Posta Szemünkfénye életbiztosítás – megéri?

A legtöbb embernek a gyermekei jövője talán a legfontosabb.

A Posta Biztosító pontosan e célból, vagy legalábbis erre az elgondolásra alapozva hívta életre a kreatívan Szemünkfényének elnevezett termékét. Erre vetünk itt egy (kritikus) pillantást. Látni fogjuk, hogy nem a legjobb megoldás, ezért ha komolyan érdeklődik akkor a legjobb gyermek megtakarításról itt olvashat.

A Szemünkfénye egy folyamatos díjfizetésű vegyes életbiztosítás, melyet gyermekeink anyagi biztonságának megalapozása érdekében érdemes (?) kötnünk. 5-25 éves határozott időtartamú szerződésről van szó, melynek minimum díjai időtartamtól függően:

Tartam (év)Minimális havi díj
5-912.000
10-1310.000
14-178.000
18 és felett5.500

Számos kiegészítő szolgáltatás vehető igénybe hozzá, ezáltal a Szemünkfénye rengeteg igényt próbál kielégíteni. Talán túl sokat is…

 1. Dupla Biztonság: a Biztosított halála esetén a Kedvezményezett megkapja az életbiztosítási díjat, valamint a tartam lejárta után az addigi befektetések utáni kamattal növelt Elérési összeget.
 2. Társbiztosított halála kiegészítő biztosítás: házastársra/élettársra vonatkozó haláleseti biztosítás (díja 40 éves házas-/élettárs esetén maximális kezdeti biztosítási összegnél (1m Ft) 750 Ft/hó, 50évesnél (max 500e Ft) 1.500Ft/hó)
 3. Balesetbiztosítás: max. 3m Ft-ig (ez esetben 3.000Ft/hó)
 4. Rendkívüli díj: esetenként minimum 50e Ft
 5. Automatikus értékkövetés: évi 3%

A termék befektetési/megtakarítási oldaláról sajnos a szerződés alapján sok információt nem tudunk meg. A Szemünkfénye biztosítás rendelkezik egy technikai kamattal a rendszeres díjas megtakarítási részre, ami garantált kamat (2,25%). Sajnos az infláció így is felemészti pénzünk egy részét az időtartam alatt. A rendkívüli számlára az évesített nettó hozam 3,5% a jelenlegi időszakra, de ez változik.

A technikai kamaton kívül van még egy többlethozam elnevezésű hozamfaja is, melynek 80%-át a megtakarítási díjtartalékhoz utalják el. Sajnos ennek mértékéről a szerződéses kondíciókban nem esik szó, ahogy arról sem, hogy a megtakarítás milyen alapokban kerül befektetésre.

Lássunk egy példát:

Egy 50 éves nem dohányzó nő havi 10e Ft-os befizetések mellett (alapcsomag esetén, semmi extra) a 10 év végén hozzávetőlegesen 1.180.000 Ft-tal segítheti gyermekét. Ez összességében kevesebb, mint a befizetett havi díjak összege. Ehhez természetesen még jár az életbiztosítás, melynek biztosítási összege 1.024.870 Ft. (Tehát összességében ~20 ezer forintért köt egy 10 éves ~1 milliós életbiztosítást.)

További példákat, és egyéb információkat a Szemünkfénye biztosításról a Posta Biztosító oldalán találhat:

https://www.postabiztosito.hu/Termekek/Eletbiztositasok/PostaSzemunkfenye/Tajekoztato/Termekinformaciok

A Szemünkfénye, habár megtakarítási fronton nem jeleskedik, azonban “kitűnő” visszavásárlási táblázattal rendelkezik. Amennyiben nem tudnánk/akarnánk fizetni a biztosítási díjakat, a második díjjal fedezett év után már 90%-os értéken kivehetjük a befizetett összeget. Persze így is veszteség ér minket, de ez így is összehasonlíthatatlan a Unit-Linked biztosításokkal. Sajnos a terméknek ezen kívül nem sok pozitívuma akad.

A Szemünkfénye biztosítás úgy fogható fel, mint egy svájcibicska: igazából mindent tud, de semmit nem tud olyan szinten, amit az erre külön kifejlesztett célszerszám. Ha valakinek az egyszerűség mindennél fontosabb, és csak egy helyre akar fizetni díjat, akkor neki (talán!) megérheti.

Én személy szerint nem ajánlom ezt a biztosítást senkinek, mert a hozamok mértéke nem üti meg azt a szintet, ami egy ilyen megtakarítástól elvárható lenne.

Más termékek kombinációja ugyanilyen biztonság és díjak mellett tud nagyobb hozamokat/biztosítási összeget nyújtani.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

2017-02-13T21:14:26+00:00 június 7th, 2014|Megtakarítás|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. XVXVXV június 11, 2014 at 11:22 de. - Reply

  Nem a legjobb termék, azonban az tény, hogy a legnagyobb lehúzások általában a brokernet utód quantis csoport által értékesített unit-linked biztosítások.

 2. XVXVXV június 12, 2014 at 12:33 du. - Reply

  Sajnos a kormány nem foglalkozik ezekkel a szemét mlm cégekkel, pedig ugyanannyira kéne foglalkozni ezzel is mint a devizahiteles problémával. A brokernet és utódcége a quantis szemetet árul és ezt ők is tudják, nincs egy elégedett ügyfelük.

Leave A Comment