mindazonáltal a pénztárak általában nem végeznek saját vagyonkezelést, azt más vagyonkezelőknek szervezik ki.

A befektetéseik jellemzően bankbetétekből és állampapírokból állnak, ezért egyrészről a hozam biztonságos, viszont hosszú távon nem túl magas.

Például az MKB befektetési politikáját itt találod. Ebben láthatod, hogy az MKB pénztár miként tervezi befektetni a számlán elhelyezett pénzeket:

Az MKB önkéntes pénztár befektetési korlátai

A diszkont kincstárjegyekre és egyéb állampapírokra természetesen állami garancia vonatkozik, ami az egyik legerősebb garancia. Arról korábban már írtunk, hogy mi a különbség a befektetés, és a befektetési számla között. Ezt érdemes lehet elolvasnod.

Ezen felül viszont van néhány kockázat:

  • Nem tudhatjuk, hogy miként változik a jövőben a szabályozás.
  • Nem tudjuk továbbá, hogy egy válság során nem zárolhatják-e a pénztárak kifizetéseit.
  • Nem tudjuk, hogy mi lesz az állampapírokkal, az állam is csődbe mehet.

Mindezeknek ellenére azt gondolom, hogy a módszer racionális kockázatokkal jár, és ezeket figyelembe véve is jó befektetés lehet. Főleg családosoknak, akik könnyen tudnak pénzt kivenni.

Egyelőre rövid és középtávon nem kell tartanunk sem államcsődtől, sem a pénztárak kifizetéseinek bármilyen korlátozásától.

Ez tehát az a módszer, amivel idővel befizetés nélkül is ki tudod venni az éves maximális adókedvezményt. Ha ki tudod használni az évi 150.000 forintot, és van módod, hogy a pénztárban is felhalmozz némi összeget, akkor érdemes lehet ezt kihasználnod.

A pénztárak segítségével valóban magas hozamot érhetsz el, de a felhasználásuk korlátozott. Éppen ezért először tervezz, számolj, csinálj egy stratégiát, és ha illik a személyes helyzetedhez, akkor valósítsd meg. Ha alkalmazott vagy Magyarországon és az is tervezel maradni, akkor érdemes lehet belevágni egy ilyen hosszú távú stratégiába.

Ha bármi kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!