Sokat bukhatsz a várakozással, ideje TBSZ-t nyitni!

Még nincs TBSZ-ed? December 31-ig még pótolhatod a hiányt, hogy ne bukj sokat a késlekedésedért. Ha ugyanis még december 31-ig kötsz Tartós Befektetési Számla szerződést, akkor mindössze pár nap alatt letudhatod a nulladik évet, és egy egész évvel hamarabb juthatsz adómentesen a pénzedhez. Nézzük csak, hogy megy ez pontosan!

Az olyan közmondások, mint hogy az idő pénz, meg hogy ki korán kel, aranyat lel, már az ember könyökén jönnek ki, de ami igaz az igaz: a felesleges késlekedéssel bizony sokat bukhatsz. Így van ez a Tartós Befektetési Számlával, avagy TBSZ-szel is.

Ketyeg az óra

Tartós Befektetési Számlát az év bármely időszakában, bármely nap nyithatsz magadnak, azonban mégsem mindegy, hogy mikor vágsz ebbe a megtakarítási formába. Tudni kell ugyanis, hogy a TBSZ-nél a számlanyitás éve, vagyis amikor az első befizetésedet megteszed, és elindítod ezzel a számlát, az az úgynevezett nulladik év.

Ez az év nem számít bele a teljes adómentességhez megkövetelt 5 évbe. Tehát a nulladik év után kezdjük számolni az öt évet, ami után adómentesen veheted ki a tőkéd.

Na mármost a nulladik év mindig az adott naptári év utolsó napjáig tart, pontosan december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk szilveszter után, január egy napján kötsz TBSZ-t, akkor egy egész évet kell várnod, hogy elindulhasson az öt évre szóló visszaszámlálás.

Ezzel szemben, ha most, december 31. előtt vágsz bele, akkor mindössze néhány napot kell csak várnod, és máris indul az öt év. Ha nem élsz ezzel a lehetőséggel, akkor gyakorlatilag egy évet buksz a pénzeddel, ami óriási luxus a mai világban.

Szóval az óra ketyeg, hiszen nemsoká itt az újév, tehát ha eddig nem tetted, akkor ideje TBSZ-t kötnöd, hogy ne hagyd egy újabb évig parlagon heverni a pénzed!

Ezért éri meg!

Arról már sokat hallhattál, hogy a TBSZ legfőbb előnye az elérhető adómentesség. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha legalább 5 évre bent hagyod a nulladik évben befizetett tőkét és a folyamatosan gyűlő hozamot, akkor az öt év leteltével teljesen adómentesen veheted ki a teljes összeget.

Akkor is jár azonban kedvezmény, ha nem várnád ki az öt évet: 3 éves gyűjtés után csupán 10 százalék adót kell fizetned az összegyűjtött pénz után.

TBSZ adózása 2016

TBSZ adózása és működése 2016

Persze az is lehet, hogy 3 év után nem az egészet, hanem csak egy részösszeget veszel ki, a maradékot pedig továbbviszed a TBSZ számlán. Egyébként viszont 16 százalékos kamatadót és 6 százalékos EHO-t kellene fizetned, tehát nem babra megy a játék.

Szintén előnye a TBSZ-nek, hogy nem egy előre meghatározott, dedikált célra szól a megtakarításod.

Ellentétben például a lakástakarék-pénztárral, amelyet csak lakáscélra fordíthatsz, vagy a babakötvénnyel, amelyből gyermeked oktatását, lakhatását és egyéb célokat finanszírozhatsz, a TBSZ szabad felhasználású. Sőt, akár el sem kell költened, mint az LTP-t, hanem meg is tarthatod, vagy újra befektetheted.

Ez ráadásul egy szabad befektetés, értsd ez alatt, hogy te magad mondhatod meg, hogy mibe akarod fektetni a pénzedet. Ezt úgy képzeld el, hogy bemész a bankba, mondod, hogy TBSZ-t kötnél, ott pedig bemutatnak neked néhány olyan alapot, amelyek a te kockázatviselési hajlandóságodnak és pénzügyi tájékozottságodnak megfelel.

Ehhez először is egy rövid kérdőívet töltetnek ki veled, hogy felmérjék ezeket az igényeidet és tudásodat.

Mit kell tenned ehhez

Ha ezen túl vagy, kiválasztod azt az egy, kettő vagy több alapot, amelyek úgy érzed, megérik neked. Te magad mondhatod meg azt is, hogy az általad kiválasztott alapokba a tőkéd mekkora részét fektessék be.

Tegyük hozzá, hogy a TBSZ-nél csak egy befizetés van: a nulladik évben minimum 25 000 forintot kell a számlára tenned, de ennél jóval többet is befektethetsz persze. Nos ebből a pénzből te határozod meg, mibe mennyi kerüljön.

Érdemes persze itt is betartani a diverzifikáció szabályát. Például, ha egymillió forintot tennél be, akkor teheted mondjuk 40 százalékát ennek államkötvénybe, amely nem ígér ugyan nagy hozamot, de kellő stabilitást garantál a portfóliódnak.

Emellett 50 százalékot tehetsz 10-15 százalékos hozamot ígérő alapokba, és végül, ha gondolod, pár százalékban kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő papírokat is vásárolhatsz. Lényeg, hogy rajtad áll, mekkora részt tartasz fenn a kockázatos, és mekkora részt a biztonságos eszközöknek.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:01+00:00 november 16th, 2016|Befektetés, Megtakarítás, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment