Öregedő társadalom: mi lesz 2050-ben?

 • 2100 a világ népessége

Öregedő társadalom, csökkenő népességszám. Különböző statisztikák, szervezetek figyelmeztetnek az elöregedés hátrányos hatásaira. Nem mehetsz el szó nélkül a folyamat mellett, hiszen akár országos szinten, akár világszinten vizsgálva, ez a jelenség rád is hatással lesz.

Az országok jövője és gazdasági stabilitása nagyban függ népességének alakulásától. Nem csak az országunk kulturális indentitását, hanem hazánk gazdaságát is komoly veszély fenyegeti. Röviden és a legérthetőbben talán így lehetne összefoglalni az aktuális problémákat:

 1. Ha az öregségi index növekszik, akkor egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania, minél több öreget. (Nálunk az öregségi index jelenleg 123%-on áll amely azt jelenti, hogy jelenleg száz 14 éven aluli fiatalra, 119 időskorú ember jut.)
 2. Minél kevesebben dolgoznak annál több lesz az egy főre jutó államadósság.
 3. Az államnak valahonnan pótolni kell a hiányt, így valószínűleg a munkaképes-, valamint a  nyugdíjas társadalmat fogják tovább terhelni.
 4. Ennek eredményeképpen több járulékot kell fizetni továbbá kevesebb nyugdíjat fogunk kapni. (Ezért kell már most félretenned nyugdíjra.)
 5. A kevesebb nyugdíj miatt az idősek kénytelenek lesznek tovább dolgozni, csökken a fogyasztásuk.
 6. Attól, hogy az idősek tovább dolgoznak még nem lesz több munkahely: a fiatalok nehezebben találnak munkát, alacsonyabb fizetésért, pedig az ő munkájukból (adójukból) kellene eltartani a rengeteg nyugdíjast.

Minél előbb érdemes elindítani azt a régóta halogatott nyugdíjcélú megtakarítást. Ha kíváncsi vagy, mennyit tudsz összeszedni, mire befejezed a munkát, számold ki ezzel a kalkulátorral: (Ha szeretnéd, hogy ne csak halogasd a megtakarítást, akkor a kalkuláció után jelentkezz is ingyenes konzultációra.)

Arról, hogy milyen hozamot várhatsz egy nyugdíjcélú megtakarítástól, itt írtam: Nyugdíj megtakarítás hozamai.

Mennyien leszünk Magyarországon 2050-re?

A defacto.hu szerint 2050-re a teljes magyarországi lakosság számában 5,5 százalékos, a munkaképes korú lakosság számában pedig 19 százalékos csökkenés várható az elkövetkezendő 50 évben. Ez azt jeleneti, hogy komoly csökkenésre lehet számítani a nyugdíjak összegében, valamint várhatóan növekedik az egy főre jutó államadósság mértéke is. Az ország népességének számát a születések és elhalálozások, valamint a ki-, és bevándorlások nagysága határozza meg.

Az alábbi diagram szemlélteti Magyarország és az EU népességének alakulását 1960-tól egészen 2080-ig. Az ehhez hasonló demográfiai trendek lassan változnak, így az Eurostat előrejelzései megbízhatónak számítanak.

Lakosság Mo és EU

A diagram készítői figyelembe vették a rendelkezésre álló tényadatokat egészen 2013-ig, utána már az Eurostat előrejelzését láthatjuk. A piros vonal mutatja a teljes lakosságot, a kék pedig az aktív korú lakosságot. Az ábrán láthatjuk, hogy komoly problémával kell szembenéznünk, de nem csak nekünk, hanem az Európai tagországoknak is.

Az Otthontérkép térképre tette a KSH népszámlálási adatainak korra vonatkozó statisztikáit, amiből láthatod, hogy a Magyarország mely településein, mely régióiban magas a fiatalok aránya, melyek az elöregedő régiók. A kortérképen a lakónépességet 4 csoportba sorolta az oldal:

 • 0 – 21 éves korcsoport (1990 után születettek a 2011-es népszámláláshoz viszonyítva)
 • 21-41 évesek korcsoportja
 • 41-60 évesek korcsoportja
 • 60 év felettiek korcsoportja

Magyarországon a népszámlálási adatok szerint a legkisebb korcsoportot a 21 éven aluliak alkotják, a népesség mindössze 18,6%-a fiatalabb, mint 21 év, miközben 60 év feletti korcsoport aránya 25-nál is nagyobb.

