Ha lakást vásárlunk, autót tervezünk venni vagy be akarjuk fektetni a pénzünket, természetes, hogy minden adatot, paramétert megvizsgálunk. Az életkezdési támogatásoknál vagy nyugdíj megtakarításoknál azonban sokszor nem ilyen körültekintő az ember, pedig a pénz mennyisége itt egy-egy százaléknyi eltérés az ajánlatok között hosszú távon milliós különbségeket jelenthet.

A tapasztalat azt mutatja, hogy rendkívül vegyes az átlagember felkészültségi szintje, már ami a pénzügyeket illeti. Arról nem is beszélve, hogy mennyien hajlandóak ezen változtatni és időt, meg energiát áldozni a legjobb lehetőség megtalálására.

Pénzügyi kérdések, amire figyelünk

Ha lakást veszünk, hónapokig keresgélünk. Hol van, milyen a fekvése, milyen állapotban van, jó-e a lakóközösség, mekkorák a költségek… Egy rakás szempontot figyelembe veszünk, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.

Hasonlóképpen járunk el az autóvásárlásnál. Mennyi idős? Milyen állapotban van? Mennyit fogyaszt? Mire tervezték? Itt is átnézünk, amit csak tudunk. Ugyanígy a befektetéseknél is hajlandóak vagyunk kifizetni tíz vagy százezreket egy szakértő tanácsaira.

És amikre kevésbé

Persze ebben nincs semmi meglepő, milliókról van szó, még szép, hogy alaposan utánajárunk a részleteknek. Ami azonban meglepő, hogy habár ugyanúgy milliókról van szó, a gyerek életkezdését támogató számlanyitásnál vagy egy nyugdíj megtakarításnál már sokszor nem vagyunk ilyen körültekintőek.

Sőt, sokan úgy kezdünk bele egy ilyen projektbe, mintha csak cipőt vennének, „a szomszéd, a barátom vagy a családtagom azt mondta, hogy ott jó ajánlatok vannak, hát ott vágtam bele”. Ezzel viszont ugyanazt érjük el, mintha baráti tanácsa alapján vennénk lakást vagy autót: szinte biztos, hogy nem a legjobb megoldást fogjuk választani.
Az alábbiakban három példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy egyrészt a megtakarítások is a nagy kiadások közé tartoznak, másrészt ezeknél is mennyire fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre.

pénzügyi adatok

Megtakarítás egy életkezdési támogatásnál

Az érv az alapos és körültekintő vásárlások mellett tehát az volt, hogy nagy kiadás, nem mindennap tesz ilyet az ember, oda kell figyelni. Ez azonban nem csak a lakásokra, autókra vagy befektetésekre igaz.

Az alábbi példában egy teljesen átlagos, havi 20 ezer forintos megtakarítást vettünk figyelembe. A futamidő 20 év, a hozam nettó 5 százalék, míg a költségek 1 százalékot tesznek ki.

Mint láthatjuk, a tízedik évre bőven eljutunk az új autók árszintjére, azaz már itt érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire fontos az alapos tervezés a megfelelő megtakarítás kiválasztásánál.

A 20. év környékére pedig már teljesen egyértelművé válik, hogy egy ilyen konstrukció még a lakásvásárláshoz is elegendő mennyiségű pénz megszerzéséről szól. A több mint 9 és fél milliós összegből számos magyar városban tudunk ingatlanhoz jutni.

A nyugdíj megtakarításnál a legkisebb eltérés is számít

Ami pedig a költségeket illeti, vegyünk egy nyugdíj megtakarítást. Alább egy olyan konstrukciót néztünk meg, ahol 35 éven keresztül havi 35 ezer forintot fizetünk be. A nettó hozam itt is 5 százalékos, ahogy a költségek mértéke is maradt 1 százalék.

Ezzel szemben a következő példánál már két százalékos a költségek mértéke. Ez nem tűnik hatalmas különbségnek, hiszen összesen egy százalékos eltérésről beszélünk, a végeredmény azonban mást mutat.

pénzügyi adatok

Ahogy az az ábrákból is látszik, már 10 év után közel 400 ezer forintos az eltérés. A 20. évben ez már több mint kettő millió forintot jelent, míg a 35. év, azaz a lejárat után a különbség már közel 10 millió (!) forint.

Gondoljunk bele: ha azt mondja nekünk valaki, hogy inkább ezt a lakást vegyük meg, ne azt, vagy ebbe fektessük a pénzünket, ne abba, mert 35 év múlva 10 millió forinttal jobban fogunk járni, nem örülnénk neki? Valószínűleg de, sőt, kifejezetten hálásak lennénk a tanácsért.

Ennek megfelelően egy 1 százalékos eltérést sem szabad félvállról venni, ahogy az is számít, hogy a lakás egy utcával feljebb vagy lejjebb van, illetve az autóban 3 vagy 9 hónapja cseréltek utoljára olajat.

Ha látni akarod, hogy mennyit számít 1-2-3% költség különböző időtávokon, akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket: Mennyit számít a kölség hosszút távon?

Mindig figyeljünk a részletekre

A lényeg tehát, hogy ne csak arra figyeljünk oda, ami egyszerre sok pénzt, nagy mennyiségű kiadást vagy befektetést jelent, hanem annak is járjunk alaposan utána, ami csak az évek alatt jut el idáig.

Az 1 százalékos eltérés a költségek terén hosszú távon akár 8 számjegyű különbséget is jelenthet. Ennek megfelelően járjunk el, amikor magunknak vagy valamelyik rokonunknak nyitunk valamilyen számlát. A klasszikus mondás tehát itt is igaz: az ördög a részletekben rejlik.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételeidet osztanád meg velünk, akkor kattints az alábbi gombra és írd meg nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!