SZÉP kártya zsebek felhasználhatósága

 • SZÉP kártya zsebei

A SZÉP kártya amellett, hogy a munkavállalók egészséges életmódját hivatott támogatni, rengeteg pénzügyi és adminisztratív előnyt kínál a munkáltatóknak is. Adókedvezmény, ingyenes kiváltás, rugalmasan kezelhető juttatási rendszer – ezeket nem érdemes kihagynod.

Miközben azonban egyre több cég ad munkavállalóinak SZÉP kártyát, és tavaly már mintegy 83 milliárdot költöttünk ezekkel, továbbra is milliárdos nagyságrendű a bent maradt összegek mértéke.

A Széchényi Pihenőkártya, azaz SZÉP kártya alapvető célja, hogy a munkavállalók kedvezőbb feltételek mellett adhassanak juttatást munkavállalóiknak. Más szóval ugyanannyi bruttó jövedelemből többet költhetsz el, ha SZÉP kártyára kapod a fizetésed egy részét.

Ezeket az összegeket egészségmegőrzésre, az egészséges életmódot és a kikapcsolódást együttesen garantáló szolgáltatásokra költhetik a kártyatulajdonosok.

Milyen zsebei vannak a SZÉP kártyának?

Ha SZÉp kártyára kapod a fizetésed egy részét, akkor általában Te oszthatod be, hogy melyik zsebbe mennyi pénzt szeretnél kapni. Mivel a fizetésed egy részéről van szó, amit egyébként pénzben is kaphatnál, érdemes úgy gondolkodnod, hogy melyik zsebek azok, amiről egyébként is elköltenéd az adott összeget.

Csak azért ne kérd a teljes összeget szálláshelyre, hogy akkor majd többet tudtok elmenni nyaralni, hiszen akkor máshonnan veszed el a pénzt. Kezeld úgy, mintha pénzben kapnád, és a lehető leghatékonyabban próbáld meg beosztani.

A SZÉP kártyát a megrendelés után a munkáltató osztja ki a munkavállalóknak, és tölti fel utalással. Ezt az összeget teljes egészében felhasználhatod szállás-, melegétel- és egyéb, úgynevezett „rekreációs” turisztikai szolgáltatásokra.

Ezek az úgynevezett zsebek, vagy alszámlák. Ami közös ezekben a zsebekben, hogy a belföldi szálláshely és a gyógyfürdő- és strandbelépő mindegyik zsebből fizethető. Tehát, ha szállásra akarod költeni, akkor nem kell feltétlenül a “szálláshely” zsebet választanod.

1. A SZÉP kártya “szálláshely” zsebe

Erre évi 225 ezer forintot kaphatsz, amelyet főként a szálláshelyek, belföldi utazások kifizetésére fordíthatsz. Használhatod tehát szállodai szoba, panzió, vagy egyéb szálláshely megfizetésére, de akár belföldi utazáscsomagot is vásárolhatsz belőle. Fizethetsz vele utazási irodáknál is!

Ebből a zsebből nem csak a szoba árát fizetheted ki, hanem valamennyi, a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatást fizetheted SZÉP-kártyáról. Például a szálláshelyen igénybe vehető masszázs vagy fodrászat is fizethető a Szálláshely alszámláról. Ha például minden évben jártok wellnessezni, akkor szinte az egész kiruccanást fedezhetitek SZÉP kártyáról.

Sőt, 2013. július 1-től a gyógyfürdő- és strandbelépő is fizethető bármelyik zsebből, tehát a szálláshely zseb is alkalmas erre!

2. A SZÉP kártya “melegétel” zsebe

A melegétel alszámlára évi 150 ezer forint kedvezményes keret adható. Amint írtam, erről a zsebről is fizethető a szállás, valamint a strandbelépők.

Ezen felül azonban elég rugalmasan költhető meleg ételre is. Gyors- és hagyományos éttermekben is elfogadják a SZÉP kártya ezen zsebét, így akár egy családi vacsorát, vagy a mindennapi ebédedet is fizetheted ezzel a zsebbel.

