Te mit akarsz csinálni nyugdíjasként?

Ez egy olyan kérdés, amire egyedül te tudod a választ, és a megvalósítása is csak rajtad múlik. Éppen, hogy eléldegélsz a kis állami nyugdíjadból, vagy örömteli pillanatokkal, boldogsággal és kalandokkal teli életet csinálsz magadnak a saját megtakarításoddal.

Meddig emelkednek a nyugdíjak?

Ma az átlag nyugdíj 120.825 forint. Bár 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, ez valójában csak gyorsítja a felosztó-kirovó rendszer hanyatlását. Sajnos ma a politika sokszor nem az ésszerűségen alapszik, és a mindenkori kormánynak érdeke a nyugdíjasok látszólagos támogatása, hiszen óriási szavazóbázist jelentenek.

Bárki, aki a nyugdíjak csökkentése mellett kardoskodik, aligha fut be hosszú karriert a parlamentben. Gondolj csak a most felröppent hírre, miszerint Tarlós István megvonná a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedési kedvezményét a fővárosban. Elég nagy port kavart, holott egy teljesen logikus döntés: ha egyre több lesz a nyugdíjas, és egyre fogynak az aktív dolgozók, akkor nem lehetséges fenntartani a jelenlegi rendszert.

Magyarország becsült népességének száma nemek és életkor szerint 2043-ban2043 korfa KSH nyugdíj

Egy érdekes interaktív korfát találsz itt.

Hosszú távon azonban a felelőtlen nyugdíj költekezés nem fenntartható, és eljön hamarosan az idő, amikor a dolgozók már nem akarnak majd még több nyugdíjast ingyen utaztatni, miközben az ő életszínvonaluk bánja. Ezt a kormányok is látják, ezért más módon igyekeznek – utóbbi időben sikeresen – csökkenteni a nyugdíjra fordított állami kiadásokat.

A másik megoldás ugyanis, ha a nyugdíjasok számát csökkentik, vagy korlátozzák a nyugdíjba vonulást. Ezt egyszerűen úgy tudják megoldani, ha a nyugdíjkorhatárt emelik. (ahogy most is történt. 62–>65) Régen a nyugdíjkorhatár jóval meghaladta a születéskor várható élettartamot, így kevés volt az esélye, hogy valaki megéli egyáltalán a nyugdíjat. Ennek fokozatos emelése is megoldás lehet, de te egyikkel sem fogsz jól járni.

Erre jó példa, hogy 2012-ig volt ugyan egy irányadó nyugdíjkorhatár, de ettől sok esetben el lehetett térni alacsonyabb szolgálati időre. Azaz volt arra lehetőség, hogy egyes munkakörök esetén előbb lehessen nyugdíjat felvenni, mint az aktuális korhatár. Lehetséges volt, hogy csökkentett nyugdíjjal ugyan, de a korhatár előtt – például – a munkáját elvesztő igényelhesse a nyugdíját.

Az Orbán-kormány egyetlen kivétellel (a nők 40 év utáni nyugdíja) eltörölt minden előrehozott nyugdíjba vonulási lehetőséget. Ez tulajdonképpen nyugdíjkorhatár-emelés, hiszen a tényleges nyugállományba vonulás időpontját emelték.

Ma 62 különféle adót vett ki az állam, hogy finanszírozza a jelenleg kb. 2.176.075 embert, aki nyugellátásban részesül Magyarországon, közülük 2.024.149 ember kap öregségi nyugdíjat, és 650.067 -en valamilyen kiegészítő ellátást is. 2015-ben 5151 milliárd forintot költenek az adófizetők pénzéből a jóléti kiadásokra, ez az összes kiadás 32,1 százaléka.

Milyen következményei lehetnek rád nézve?

Emelkedni fognak az egészségedre fordított költségeid, miközben a bevételed hirtelen fog lecsökkenni. Mondjuk ki: nem fogod tudni megvenni azt, ami kell, esetleg egy két luxuscikket, mert csak arra lesz kereted, ami a napi gyógyszeradagra és ételadagra éppen, hogy elég.

Nézzük meg a második opciót. Eldöntöd, hogy nem akarsz kiszolgáltatva lenni másoknak a nyugdíjas éveidben, hanem élvezni akarod azt. Áldozatot kell hozni, de megéri. Mennyi olyan dolgot veszel ma magadnak, amire egyébként semmi szükséged sincsen, nem is tudod kiélvezni, mivel a nap jelentős részét a munkahelyeden töltöd.

Ha ezeket nem vennéd meg, és azt az összeget, ami így a zsebedben marad, megtakarítanád, akkor a nyugdíjad garantálva lenne, és saját magadról gondoskodhatnál.

A sok fárasztó ledolgozott év után a nyugdíjas évek a pihenésre valóak, arra, hogy élvezd az életet. Hogyan lehet élvezni az életet úgy, ha nincs pénzed semmire? Nem lehet. Viszont, ha gondolsz magadra és a munka utáni évekre, akkor nem kell kiszámolnod majd, hogy megveheted-e magadnak azt a kütyüt / utazást / gyógyszert, amire szükséged van.

A mindennapi „gondok” mellett marad időd és pénzed is utazni, bejárni a világot, sportolni, eltölteni az időt a családdal, segíteni a gyermekeidnek, ha esetleg anyagi gondjaik akadnak, támogatni az unokákat…

Csak rajtad múlik, hogy melyiket választod, mivel senki nem kényszerít arra, hogy te csak az állami nyugdíjadat várjad majd, és reménykedj benne egyáltalán, hogy lesz. Ha nem lesz, akkor tudod már, hogy mit csinálsz?

A jövőd teljes mértékben a te kezedben van!

Ha megfelelő összegben, akár egy szakember segítségét kérve rendszeresen fekteted be a pénzedet, akkor évek alatt eljuthatsz oda, hogy nem kell már dolgoznod. Ezt hívják pénzügyi szabadságnak.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

Ezt a szabadságot megteremtheted magadnak, csak a jövőbe kell nézni és előre kell gondolkodni. Le kell mondanunk a felesleges dolgainkról, azért hogy később jobb legyen az életünk. Tehát el kell kezdeni gondolni a saját nyugdíjadra, és egy kellő mértékű privát tőkét felhalmozni, ahhoz, hogy megvalósíthasd mindazt, amit elterveztél magadnak azokra az éveidre.

A mai nyugdíjcélú megtakarításokkal lehetséges elérni a teljes anyagi függetlenséget a nyugdíjrendszertől, és akár, ha sikerül kellő vagyont felhalmozni, te döntheted el, mikor is szeretnél nyugdíjba vonulni.

Ne törődj bele abba, hogy a nyugdíjasok rosszul élnek. Ez kell, hogy feltétlenül rád is igaz legyen. Feltehetően nem fogsz rosszul élni, ha megteremted a saját anyagi biztonságodat a befektetéseddel. Remélem, hogy már tudod, hogy hogyan fogod eltölteni a nyugdíjas éveidet!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:10+00:00 február 6th, 2016|Megtakarítás, Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment