TGR SmartChild és ERGO SmartChild program – megéri?

Többen is kérdezték, hogy megéri-e a SmartChild Gyermektaníttatási és Karrierprogram, amit a TGR Zrt kínál. Felelős szülőként természetes, hogy szeretnénk gondoskodni gyermekünk jövőjéről, és szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni a nekik szánt megtakarításokból. Elvégre is, ettől függ majd gyermekünk továbbtanulása, életkezdése.

A kérdés tehát nem az, hogy szükség van e gyermekcélú takarékosságra, hanem inkább az, hogy ha eldöntöttük, hogy rászánunk havi X forintot, akkor azt egy ilyen programba érdemes-e tenni, vagy jobban járunk, ha magunk tesszük félre.

A TGR honlapja szerint segíti a gyermekek külföldi tanulmányait, segít az iskolaválasztásban és jól kiigazodnak a külföldi oktatási rendszerekben is.  Ez a szolgáltatás nagyon jól hangzik, bár nem sokat lehet róla megtudni a honlapon. Amit viszont megtudunk, hogy a legjobb pénzintézetek legjobb termékei közül válogatnak.

Azaz pontosabban 4 pénzintézet termékei közül:

Generali biztosító, DAS biztosító, ERGO biztosító, Victoria biztosító.

A TGR Smartchild honlapjáról idézve:

„A TGR Zrt.-t 2009. október 22-én alapította az ERGO Austria International AG. és a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. abból a célból, hogy az ERGO Életbiztosító Zrt. és a VICTORIA-VOLKSBANKEN Biztosítótársaságok biztosítási termékeit értékesítse.”

Félő, hogy a szolgáltatásnak nem sok köze van a pénzügyi tanácsadáshoz, inkább a biztosításértékesítés, ami az elsődleges cél. Az ingyenes tanácsadásokról itt olvashat bővebben, a TGR által is közvetített ERGO Smartchild programról és az ehhez hasonló unit-linked termékek rejtett költségeiről pedig itt.

Vegyük észre, hogy a cég többes ügynök, azaz biztosítások értékesítéséből szerzi a bevételét. Ezeknek a termékeknek gyakran óriási jutalékai vannak, amik miatt az ügyfélnek nem igazán érik meg. Az ilyen értékesítők tanácsait legalább akkora fenntartással kell kezelni, mint amikor egy Suzuki autószalonban kérdezzük meg, hogy milyen márkájú autót ajánlanak nekünk.

Az ERGO Smartchild Unit-linked életbiztosítás

A Unit-linked termékekről már sokszor volt szó, de azoknak, akik lusták kicsit utána olvasni, mielőtt milliókat fektetnek bele egy-egy ilyen termékbe, ismét leírom, hogy a TKM értéket kell először megnézni. Ez mutatja meg, hogy évente mekkora hozamveszteség ér minket csak azért, mert a Unit-linked terméket választottuk. Ha ez 3%-nál magasabb, akkor az már elég kétséges, hogy megéri-e.

Az ERGO Smart Child biztosítás TKM tájékoztatóját itt megtalálja. Ebből jól látszik, hogy akár 6%-ot is elérhet a TKM, de legjobb esetben is magasabb, mint 3%.

Személyes véleményem a TGR szolgáltatásáról

Ezek a rejtett költséges termékek és az ezeket értékesítő ügynökök nekem nem tűnnek sem hitelesnek, sem megbízhatónak. Az iskolaválasztási programnak nem tudom, hogy van-e értelme kisgyermek korban, szerintem inkább csak annyi, hogy lepődjünk meg, hogy mennyire drága és indítsunk biztosítást mihamarabb.

Hallottam, hogy Szegeden iskolákba is beengedték a TGR Smartchild programot, és ott hagyják, hogy a „kérdőívet” töltessék a szülőkkel. Mivel ilyen tevékenységet nem lehet iskolán és óvodán belül hirdetni, – és ez hirdetés, mivel elkérik a szülők elérhetőségeit, és visszahívják – ezért ezt sem tartom teljes mértékben etikusnak.

Persze, jutalékot kell ajánlani az iskolának, és akkor bármi mehet, sajnos az iskola is rossz anyagi helyzetben van, ezért kénytelen belemenni ebbe, de ezt végső soron azok a szülők és gyerekeik fizetik meg, akik megkötik ezeket a termékeket.

A baj az, hogy a szülők azt hiszik, hogy a szolgáltatás ingyenes, valójában pedig óriási jutalékokat fizetnek ki az ügynököknek, csak hátulról.

Nincs személyes tapasztalatom a termékekről és a cégről sem, nem tudom, mit takar az iskolaválasztási program, amennyiben van tapasztalatod, véleményed, kérlek, hogy írd meg, hogy mások is tisztában legyenek vele.

Mielőtt bármit aláírsz, olvasd el figyelmesen és kérj ingyenes online tanácsot a termékkel kapcsolatosan! Ha így teszel, ingyenesen küldök róla elemzést, megmutatom a költségeket és tippeket adok.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2017-02-13T21:14:35+00:00 április 6th, 2013|Gyermek|1 Comment

One Comment

  1. Szabó László Attila augusztus 1, 2013 at 1:57 du. - Reply

    Érdemes megnézni a TGR honlapját:

    A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete H-EN-II-103/2013. számú határozatában a TGR Biztosítási Többesügynöki Zrt. független biztosításközvetítői tevékenység folytatására jogosító engedélyét – Társaságunk kérelmére – visszavonta.

    Tájékoztatjuk, hogy tanácsadóink 2013. június 8. napjától biztosításközvetítői tevékenységet nem folytathatnak, a már megkötött biztosítási szerződéseket a továbbiakban nem kezelhetik. Társaságunk által kiállított arcképes igazolvány érvénytelen.

Leave A Comment