Sokszor beszélgetek emberekkel, és van egy közös dolog, amit általában leszűrök. Mindenki nagyon gyorsan akar nagyon gazdag lenni. Ezt próbálja kihasználni a sok lelkes „pénzügyi” MLM ügynök, akik 30% feletti hozamokkal csábítanak és sajnos vernek is át sok embert.

Pedig a sikeres amerikai befektetési guruk is hosszú évek kemény tőzsdei munkájával lettek gazdagok.

Igyekeztek elérni a 2 számjegyű hozamot évtizedeken keresztül és keresni az újabb és újabb sikeres lehetőségeket.

Ezzel kapcsolatosan beszélgettünk egy pénzügyi tanácsadó kollégámmal, Bogdán Balázzsal, akit végül megkértem, írjon egy rövid blogbejegyzést a témáról.

​Szia, Bogdán Balázs vagyok! Egész életemben pénzzel, pénzügyi dolgokkal foglalkoztam, tanulmányaimat is ezen a területen folytattam. Az egyetem elvégzését követően, a Morgan Stanley amerikai befektetési bank ajánlott munkaszerződést.

Az itt eltöltött 3 év alatt lehetőségem volt Londonban is dolgozni és testközelből figyelni a piaci szereplőket. ​Ezt követően az MSCI ajánlott fel egy befektetési tanácsadói pozíciót. 2 év után szakértő, majd vezető tanácsadó lettem. Most Magyarországon, független tanácsadóként segítek másoknak.

 

Következzen az ő írása:

Amikor ügyfeleimtől ilyen irreális hozamelvárásokat hallok, mindig elgondolkodok, hányan hihetik azt, hogy a 10-15-20%-os hozamelvárás reális vágy alacsony kockázat mellett?

Mit gondolsz az amerikai piacot jól reprezentáló S&P500 Index éves átlag hozama mennyi volt az elmúlt 10 vagy 50 évben?

Az elmúlt 10 évben 7,6%, az elmúlt 50 évben pedig 9,9% volt a nominális hozam. Az ezredforduló óta 4 olyan év is volt, amikor 15% felett hozott az amerikai tőzsde, viszont négy olyan év is volt, amikor negatív volt a hozam, méghozzá évi 9,03% és 36,55% közötti bukást lehetett elszenvedni. (Az ugye megvan, hogy egy 50%-os esés után 100%-os növekedés kell ahhoz, hogy újra nullán legyél? Ezért egy 36,55%-os bukást csak közel 60% emelkedés tud kiegyenlíteni.)

Vajon mennyi volt a magyar tőzsdeindex, a BUX hozama az elmúlt 5 vagy 10 évben?

Nos, a magyar tőzsde az elmúlt 5 évben átlagban 13,4%-ot hozott, míg az elmúlt 10 évben 3,1% volt.

Természetesen ezekből a hozamokból még nincsenek levonva sem a költségek, és nincsenek inflációval sem korrigálva. Ha ezeket levonod, akkor kapod majd meg a te nettó nyereséged.

Ezek után tényleg elhiszed még, hogy van 10-20-30%-os hozam alacsony kockázat mellett? Ha valóban létezne, akkor miért nem csinálja már más? Ha valóban ekkora üzlet, miért nem vesz fel 8%-os hitelt a banktól, hiszen könnyedén kitermeli. A kockázati tőkealapkezelők évek óta várják ezeket a cégeket, miért nem keresik meg őket?

Ezek szerint nem is lehet 15-20%-os hozamot elérni?

De igen, lehet. Ha pont a válság után vásároltál és nem rettegtél attól, hogy oda a pénzed. Vagy ha 2 évvel ezelőtt mondjuk ukrán állampapírt vettél, amikor mindenki attól szorongott, hogy államcsőd lesz. De ha te mondjuk éppen görög államkötvényt vásároltál, ahol a pénzed felét elvesztetted, ott inkább menekülni kellett volna.

Ezek fényében a legjobb, ha mindenki a realitások talaján kezeli a hozamelvárásait vagy szembeszáll a piaccal és kockáztat, méghozzá nagyot. Ezt neked kell eldöntened, de egy biztos: 30%-os hozam kockázatmentesen csak a mesében létezik, így, ha bárki ilyennel kecsegtet, azonnal hagyd ott.

A magas hozam magas kockázattal jár, ez már csak ilyen. Te nyugodtan aludnál egy ilyen ábra láttán?

hozamok

Ha bármilyen kérdésed merülne fel ezzel vagy más pénzügyi témával kapcsolatban, az alábbi gomnbra klikkelve tudsz tőlünk kérdezni:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!