A legnépesebb korcsoport a 21-41 évesek csoportja, ami jó jel is lehetne addig, amíg el nem érik a nyugdíjkorhatárt, de a csoportban a családalapítási hajlandóság és a születésszám is stagnál.Ha a z ebbe a csoportba tartozók nem válnak szülővé és nem születik családonként legalább két gyermek, akkor az a társadalom elöregedését.

korcsoportok aránya

 

Magyarország egyes régiói gyorsabban öregednek

Megyei szinten elsőre nem tapasztalhatók nagy különbség a korosságban, de érdekes összefüggések rajzolódnak ki, ha tüzetesebben vizsgáljuk a kortérképeket. A fiatalok aránya Pest megyében és az Észak – Keleti országrészben magasabb az átlagnál, de más-más tényezők játszanak szerepet az egyes térségekben.

Miközben Pest megyében az agglomerációba kiköltöző harmincasok gyermekei növelték a korcsoport arányát, addig az Észak – Keleti országrészben az átlagkort tekintve fiatalabban szülő anyákkal és a magasabb születésszámmal magyarázható az átlagnál magasabb arány. A térképekről és az adatokról a migráció, mint demográfiai folyamat is jól követhető.

Jellemző a fiatalabb korosztályra, akik még kisebb kötöttséggel rendelkeznek, hogy mobilisebb, könnyebben költözik munkalehetőség érdekében. Ezért is a legmagasabb a 21-41 éves korosztály aránya Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, ahol ez az arányszám kivétel nélkül magasabb 29%-nál. Ezek azok a régiók jelenleg Magyarországon, ahol több a munkalehetőség és a fiatalok számára ezért vonzó célterültek.

Ezzel szemben például Békés megye, Heves megye, Somogy megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye az elköltözés bázisa, a migrációs térkép szerint is ezekből a megyékből a legmagasabb az elvándorlás, ezért itt a 21-41 éves korosztály aránya a legalacsonyabb az országban, 25%-körül alakul.

Térkép animáció

Ennek megfelelően az említett bázis térségekben az idősebb korosztály aránya az átlagnál magasabb, így ezeken a területeken az országoshoz képest gyorsabb is lehet az elöregedés folyamata, hiszen a fiatal felnőtt korosztály elköltözésével a szülőkorúak aránya is csökken, így a születendő gyerekszám is jóval alacsonyabb az országos átlaghoz képest, a középkorú, idős korosztály pedig már röghöz kötött, lényegesen kisebb a költözési hajlandóság.

Magyarország demográfiai válságáról és arról, hogy téged ez miként fog érinteni, itt olvashatsz bővebben: Demográfiai körkép: ki tartja el a nyugdíjast?

Mi várható világszinten 2050-re?

Egy nagyon érdekes videót osztott meg a Fundman blog, amely (angol nyelven) jól szemlélteti, hogy merre halad a világ, és mi várható 2050-ben. 9 perctől kezdődik az érdekes rész:

A videóban Hans Rosling  jól szemlélteti a népesség jelenlegi eloszlását és annak változását. Bármilyen hihetetlen is, jelenleg így néz ki a világ népességének aránya térképen:

Népesség eloszlása világ szinten

 

Kis országunkból nagyon nehéz elképzelni, hogy a hazánk 10 milliós népességével szemben Kínában 1,35 milliárd ember él. Ez majdnem duplája, mint amennyien az USA-ban (319 millió) és az EU-ban (503 millió) összesen élnek. Ezzel a számmal az EU mindössze a harmadik a ranglistán, India (1,25 milliárd) mögött.

Nézzük, miként fog várhatóan alakulni a világ népessége 2050-re:

2050 világ népesség megoszlása

 

Amerika és Európa lakossága nem változik, de Ázsiáé és Afrikáé viszont igen. Ekkorra már valószínűleg nagyon lelassul, vagy meg is áll a népesség szaporodása Ázsiában (ennek okairól a videóban részletesen), azonban Afrikában tovább folytatódik, míg a század végére a világ népességének megoszlása így fog kinézni:

2100 a világ népessége

 

A professzor viccesen megjegyzi, hogy azt tanácsolja az amerikaiaknak és európaiaknak, hogy kezdjenek el udvariasan viselkedni az afrikaiakkal, mert néhány évtized múlva ők lesznek többségben. Észak-Amerika és Európa népessége kevesebb, mint a világ 10%-át fogja jelenteni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:19+00:00 június 7th, 2015|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment