Az utóbbi időben úton útfélen belebotlok a Sky Way Capital nevezetű csoda befektetési lehetőségbe. Többen is írtátok, hogy megkerestek vele, sőt volt aki egyenesen azért hívott fel, mert már vásárolt, és nem tudja, hogyan adhatná el.

Bár elsőre nekem úgy tűnik, hogy túl szép, hogy igaz legyen, és egyértelműen a csalás jegyeit hordozza a dolog, egy kicsit nézzünk utána mélyebben.

Ha szerinted kihagytam valamit, vagy elkerülte a figyelmemet, akkor kérlek oszd meg a kommentek között. Ha értelmes érveket tudsz felhozni akár ellene, akár mellette, akkor szívesen látom.

Röviden a Sky Way sztori

A Sky Way valamilyen gyorsvasúti projekten dolgozik, ami 2017-ben fog berobbanni. Most a cég kibocsátás előtti részvényeit penny-kért lehet vásárolni, de 2017-ben ennek többszörösét fogja érni.

A céget e szerint az oldal szerint 2014-ben alapították, de úgy tűnik azóta megváltotta a világot, mert az egész kontinensen átívelő gyorsvasúti hálózatot fog kiépíteni.

A cég pénzügyeit tekintve ezt találtam, de ha van más információd, vagy jártas vagy cégek elemzésében, kérlek nézz utána Te is.

Itt sincs semmi a cég pénzügyeit tekintve.

Magyar Sky Way oldalakkal is tele van a net, pl. itt egy:

Befektetés a jövőbe Skyway

Vagy itt:

Rengeteg az információ – de mi a LÉNYEG??

E szerint az oldal szerint:

“A bemutató park elkészültekor és megnyitásakor a Sky Way részvények 25-60 szoros növekedése várhatóan ugrásszerűen fog tovább nőni.”

Ez a cég saját maga által készített cash-flow előrejelzése:

skyway-cashflow

A Sky Way akkora durranás, hogy még a berlini Innotrans kiállításon is ott volt 2016 szeptemberében.

A weboldaluk valóban tele van különböző újságok cikkeivel, és számos videót is láthatunk amelyekben bemutatják ezt a mesés technológiát. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy ez nem bizonyítja, hogy megérné a cégbe fektetni.

Mit ígér a Sky Way?

Egyrészről egy bináris MLM rendszert, amin keresztül akár 28,8%-os jutalékot is kaphatunk a náluk elhelyezett pénzből. Nyilván annyira jó ez a befektetés, hogy a 30%-os azonnali levonások után is hozni fogja a számokat.

multi-level-marketing

Ha “befektetési tanácsadók” akarunk lenni a Sky Way-nél, akkor regisztrálnunk kell egy honlapon és hitelesíteni a telefonszámunkat. Ezt követően máris elkezdhetjük a befektetési tanácsadást. Ez Magyarországon ilyen formában biztosan nem jogszerű, de nem baj. Itt tudod elolvasni a tanácsadóvá válás feltételeit.

Az egyik magyar weboldalon regisztráltam, és feltettem a kérdést, hogy mi lenne, ha 10 millió forintot szeretnék befektetni. A választ alább olvashatod:

Az Ön által említett 10 millió forint mostani árfolyamon kb. 35 700 dollár.
Ha ebből vásárol egyösszegű csomagokat, nagyjából 11 630 650 db részvényhez juthat – ez függ a választott csomagoktól, én most csak az egyösszegű verziókat néztem meg, hogy legyen viszonyítási alapja.

A 11 630 650 db részvény tőzsdei bevezetéskori ára 11 630 650 dollár. A mostani dollár árfolyamon számolva is bő 3,2 milliárd forint. Ha csak éves 10% hozammal kalkulál csak, szerintem az sem lesz rossz 🙂

Kicsit gondolkodjunk…

Ha a cégben ekkora potenciál van, akkor miért adják oda mindenkinek a részvényeket? Ha 10 millió forintból 1-2 év alatt 3,2 milliárd forint lesz, akkor miért nem finanszírozza meg egyetlen befektetési alap, vagy bank sem? Miért bináris MLM rendszeren keresztül kell tőkét gyűjteni?

Ha tényleg ekkora üzlet van benne, akkor hol vannak a konkurensek? Mire alapozzák ezeket a számokat?

Lassan másfél órája kutatok a neten a cég után, de semmilyen érdemleges információt nem találtam. Videók vannak, amin bemutatják a grafikákat, 3D-s modelleket, de semmilyen kézzelfogható megállapodásuk nincsen. Bár rendkívül ügyes a kommunikáció, és valóban megtalálható a projekt nagyobb médiumokban erre nem szabad befektetési döntést alapozni.

Ha egy kicsit is megpróbálod szkeptikusan nézni a dolgot, rájössz, hogy a bizonyítékok, amiket felsorakoztatnak valójában nem is bizonyítékok arra, hogy ez egy jó befektetés lenne. Van egy ötlet, írtak üzleti tervet, még azt is elhiszem, hogy megjelentek egy kiállításon.

De az értékesítési módszerük, a prospektusaik, a weboldalaik túl sok hasonlóságot mutatnak az átverésekkel. Ha egy befektetést a kiemelkedő hozam ígéretével agresszíven hirdetnek, az sosem jó jel.

És persze nem hiányozhatnak a fanatikusok sem:

“De majd siránkoznak akik nem hisznek ebben a világ számára nélkülözhetetlen technológiában!”

“Rengeteg a szkeptikus,felretajekozodott ember. Kesobb meg a falba verik a fejuket ammiert kimaradnak a jobol. Irigykedni könnyebb mas sikeren mint okosan lepni es donteni. Hacsak azt nezem hol van bejegyezve a ceg es kik iranyitjak a feltalaloval eggyutt es miert van milliardos elorendelese mar nem lehet ketelkedni. Nagyon nehez segiteni a hosszu eveken keresztul agymosott embereken.”

“Ezt azért írod mert egyáltalán nem ismered a Skyway-t és nem tudod hol tart a folyamat. Ha egy kicsit is bele néznél láthatnád a rekord növekedést! Megláthatnád a teszt park építése milyen gyorsan halad. A Sky Way cégcsoport a következő 10 évben ennek a piacnak az 50%-át tervezi megszerezni az egész bolygón, és igen jó esélye van rá.”

Regisztráció után

Beregisztráltam, bár nem volt könnyű, mert minden oroszul volt, szóval Google fordítóval kellett mindent lefordítani. Végül is sikerült, belépve ez a felület fogadott (szintén fordítóval van fordítva)

sky-way-backend

Rákattintottam a “Befektetés” fülre, és máris vehetek részvényeket? Ezt jól gondolom, hogy nem lehet szabályos, igaz? Ha otthon vagy ebben, akkor kérlek írd meg kommentben, hogy ez szerinted mégis micsoda 🙂

skyway-befektetes-csomagok

És itt láthatjuk a “csodát”:

sky-way-befetetes-tablazat

Ahány darab, annyi dollárt ér, de most jelenértéken ennek töredékéért meg lehet venni. Ezt nem is értem, hogyan írhatják ki. Ennyi erővel az OTP részvényre is ki lehetne írni, hogy igazából milliárdokat ér, csak most ennyibe kerül…

Az oldalon lehetne fizetni, de nem tudom, hogy pontosan mire. Nem találtam szerződési feltételeket, ezért megkérdeztem az online ügyfélszolgálatot, aki készségesen válaszolt is.

Mint kiderült nem a Sky Way Investment Group részvényeit veszem meg, hanem valami ERSSH részvényeket.

errs-gti

Ja nem, kiderült mégsem. A részvények se nem Sky Way, se nem ERSSH, hanem GTI. Érted? Igor azt javasolta, hogy ha jobban érdekel, akkor nézzem meg a holding felépítését itt:

holding

Azért furcsa, hogy egy hajszál választ el a “részvényvásárlástól”, és a dokumentum, amit kapok egy orosz paintben szerkesztett kép.

De közben megtaláltam a “client_agreement_en” dokumentumot.

Ez a “Gobal Transport Investment company” a szellemi jogok tulajdonosa. Az ő részvényeit vehetjük meg ebben a remek befektetésben.

Ennek a cégnek azonban pénzügyi kimutatása csak 2016-tól lenne, de azok meg még nem elérhetőek ugyebár. Ha ez nem gyanús akkor nem tudom mi…

Amikor bármilyen bizonyítékot kértem arra vonatkozóan, hogy ez nem egy átverés, ezt a választ kaptam a hivatalos ügyflszolgálattól:

“Sorry, we have no any exact provings, the project is venture, all oficial documents are available in back office”

Elvileg ha vásárolsz kapsz egy ilyen “certificate”-t. Erről nekem mondjuk hiányzik a GTI, de lehet, hogy nekem nem áll össze a dolog.

share-certificate

Mit tudsz a cégről?

Tudod mekkora a tőkéje? Tudod milyen eszközei vannak? Van adóssága? Képben vagy a modern személyszállítási és közlekedési piaccal, szabályozásokkal? Hány alkalmazottja van a cégnek? Lekértél erről hivatalos anyagokat? Vagy csak elolvastad a neten talált első 2-3 oldalt, és eldöntötted, hogy befektetsz?

Persze erről is van videó, amiben azt mondják, hogy az építkezés már elkezdődött és 180 alkalmazott van a cégben. Itt tudod megnézni.

Az MNB vizsgálja az itthon befektetési tevékenységgel kapcsolatos tevékenységet végző cégeget, és róluk nyilvános nyilvántartást vezet. Itt tudod lekérdezni a céget.

A Skyway kulcsszsóra az alábbi találatot kapjuk:

skyways-mnb

mnb-figyelmeztetes-skyway

Csak összehasonlítás végett ez az, amit látni kéne:

erste-mnb

De most komolyan!

Komolyan ilyen cégbe fektetnél egy forintot is? Még a telefonszámomat is féltem megadni nekik. Alapvetően nagyon kockázatos egyetlen részvényt megvenni még akkor is, ha az egy Coca-Cola, vagy egy Facebook. Még ezeknek az óriási cégeknek is 20-30%-ot ingadozhat az ára egy hónap alatt. Akkor mit vársz egy még el sem indult cégtől?

Ha nem is mondhatjuk ki 100%-osan, hogy átverésről lenne szó, azt biztosan megállapíthatjuk, hogy nem javasolt többet befektetned, mint amennyit egyébként elköltenél mozira, vagy szerencsejátékra. Lehet, hogy még az elején ki tudod venni a pénzt, az is lehet, hogy nyereséget is hagynak realizálni, de még ez sem jelenti azt, hogy nem átverés.

A legprofibb csalások pont attól futnak be, hogy az ideje korán beszállókat még kifizetik. Csak olyankor mindenkin úrrá lesz a kapzsiság. Akárhogy is szerintem nem szabályos ez az egész, és ne csodálkozz, ha nem látod viszont a pénzed, amit belefektetsz.

Mielőtt kommentelsz:

Szívesen várom a kommenteket, azoktól akiknek van tapasztalatuk. Annyi kérnék, hogy akik védeni akarják azok mutassanak konkrét bizonyítékokat, és ne olyan dolgokat, amiket néhány százezer forintból meg lehet valósítani. Pár lerakott betondarabról videó, meg néhány ember egy irodában nem bizonyíték. 

Azt mondjátok meg, hogy miből gondoljátok, hogy a GTI részvények érnek bármit is. Hol találunk hivatalos (nem Sky Way-es) anyagot arról, hogy ez a cég valóban értékes, és ha ez igaz, akkor a normális befektetők miért nem repültek még rá a lehetőségre. A cég pl. miért nem kap hitelt, ha ennyire jó kilátásai vannak, és miért MML-ben bináris rendszerben online próbálja meg jogszerűtlenül értékesíteni ezeket a csomagokat.