A pozitív gondolkodás tudománya: hogyan segíthet a pozitív gondolkodás a készségeid, a munkád és az egészséged fejlesztésében?

  • positive

James Clear egyik cikkében olyan alaposan járta körül a pozitív gondolkodás gyakorlati jelentőségét, hogy azt muszáj volt nekünk is megosztanunk veled. Ezek a technikák ugyanis olyan mértékben segíthetik a sikerességedet a mindennapokban, hogy vétek elmenni mellettük szótlanul.

Bár jól hangzik, a pozitív gondolkodás jelszavára és technikáira mégis sokszor csak rálegyintünk. A valós mindennapi életben ugyanis sokan maximum egy jól csengő divatszónak tekintik ezt praktikus előny helyett.

Ezzel szemben azonban a kutatások egyre inkább tudják gyakorlati érvekkel is alátámasztani, hogy a pozitív gondolkodás messze több annál, minthogy pusztán boldognak mutatjuk magunkat. A pozitív gondolatok valóságos értéket képesek teremteni az életben, és segíteni tudnak abban, hogy a jó készségek tartósabbak legyenek egy sima mosolynál.

A pozitív gondolkodás munkádra, egészségedre, az életedre kifejtett hatását olyan professzorok tanulmányozzák, mint például Barbara Fredrickson. Fredrickson a pozitív pszichológia kutatója a University of North Carolina egyetemen, illetve ő a szerzője a területen mérföldkőnek számító tanulmánynak. Ez az egyik legtöbbet idézett tanulmány ebben a kérdéskörben, és meglepően sok praktikus előnyt kínál a mindennapokhoz. Nézzük, mit tartogat Fredrickson felfedezése számodra!

Mit tesznek az agyaddal a negatív gondolatok

Mondjuk, hogy egy erdőben sétálsz, amikor egyszer csak egy tigris ugrik eléd. Ekkor az agyad egy negatív emóciót tudatosít, amely nem más, mint a félelem. A kutatók régóta tudják, hogy az ilyen negatív emóciók egy-egy specifikus cselekvésre programozzák az agyat. Ha egy tigris keresztezi az utadat, futni kezdesz, hogy elmenekülj. A világ bármely más dolga jelentéktelenné válik ilyenkor, csak a tigrisre fókuszálsz, arra, hogyan szökhetsz meg előle. Ez a félelemhatás.

Más szóval, a negatív érzelmek egy-egy dologra hegyezik ki az agyadat. Ugyanakkor volnának olyan lehetőségeid is, mint például felmászni egy fára vagy felkapni egy karót, de az agyad ezeket mind figyelmen kívül hagyja, csak azt az egy reakciót viszi tovább. Minden alternatíva ki van zárva.

Ez egy nagyon hatékony reflex, ha az életed megmentéséről van szó, de a mai modern világban viszont nem engedheted meg magadnak, hogy megfeledkezz a további opciókról. Nem kell tigrisektől tartanod, tehát a problémáid merőben mások, az agyad működése azonban teljesen ugyanaz. Az agyad ezeknél a problémáknál is csak egy-egy reakciót tol az agyadba, minden mást kirekesztve.

Ma is, ha úgy érzed, óriási a teendők listája minden igyekezeted ellenére, te meg lassan elveszel ebben az egészben, képtelen leszel kitalálni egy hatékonyabb alternatívát, mert az agyad blokkol.

A negatív emóciók tehát ennyire erősen lekorlátoznak téged a plusz előnyök, alternatívák megtalálásában.

Ezt teszik a pozitív gondolatok az agyaddal

Ezzel szemben Fredrickson a pozitív gondolatok hatását is tesztelte egy kis kísérlettel. A kísérlet során 5 csoportba osztotta vizsgálati alanyait, és mindegyik csoportnak más-más klippeket mutatott meg.

Az első két csoportnak pozitív érzelmeket generáló bejátszásokat mutatott. Az elsőnek élvezetet, a másodiknak elégedettséget sugalló képsorokat vetített. A hármas csoport volt a kontrollcsoport, ezért ők közömbös, semmilyen extra érzelmet nem közvetítő filmecskéket láttak. Az utolsó két csoport pedig negatív élményt adó kisfilmeket nézett: a 4-es félelemről, az 5-ös pedig dühről.

Ezt követően minden résztvevőt megkértek arra, hogy elképzeljék magukat egy olyan szituációban, amelyben ugyanilyen érzelmeket élnek át, és hogy írják le, mit tennének. Minden résztvevő kapott egy 20 soros papírt, amelyen minden mondat úgy kezdődött: „Szeretnék…”

A félelmet és dühöt látott résztvevők írták a legkevesebb válaszmondatot, míg az élvezetről és elégedettségről szóló filmek nézői jóval több reakciót írtak le még a kontrollcsoportnál is. Más szavakkal, ha pozitív érzelmeket élsz át, sokkal több lehetőséget látsz majd magad előtt. Ez viszont még csak a kezdet, az érdemi hatása a pozitív gondolkodásnak ezután kezdődik.

Így erősíti a készségeidet a pozitív gondolkodás

A pozitív érzelmek előnyei nem szűnnek meg pár perc után, amíg jól érzed magad. Valójában a legnagyobb ilyen előny nem más, mint a készségek és saját erőforrások továbberősítése. Nézzünk megint egy példát.

Egy gyerek, aki kint rohangál a barátaival, az atletikus mozgását, a társasági, kommunikációs képességeit fejleszti és azt, hogy fel tudjon fedezni újabb dolgokat. Ilyenkor az élvezet és a játék pozitív élményei által az egész életében hasznot hajtó képességeket erősít magában. Ezek a készségek messze tovább fejtik ki a hatásukat, mint azok az érzelmek, amelyekkel edzetted őket.

Fredrickson ezt a folyamatot érti „szélesítés és építkezés” teória alatt, mivel a pozitív érzelmek szélesítik és továbbépítik a készségeidet, kinyitják az elmédet. Ahogy írtuk, a negatív érzelmek pont ellentétesen bezárja a gondolataidat, hogy a veszély elhárítására tudj koncentrálni.

Adódik a kérdés: hogyan lehet erősíteni a pozitív gondolkozást, hogy jobban fejleszthesd a készségeidet?

Hogy erősítsd a pozitív gondolkodásodat

Nos, te tudhatód a legjobban, mely dolgok váltanak ki belőled örömet, elégedettséget, szeretetet. Innentől nincs más dolgod, mint minél több ilyen élményt gyűjteni a megfelelő módokon. Íme három példa erre.

  1. Meditáció— Fredrickson friss kutatása szerint azok, akik naponta meditálnak, jóval több pozitív élménnyel találkoznak. Egy kísérlettel is alátámasztották ezt a tézist. A kísérletben résztvevők, akik rendszeresen meditáltak, három hónap elteltével is élénkebb agyműködést, erősebb személyes támogatást és csökkenő betegségtüneteket produkáltak.
  2. Írás — Egy 90 tanulót magába foglaló kutatás két csoportba osztotta a résztvevőket. Az első csoport minden nap nagyon erősen pozitív tapasztalatokat írt le, a másik pedig ellentétesen cselekedett három egymást követő napon át. Három hónap után a pozitívumokat író tanulók kevesebb betegségről számoltak be, mint a másik csoport tagjai.
  3. Játék— Fontos, hogy szoríts időt az életedben a játékra. Ha meetingekre és egyéb eseményekre csinálunk helyet a naptárunkba, miért pont a játék maradjon ki?

Mikor volt utoljára, hogy arra szántál legalább egy órát a napodból direkt, hogy újat ismerj meg, hogy kísérletezz? Mikor jelöltél ki utoljára direkt egy órát, hogy szórakozz? Nem mondhatod, hogy a boldogságod kevésbé fontos, mint a bejegyzett szerdai meeting. Úgyhogy adj időt magadnak, hogy jól érezd magad. Ezzel ráadásul fejlesztheted is a képességeidet.

Boldogság vs. siker – melyik jön előbb?

Nem kétséges, hogy a boldogság azoknak a dolgoknak az eredménye, amelyeket elérsz. Egy bajnokság megnyerése, egy jobb munka megszerzése, találkozás valakivel, akit szeretsz – ezek mind örömöt hoznak az életedbe, de ettől még nem ezek jelentik a boldogságot vagy a sikert. Pedig hányszor gondolhattál te is olyanokat, hogy „csak ez legyen meg, és már mindenem megvolna” vagy „ha ezt elérem, akkor elégedett vagyok”.

Furcsamód hajlamosak vagyunk bűntudatot érezni, ha még az előtt igyekszünk jól érezni magunkat, hogy elértük volna, amit kitűztünk magunk elé. Ez a kötelességtudat alapja. De ahogy Fredrickson kutatásai is bizonyítják, bizony a jó élmények pont hozzásegíthetnek a készségfejlesztésen keresztül a céljaink megvalósításához. A boldogság tehát egyben az út és a cél is.

Hova tovább?

A pozitív gondolkodás tehát nem csak egy kedves, jól hangzó valami. Boldognak lenni valóban nagyon fontos, de az oda vezető út során is keresni kell a boldogságot. A feladatod tehát, hogy keresd a boldogság kisebb forrásait, hogy ezzel előrébb és előrébb lépj a végcél felé.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, esetleg észrevételeidet osztanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írd meg nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2018-01-14T11:59:31+00:00 január 15th, 2018|egyéb, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment