Sok fiatal önállósodna, de nehéz az életkezdés

A fiatalok önállósodási kedvében nem látszik változás, azonban többségük továbbra is a szülői házban él. Azok azonban, akik elköltöznének a szülőktől, az önállósodás első lépését saját lakás megszerzésével képzelik el. A megtakarítási célok között is első helyre lépett a lakásra gyűjtés – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index első negyedéves adataiból.

A 19-29 éves városi fiatalok 39 százaléka már nem él együtt a szülőkkel, és az otthonlakó fiatalok közel negyedének fontos lenne,  hogy önálló háztartásba költözzön. A megkérdezettek közül főleg a nők, az idősebbek és a Budapesten lakók szeretnének önállósodni. A korábbi negyedévekben az elköltözni vágyók számára az albérlet volt a legvalószínűbb megoldás a különköltözésre. Most a válaszadók 40-40 százaléka említette azt, hogy a saját lakás vásárlásban illetve lakásbérlésben gondolkozik.

Fontos változás figyelhető meg a megtakarítások célját illetően is, bár félretett pénze továbbra is csak a fiatalok alig több mint harmadának van. Míg korábban a takarékoskodók közül legtöbben azt válaszolták, hogy általános tartalékot szeretnének félre tenni, most a lakás került az első helyre a megtakarítási célok között.

A mérések óta most a legmagasabb azoknak az aránya, akik az önállósodás útját saját lakásban képzelik el, amiben bizonyára nagy szerepe van a kedvező lakáshitel kamatoknak és hitelkonstrukcióknak is.

Mekkora törlesztőből lehet kihozni egy lakást?

Először is fontos leszögezni, hogy a szülőknek elsősorban a gyermekek oktatására kell gondolniuk, amikor az anyagiakat tervezik. Jobb, ha ezt még nagyon kisgyermek korban elkezdik, ugyanis nehéz lesz később gyorsan előteremteni a milliós nagyságrendű összegeket. A hitel segítséget jelenthet, de nem oldja meg önmagában sem a lakás kérdést, sem az oktatást (Bár jelenleg az oktatásra még mindig olcsóbb hitelt felvenni, mint lakásra).

Az oktatás finanszírozására kb. 2 millió forintot érdemes számolni. Azért ez az elsődleges, mert ez szükséges ahhoz, hogy magasabb fizetés mellett tudjon később elhelyezkedni a gyermek. Az oktatás remek befektetés.

Ha ez megvan, akkor érdemes elgondolkodni a lakáson. Minél többet tud valaki szülőként segíteni gyermekének, annál jobb. Fontos, hogy kisgyermekként nem jó megtakarítás a lakástakarék-pénztár, azonban míg a gyermek a főiskolára jár, már célszerű minél többet indítani belőle. (30% állami támogatás jár rá, és bárki indíthatja.

Fontos, hogy észben tartsd: a bankok csak a fedezet 80%-áig adhatnak hitelt, és az új fair bank törvények szerint a jövedleem maximum 50%-a lehet a törlesztő, ha forintban vesszük fel a hitelt, és még sokkal kevesebb, ha devizában.

Így vagy a szülői házat is bevonod gyermeked hitelébe, – ami nem túl jó megoldás – agy szükségetek lesz gyermekenként 20% önerőre minimum. Ez még mindig nagyon kevés, hiszen a legrosszabb befektetés a hitel. A cél, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvenni, függetlenül attól, hogy a szülők, vagy a gyermek fogja azt visszafizetni.

Számoljunk: 12 milliós lakás Budapesten, 20% önerővel, 20 éves lakáshitel

A 20% önerő azt jelenti, hogy 2,4 millió forintunk van készpénzben vagy lakástakarékban, és ehhez szeretnénk 9,6 millió forintot hitelként felvenni.

Ennek a mai kamatok mellett, a piacon található legjobb ajánlat szerint is 61 776 Ft a törlesztőrészlete.

A teljes visszafizetendő így is 14.826.150 Ft !!

De sajnos nem maradnak majd mindig ilyen alacsonyak a kamatok, így számoljunk azzal, hogy mi történik, ha 1,2, vagy 3% ponttal emelkedik a kamat.

A kamatemelkedés hatása a törlesztőre

 

A kamatemelkedés hatása a törlesztőre

A kamatemelkedés hatása a törlesztőre

Látható, hogy egy 3%-os kamatemelkedést követően a barátságos 61 ezres törlesztő 27%-kal emelkedik, 78 ezer forint fölé havonta. Mi történik a teljes visszafizetéssel, ha mondjuk 2016-ban, 2017-ben, és 2018-ban is 1-1%-ot emelkedik a kamat?

A teljes visszafizetendő így 18.135.631 Ft-ra emelkedik.

Mindezt előre végig gondolni, és megtakarításból finanszírozni sokkal kevesebbe kerül, hiszen a hitelnél mi fizetünk kamatot a pénzre, míg megtakarítás esetén nem csak, hogy nem kell kamatot fizetni, de a hozamok segítik a vagyonosodást.

18 év alatt havi 20 000 Ft megtakarításával (3% indexálással) a piacon elérhető legjobb megtakarítással jelenleg körülbelül 10.312.761 Ft gyűjthető össze, amivel megúszhatod a későbbi havi 80.000 forintos törlesztőt, és a rengeteg kockázatot, ami a hitelfelvétellel jár.

Albérlet, vagy élet a szülőkkel?

Budapesten a lakásvásárlás felé terelheti a fiatalokat az is, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett a lakások bérleti díja. Már nem ritka, hogy egy 40 négyzetméteres lakásért havonta akár 100.000 forintot kell fizetni, de a bérleti díj a belvárostól távolabbi kerületekben is közelíti a 60.000 forintot. 

Sajnos azok a gyermekek, akiknek nincs megfelelő anyagi hátterük nem tehetnek mást mint, hogy albérletbe költözzenek, ha önállósodni szeretnének. A kutatás szerint nő azoknak az aránya is, akik egyáltalán nem tudnak különköltözni. A szülőkkel lakó fiatalok mindössze 26 százaléka az, aki egyáltalán nem akar még elköltözni a szülői házból, a többiek kényszerből nem teszik ezt meg.

A megkérdezett fiataloknak 12 százaléka tervezi, hogy a következő 3 évben vesz lakást. Közülük 22 százalék saját erőből szándékozik ezt megoldani, a többiek kisebb-nagyobb hitelt vennének fel.

A megtakarítások terén elég rossz a helyzet, bár nyilván az átlagot nagyban rontják azok, akik egyáltalán nem tudnak félretenni. A megkérdezettek kisebb körének van csak megtakarítása, de ahol van lehetőség félretenni, ott magasabb összeget tudnak megtakarítani. Az átlagos félretett összeg 698 ezer forint, a budapestiek 1,4 millió forint körüli összeget említettek, a kisvárosokban ennek negyedét, csak 375 ezer forintot.

Ez akárhogy is nézzük, igen kevés. Csak az iskola kb. 2 millió forint, és a lakásra is célszerű lenne 4-5 milliót összegyűjteni. Tervezéssel, befektetéssel ez szinte minden háztartásban lehetséges. Ha szeretnél részt venni ingyenes tanácsadásunkon, az alábbi űrlapot kitöltve tudsz jelentkezni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:19+00:00 május 21st, 2015|Gyermek, Lakáshitel és kölcsönök, Megtakarítás|0 Comments

Leave A Comment