Tanulság a svájci eseményekből kezdő befektetőknek

Egy nagy tanulság a svájci frankos esetből, ha be akarunk fektetni:

Nem a múltbéli hozam számít.

A legtöbben megnéznek egy alapot, látják, hogy jól hozott, az értékesítő még mutat pár szép prospektust, és máris milliókat tesznek kockára, óvatlanul.

Nagyon sokan döntöttek így az OTP abszolút hozamú alapjai mellett. Amik egyébként tényleg kiváló alapok, de ez nem elég.

Az OTP Supra napjaink egyik legnépszerűbb befektetési alapja: egyrészt abszolút hozamú, másrészt rengeteg bankfiókban értékesítik. Mindeddig töretlenül emelkedett. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az amatőr befektetők elkezdik tolni bele tonnaszámra a pénzt. Jó hozam = jó befektetés, gondolják.

Így néz ki az alap vagyonának változása:

OTP SUPRA vagyon

 

Az alap árfolyama folyamatosan emelkedett, itt láthatjuk:
Otp supra hozam

 

Míg csak nem tegnap előtt:

OTP supra bukás Chf

 

16%-ot zuhant, mert az alap vagyonának 98%-a a frank gyengülésére játszott. Megdöbbentő, hogy egy alap teljes vagyonáét feltették egyetlen pozícióra, egyetlen devizapárra. De amíg bejött a kockázatos stratégia senkit nem zavart…
Az alap stratégiájában világosan benne van, hogy ezt megteheti.

Tanulság: Olvassuk el az alap stratégiáját, és csak akkor fektessünk be, ha biztosak vagyunk benne, hogy bírjuk a vele járó kockázatot. Nem mindenki egyforma. Attól, hogy valaki részvényekbe fektet és nyer vele, nekünk nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

2017-02-13T21:14:23+00:00 január 17th, 2015|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment