Tényleg nem számít az életbiztosítás költsége? (DE!)

  • magas költségek

1000 pénzügyi tanácsadóból alighanem 998 egyetért azzal, hogy neked a legdrágább életbiztosítást kell megkötnöd, mert ott a legnagyobbak a hozamok, és az kínálja a legnagyobb biztonságot is családodnak. Hiába hangoztatjuk, hogy igenis költség alapján érdemes dönteni – főleg, ha befektetésnek szánjuk – még mindig rengetegen választanak feleslegesen drága megoldásokat.

Most szeretném valós példán keresztül megmutatni, hogy miként fog kinézni a “tanácsadód” által ajánlott “megtakarítás” 6 év múlva. Egyik kedves ügyfelem engedte, hogy feltegyem elrettentő példának a biztosító által küldött költség kimutatását. Ezt a megtakarítást egy “független pénzügyi tanácsadó” ajánlotta neki 6 évvel ezelőtt, amikor is havi 12.500 Ft-tal kezdte el a fizetést.

A srác most 27 éves, makk egészséges, a biztosítás célja szigorúan megtakarítás volt. A levont kockázati díjak a szerződéskötéshez kötelező életbiztosítás költségei.

Itt most nem a kockázati életbiztosításokról van szó, hanem a méregdrága, sok ügynök és tanácsadó által hazugságokkal eladott szemétről, amiből valószínűleg neked is van otthon 1-2!

Egy valódi életbiztosítás költségei a gyakorlatban:

Életbiztosítás költségei

 

Látható, hogy a kezdetben jónak tűnő adminisztratív költség több mint duplájára emelkedett, és az a pár százalékos kezdetei költség, amit majd “a hozamok ledolgoznak”, bizony 190 ezer forintjába kerültek. Megjegyzem teljesen feleslegesen, hiszen bárki indíthat megtakarítást mindenféle kezdeti költség nélkül. Csak azon nem kaszál az ügynök.

Akkor nézzük meg kicsit a számokat. Mennyi költséget is fizetett ki a szerződő a 6 év alatt azért, hogy befektethessen?

Nem kevesebb, mint 397.159 Ft-ot vontak el eddig, és ez még nem minden!

6 év alatt ez sem kevés, de a legszebb az egészben, hogy a tanácsadó a szerződést úgy kötötte meg, hogy 20 éves tartamra szóljon. Ezeknek az életbiztosításoknak pedig van egy visszavásárlási táblázata, ami megmutatja, hogy amennyiben idő előtt akarod felvenni ezt az összeget, akkor hány százalékát kaphatod meg a pénzednek. Azaz, hiába akarna most kiszállni, hogy elkönyvelje a 400 ezer forintos veszteséget ami a tanácsadó, és a biztosító zsebébe vándorolt, a kiszállásért további 200 ezer forintot kellene fizetnie.

Az összes befizetés a 6 év alatt egyébként 1.103.091 Ft volt. Persze a befektetés hozamot is termelt, így most körülbelül 800 ezer forint található a számlán, melyből jelenleg 600 ezer forintot tud kivenni. A dilemma pedig az, hogy fizesse tovább az óriási költségeket, vagy vegye ki a pénzt és realizáljon további 200 ezer forint veszteséget. Jó döntés nincs.

Hogyan kerülheted el, hogy rossz megtakarítást nyiss?

Külön kell választani a befektetést és a megtakarítást:

1. van egy számla, egy szerződés, amin keresztül veszed a befektetéseket. Nincs olyan, hogy valahol sokkal jobb befektetéseket érnél el, mint máshol, hiszen mindenki ugyan azon a piacon fektet be. Ha valaki azért akar drágább terméket eladni, mert ott sokkal magasabb hozamokat érhetsz el, akkor rögtön fogj gyanút és menekülj!

2. A befektetés kiválasztásánál is fontos szempont lesz a költség, illetve a legjobb befektetés megtalálása is kíván némi tájékozottságot, de az első és legfontosabb, hogy a számla költségeit megvizsgáld.

+1 könyörgöm indíts el egy keresést mielőtt leszerződsz egy életre és nézz olyan véleményeket, akik nem akarják éppen a többiekre tukmálni a saját portékájukat. Ha pár fórumot megnézel rögtön láthatod, hogy kétféle komment van. 1) akinek van ilyen megtakarítása és szidja a biztosítót és az ügynököt, mint a bokrot, 2) aki elmondja, hogy ez milyen remek termék, és egyébként nála lehet is kötni.

Példa1 , Példa2 ,Példa3

 

Azok a megtakarítások amelyek költsége meghaladja az évi 3%-ot, már biztos, hogy nem számítanak jó döntésnek. Ennek ellenére találunk 7-11%-os költségmutatóval is befektetéseket. Ezek óriási költségek hosszú távon: százezreket, sőt milliókat bukhatsz vele.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:14+00:00 szeptember 5th, 2015|Befektetés, Biztosítás|0 Comments

Leave A Comment