Támogatnád gyermeked jövőjét? – Így gyűjts össze milliókat apránként!

A gyermekcélú megtakarítás minden kisgyermekes – vagy leendő kisgyermekes családban rendszeresen felmerülő téma. Az azonban nem mindegy, hogy ez csak a beszélgetésekben néha előbukkanó fellángolás-e, vagy tényleg időben – minél előbb – cselekszik is a család.

Van, aki már a csöppség megszületése után (de akár már előtte) elkezdi félretenni az erre szánt összeget, van akinek csak 2-3 év elteltével jut ez eszébe, de az biztos, hogy nem lehet túl korán elkezdeni.

Mennyi pénz gyűlhet össze 18 év alatt?

Azzal mindenki tisztában van, hogy minél előbb elkezd takarékoskodni a gyermeke számára az ember, annál kevesebb pénzt kell félretennie havi szinte ahhoz, hogy 18 éves korára ugyanakkora összeg gyűljön össze.

(Egyébként, ha érdekel, hogy melyik a legjobb megtakarítás gyermekednek, akkor töltsd ki ezt az online tesztet, ami 6 kérdésből pontosan megmondja: gyors teszt kitöltése!)

 

Tehát 8%-os hozammal számolva és a kamatos kamat elvét követve (a megtakarítások így működnek, mivel az elért hozamot évente befektetik és a következő évben már az is a tőkéhez tartozóan kamatozik) 18 év alatt havi 10.000 Forintos befizetéssel 4 832 867 Ft gyűlik össze. Ez abban az esetben lehetséges, ha a gyermek születésével egy időben kezdünk el takarékoskodni.

Tegyük fel, hogy a gyermek már 5 éves, és ekkor jut eszedbe, hogy nem biztos, hogy fel vagy készülve a később adódó váratlan kiadásokra (továbbtanulás, lakás, külföldi tanulmányok…), tehát kell egy kis megtakarítás. Ugyanúgy, mint az előző példában, 8%-os hozammal számolva és a kamatos kamat elvét követve, 13 év alatt (mivel a gyermek már 5 éves), havi 10.000 Forintos befizetéssel már csak 2 747 399 Ft fog neked összegyűlni.

Mennyibe kerül majd gyermeked oktatása?

Mindenképpen fontos leszögezni, hogy a szülőknek elsősorban a gyermekük oktatására kell gondolniuk. Célszerű ezt minél hamarabb elkezdeni, mivel ha csak az oktatás támogatásáról beszélünk, akkor is milliós nagyságrendű összegekkel kell gondolkoznod.

A műszaki, gazdasági vagy jogi képzéseken akár 500.000 Forint / féléves tandíjjal is számolnod kell. Természetesen ez egyetemtől is függ, illetve vannak állami ösztöndíjas helyek is, amire manapság már egyre kevesebb az esély bejutni, főleg, hogy vannak olyan szakok, amiken már nincs is lehetőség megpályázni az ösztöndíjat. Többnyire 6 félév alapképzésen kell részt venni és 4 félév mesterképzés vár azokra, akik még tovább szeretnének tanulni és az anyagi kereteik is megengedik.

Alapvetően vannak ennél olcsóbb képzések is, de az biztos, hogy erre a célra átlagban 2 – 2,5 millió forintot biztosan rá kell szánni. Azért tartjuk ezt az elsődleges célnak, hogy magasabb fizetés mellett tudjon később elhelyezkedni a gyermek. Az oktatás egy kiváló befektetés.

Mennyibe kerül majd a lakás/lakhatás a gyermeknek?

Amennyiben az oktatásra szánt pénz rendelkezésedre áll, akkor érdemes elgondolkozni a lakáson. Az biztos, hogy minél többet tud valaki segíteni szülőként a gyermekének, az annál nagyobb előnyökkel indul a gyermek, nem kell már az élete elején megküzdeni például a diákhitellel vagy akár lakáshitellel.

Fontos leszögezni azt is, hogy kisgyermekként nem a legjobb megtakarítás a lakástakarék pénztár indítása, ám mikor már nagyobb lesz, főiskolára jár, akkor érdemes minél többet indítani belőle, főleg manapság, mivel 30% állami támogatás is jár rá.

Tudni kell ezzel kapcsolatban azt is, hogy általában mindig az egyetemi tanévkezdésekkor jócskán megugranak az albérletek árai. Mostanság Budapesten az albérletek átlagárai 156.000 Forint környékére lőhetőek be. Természetesen nem ez lesz a mérvadó, egy szobát, vagy kisebb lakást havi 60-80 ezer forintból is lehet már bérelni, de ez is jelentős költség.

Akkor mikor kezdj el megtakarítani?

A válasz erre az, hogy minél előbb. Ha jelenleg az anyagi helyzeted jó és biztos, akkor sem fog jól jönni ez a „pár” millió forintos kiadás a jövőben.

Tehát mindig jó, ha van mihez nyúlnod, hogy segíthesd gyermeked. Ha a gyermeked megszületése után például 4-5 évig még gondolkozol a megtakarításon, az idő alatt pont elbukod az egyetem árát. Ha nem gondolkozol időben, nagyon nehéz lesz behozni az elvesztegetett időt, az biztos.

Amennyiben szeretnél jó döntést hozni, és megteremteni gyermeked számára az anyagi biztonságot az élete kezdetén, akkor kattints az alábbi gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-01-19T15:14:20+00:00 november 18th, 2016|Gyermek, Megtakarítás|0 Comments

Leave A Comment