Bár nem tűnik túl sokrétűnek, mégis ha belegondolsz, mennyit költesz meleg ételre, valószínűleg nálatok is az egyik legkönnyebben “pénzre váltható” zseb lesz.

3. A SZÉP kártya “rekreációs” (szabadidős) zsebe

Végül, de e nem utolsó sorban a szabadidő alszámlára évi 75 ezer forintot adhat a munkáltató, amelyet különféle kulturális és szabadidős intézményekben használhatsz fel, legyen az múzeum, vidámpark, vagy épp fitness-terem.

Ez talán a legsokrétűbben elkölthető zseb, bár ez a te szokásaidtól függ. Míg a második zseb szinte mindenkinek elkölthető az ésszerűség határain belül, ez már inkább életstílustól függ.

Ebből a zsebből megveheted például a színházjegyet, a koncert-, múzeum- , állatkert-, fesztivál- vagy kalandpark belépőt. Fizetheted az uszoda- és kondi bérletet, horgászjegyet, sporteszközt kölcsönözhetsz, de akár egy sporttanfolyamra is beiratkozhatsz.  Költheted egyéb sportokra, lovaglásra, hajózásra is.

Erre a zsebre is igaz, hogy belföldi szálláshelyen is használható, illetve strand- és gyógyfürdő belépőt is vehetsz belőle.

Az utóbbi hetekben, hónapokban több forgatókönyv is felmerült, hogy a SZÉP kártyát átalakítják, esetleg megszüntetik, de az is előkerült, hogy esetleg kibővítik. Utóbbinál arról volna szó, hogy az Erzsébet-kártyát beolvasztják a SZÉP kártya rendszerébe mint egy negyedik zsebet. Hogy ezek közül melyik forgatókönyv, és hogyan fog megvalósulni, arra a következő hónapok eseményei adhatnak majd választ.

Egyre komolyabb összegek a SZÉP kártyán

A híradások szerint nem csak azoknak a cégeknek a száma nő, amelyek igényelnek ilyen kártyákat, hanem az igényelt kártyák száma, és az ezekre utalt összegek mértéke is gyors ütemben növekszik. 2015-ben összesen mintegy 83 milliárd forintot fizettek ki itthon SZÉP kártyával, és a nagyobb hazai bankok a 2016-os évnek is úgy indultak neki, hogy idén is rekordév következik a SZÉP kártya terén.

Az OTP Banknál például tavaly 18 ezerre nőtt a kártyaigénylő cégek száma,SZÉP kártya zsebei ami 20 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Hasonlóképpen az MKB-nál 2015 negyedik negyedévére 20 ezerrel nőtt a kártyabirtokosok száma.

VIGYÁZZ, ne hagyd benn a pénzt, mert elveszik!

Mindezek ellenére azonban továbbra is óriási összegeket hagyunk a SZÉP kártyán. 2015-ben a kártyákra utalt 90 milliárdból csak az előbb említett 83 milliárdot használtak fel a kártyatulajdonosok. A 2014-es fel nem használt pénzek értéke pedig 2,7 milliárdra rúg.

Utóbbi felhasználására idén május 31-ig van lehetőség.

A kapott összeget ugyanis a juttatás évétől számított második év május 31-ig kell felhasználni.

A fel nem használt SZÉP kártya-pénzeket a törvénynek megfelelően a bankoknak vissza kell utalniuk a juttatásért felelős szerveknek. A május 31-ig bent maradt pénz tehát ezután elveszik a számodra, érdemes tehát még időben kihasználni a lehetőséget.

Ez a több mint 2 milliárd egyébként jóval több, mint a tavalyi fel nem használt összegek mértéke. 2015-ben ugyanis nagyjából egymilliárd forint ragadt a rendszerben. Ezzel szemben tavaly szintén magasabb, 1,8 milliárd várt még elköltésre a 2013-as pénzekből.

Az adatok szerint egyébként az OTP SZÉP kártyákon maradt a legtöbb pénz eddig: összesen 2,1 milliárd forint. A K&H SZÉP kártyákon 283 millió, az MKB SZÉP kártyákon pedig bő 362 millió forint költhető még el május végéig.

Munkáltató vagy? Használd ki Te is!

Mindez szép, de igazi sikere nyilván csak akkor lehet, ha a SZÉP kártya használata kézzel fogható előnyöket jelent a cégeknek. Éppen ezért a rendszer komoly adókedvezményt és további fontos adminisztrációs könnyítéseket kínál a résztvevőknek.

A SZÉP kártya legfontosabb előnyét az adókedvezmény adja, mivel kártya kedvezményes juttatásként adható 450 ezer forintos maximális kerettel. A munkáltató által a SZÉP Kártyára utalt összeget a munkavállaló teljes egészében felhasználhatja.

Mindezért pedig a munkáltatót a nem támogatott cafetéria rendszerben korábban megszokott 51,17 százalékos adó- és járulékteher helyett mindössze 34,51 százalék terheli. Ez még kedvezőbb az 1 százalékos SZJA-csökkentés után a tavalyi 35,17 százalékhoz képest.

Ez magában foglalja az SZJA-t és az EHO-t is. Amennyiben ráadásul munkáltatóként 200 ezer forint éves keretösszegben egyéb, nem SZÉP Kártyás juttatást adsz, ugyanilyen kedvezményes adózással további 250 ezer forint SZÉP Kártya-támogatást adhatsz munkavállalóidnak.

UPDATE: változás 2017 január 1-től:

2017-től 350 ezer forintot kaphat a munkavállaló SZÉP kártyára és további 100 ezret forintot készpénzben. A közszférában ez 100 ezer forint készpénzt és 100 ezer forint SZÉP kártyát lehet majd kapni. A SZÉP kártya zsebei megmaradnak, a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátás alszámlára 150, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható.

További fontos változás, hogy megszűnik a bérlet-, és iskolakezdési támogatás, az étkezési utalvány, és ami talán a legfontosabb, az önkéntes pénztárak választásának lehetősége is. (Önkéntes nyugdíj, egészségpénztár, önsegélyező pénztár)

Mindennek során ráadásul nem kell számolnod olyan többletköltségekkel, mint kezelési költség, további adó vagy járulék. Nem mellékes az sem, hogy a kártya kiváltása miatt munkáltatóként nem kell külön fizetned.

Külön előnye a SZÉP kártyának, hogy teljes mértékben a munkáltatói igényeidhez szabhatod a szolgáltatást. Adhatod a cafetéria részeként vagy önálló jogcímen is, nyújthatod rendszeresen vagy alkalomszerűen is. Sőt azt is megszabhatod, hogy te vagy a munkavállalód intézze a kártyakibocsájtóval a társ- és pótkártyákat, adatmódosításokat. Ezt a választásodat ráadásul később bármikor módosíthatod.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:06+00:00 május 21st, 2016|Pénzügyek|18 hozzászólás

18 hozzászólás

 1. Batta Zsolt május 28, 2017 at 8:09 du. - Reply

  Szép napot. Van mód zsebet váltani?

  • Szendrei Ádám május 29, 2017 at 2:57 du. - Reply

   A már feltöltött pénzt SZÉP kártya zsebbe sem áttenni, sem pedig visszavonni nem lehet.
   Megkerestem a kormányrendeletet:

   55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól

   3. §8 (1)9 Az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pontja szerinti Széchenyi Pihenő Kártya támogatás jogcímén juttatott támogatásokat az elektronikus utalvány nyilvántartásban elkülönítetten kell nyilvántartani, az elektronikus utalvány nyilvántartás elkülönített részére kizárólag az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott támogatások érkezhetnek. Az elektronikus utalvány nyilvántartás elkülönített részén belül az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont ca)-cc) alpontja szerinti egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára nem utalhatók át, azokat kizárólag a munkáltató általi utalásban megjelölt alszámlán lehet nyilvántartani, és csak az alszámlának megfelelő 5. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szolgáltatás tényleges nyújtására – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – lehet beváltani.

 2. Varga Pál június 3, 2017 at 8:33 de. - Reply

  Üdvözlet, nekem az lenne a kérdésem, hogy könyveket illetve műszaki eszközoket lehet-e vele vásárolni?
  A többi funkció számomra lényegtelen 😀

  • Szendrei Ádám június 3, 2017 at 8:40 de. - Reply

   Sajnos nem. Ha mégis van SZÉP kártyád, esetleg próbáld meg ismerősökkel elcserélni, vagyis fizess te a nyaralásokért, belépőkért, közös étkezésekért, és cserébe kérd el készpénzben.

 3. Ónadi Imre június 24, 2017 at 3:42 du. - Reply

  Tisztelt Ádám!

  Azt szeretném kérdezni, hogy repülőjegyre fordítható-e?

  Üdvözlettel:
  Ónadi Imre

  • Szendrei Ádám június 24, 2017 at 3:58 du. - Reply

   Elvileg csak belföldi utazásra használható fel. Lehet, hogy van olyan utazási iroda, aki elfogadja, de nem szabályos.

 4. Andrea augusztus 5, 2017 at 10:11 de. - Reply

  Kedves Ádam. A szép kártya iskolakezdési zsebe hol használható fel? A Decathlonba nem lehet vele fizetni. Ha ott nem, akkor hol? Köszönöm Andrea

 5. Molnar zoltanne augusztus 8, 2017 at 3:07 du. - Reply

  Jó napot kívanok! En most szembesulok ezzel.az otp.pihenőkartyavalEs nem ertem mire használható mert sehol se nagyon fogadjak el! Na mist en nem tudok udulni menni stb az egeszsegem miatt ! A parom kapna ezt de szinte semmire nem hasznalhato amire nekem szuksegem lenne ! Mi a teendőm a munkaltato fele jelezze! Koszonom.

 6. Kajtár Aranka szeptember 25, 2017 at 5:25 du. - Reply

  Üdvözlöm!
  A magyarországi koncertekre tudok-e jegyet vásárolni Szép kártyával?
  Válaszát köszönöm

  • Szendrei Ádám szeptember 25, 2017 at 5:50 du. - Reply

   Lehetséges igen.

 7. Miskolczi márk október 11, 2017 at 1:09 du. - Reply

  Helló helló érdekelne hogy a szabad idöt esetleg le e. Lehet vasárolni ugy hogy kis gyerekre ruha sport vagy ilyesmi

  • Szendrei Ádám október 11, 2017 at 1:13 du. - Reply

   Sportra, szabadidős tevékenységre igen. Ruhára nem.

 8. Orbán Mária november 9, 2017 at 7:50 de. - Reply

  Üdvözlöm!
  A tájékoztatás pontos, és a végére csak annyi kérdésem maradt, hogy mit jelent az a mondat, hogy a melegétel zseb “elég rugalmasan költhető melegételre is”? Köszönöm

 9. Kiss Klára december 14, 2017 at 8:30 du. - Reply

  Üdvözlöm!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy az OTP Szép kártyámon a vendéglátás zsebben van pénz, milyen helyeken lehet elkölteni? Fürdő belépőt vagy wellnesst, esetleg fürdőn belüli étkezést lehet belőle fizetni?

  Válaszát előre is köszönöm!

 10. Roberto március 8, 2018 at 4:08 du. - Reply

  Üdv,

  az lenne a kérdésem, hogy

  1. lehet-e egyszerre több SZÉP-kártyám (pl MKB+OTP)
  2. ha igen, akkor egy meglévő MKB-s SZEP-kártyám egyik alszámájáról át tudnék tenni összeget a leendő OTPs ugyanazon alszámlájára?

  kérdésem oka, hogy egy kedvenc helyemen csak OTP-s SZEP-et fogadnak el, viszont én alapból MKBs vagyok 🙁

  Előre is köszönöm a választ,

  R

  • Szendrei Ádám március 8, 2018 at 4:25 du. - Reply

   Szerintem lehet, de csak egyre kapsz adókedvezményt.

Leave A Comment