Több tanulás több keresetet jelent? (átlag bruttó keresetek végzettség szerint)

  • atlag-brutto-kereset-vegzettseg-szerint

A Központi Statisztikai Hivatal kiadványából kiderül, hogy nem mindegy ám kereset szempontjából, hogy valaki főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik. Minden elvégzett iskolai év „bérnövekedést” jelent. A legalacsonyabb és legmagasabb végzettségű emberek között 4,2-szeres bérdifferenciát állapítottak meg.

Érdemes tehát az oktatásba fektetni, nem csak magadnak, de gyermekednek is. Sok szülő gondolja még mindig úgy, hogy a kétkezi munkából is könnyedén megél majd gyermekük, de ez a statisztikák szerint nem teljesen igaz.

Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne jól megélni egyetemi végzettség nélkül, mindössze azt, hogy azok, akik magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek nagyobb eséllyel tudnak magasabb fizetést elérni. Minden iskolai év többszörösen megtérül, ha befektetésként tekintünk rá.

Egy megfelelő gyermekcélú megtakarítással pedig egy egyetemi képzést szinte bárki megengedhet gyermekének.

A versenyszférában dolgozók előnyben vannak

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a dolgozók a versenyszférában sokkal jobban keresnek, mint a költségvetés területén vagy a nonprofit szférában. Ám az iskolai végzettség szerint is itt van a legnagyobb bérkülönbség.

atlag-brutto-kereset-vegzettseg-szerint

Ebben a szférában dolgozó egyetemet végzett munkavállalók átlagosan majdnem havi 600 ezer Ft forintot keresnek, míg a 8 általánost el nem végzett, de ugyanebben a közegben dolgozók átlagosan mindössze 139,6 ezer Ft-t keresnek. Tehát a diplomások 4,2-szeresét kapják meg a legalacsonyabb iskolát végzettek bérének.

Akik nem a versenyszférában vállalnak munkát

A költségvetési és a nonprofit szférára visszatérve, nincsenek ekkora bérkülönbségek a magasabb és alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők között, ezeken a munkahelyeken „csupán” háromszoros a különbség. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy asz általános iskolát be nem fejező egyének átlagosan 123 ezer forintot, míg a diplomával rendelkezők 371,2 ezer forinttal térhetnek haza a zsebükben havonta.

Szakmunkások és szakközépiskolát végzettek

Azok a szakmunkások, akik a versenyszférában dolgoznak, átlagban havi bruttó 174 ezer forintot tudhatnak magukévá munkabér gyanánt, a szakközépiskolában tanultak 20%-a pedig ennél többet, nagyjából 208 ezer forintot költhetnek el havi szinten.

A nyugdíjak mértékének viszonyulása a keresetekhez

A KSH ebben a felmérésben a 65–74 éves nyugdíjasok ellátását viszonyítja az 50– 59 évesek keresetéhez. Ezzel az arányszámmal fejezik ki a nyugdíjak keresetpótló képességét. Magyarország az Európai Unió 5. helyén helyezkedik el ebben a maga 61%-val, ezzel 6 százalékponttal meghaladva az uniós átlagot.

Ugyanakkor ezen nyugdíjak vásárlóerejének 2012. évi uniós rangsorában mi az utolsó harmadot nyitjuk meg. Ausztriában vagy Dániában egy idős nyugdíjas 2,5-szer annyit, viszont egy bolgár csak feleannyi árut vagy szolgáltatást tud a nyugdíjából megvásárolni, mint egy magyar szépkorú.

Mennyit fordítanak a nyugdíjakra?

Nyugdíjakra, nyugellátásokra, járadékokra és egyéb járandóságokra a 2015-ös költségvetésből közel 3502 milliárd forintot fordított az ország. Az ezekben az ellátásokban részesülők száma, mintegy 2,69 millió fő volt.

2015-ben a magyarországi lakosság 17,9%-a volt 65 éves vagy annál idősebb, tehát nyugdíjas korú. Ez az arány 25 évvel ezelőtt még csak 13,3 százalék volt, vagyis a magyar társadalom folyamatosan öregszik, köszönhetően a javuló orvosi ellátásnak, egészséges életmódnak…és ez a tendencia folytatódni is fog az elkövetkezendő években is.

Tehát a nemzetgazdaság egészét nézve átlagosan 3,5-szörös a bérkülönbség az egyetemet végzett és a legfeljebb 7 befejezett osztály végzettségű magyarországi dolgozók között. A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2015 című jelentése szerint a közfoglalkoztatottak nélküli bruttó átlagkeresetek tavaly 135 és 478 ezer forint közé estek. A különbség nemcsak az alap- és a felsőfokú végzettségűek között nagy, de az azonos végzettségi szintek egyes iskolatípusai szerint is.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:02+00:00 október 3rd, 2016|egyéb, Gyermek, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment