Tőkeáttétel: Mi a tőkeáttétes kereskedés, és mi a kockázata?

Manapság nagyon sok befektetési lehetőségről hallhatsz, melyek óriási hozamokat kínálnak számodra. A tőkeáttételnek köszönhetően már az sem jelent problémát, ha kevés pénz áll rendelkezésedre a befektetéshez, akkor is érhetsz el kiemelkedően magas hozamokat. De semmi sincs ingyen…

Mi is az a tőkeáttétel (leverage)?

Kétféle értelmezését különböztetjük meg. Egyrészt lehet a vállalatok szempontjából vizsgálódni, amikor a tőkeáttétel az idegen tőke / saját tőke arányát mutatja meg. Minél magasabb ez az arány, a cégnek annál többet kell fordítania a hitelezők törlesztésére, ami viszont megnöveli a részvényesek, befektetők kockázatát.

Másrészt a tőkeáttétel értelmezhető a magánbefektető oldaláról is (amelyet részletesebben is megvizsgálunk ebben a cikkben). Ekkor azt jelenti, hogy saját tőkédnél jóval nagyobb értékben is köthetsz befektetést, azaz nem szükséges, hogy rendelkezésedre álljon az a teljes összeg, amivel kereskedni szeretnél.

Nézzünk egy példát!

Ha például ötvenszeres tőkeáttételről beszélünk, akkor elég 10.000 Ft befizetése ahhoz, hogy 500.000 Ft-tal kereskedhess. Tehát elegendő az összeg 2%-ával rendelkezned, a többi, hiányzó részt úgymond hitelként kapod hozzá.

Ha az 500.000 forinton elérsz 1% hozamot, akkor lesz 505.000 forintot, amiből a kölcsön visszafizetése után 15.000 a Tiéd. (Persze ebből némi költség lejön.) A befektetett 10.000 forinthoz képest +5.000, azaz +50% nyereséged keletkezett. A hozam ötven szeresét kapod meg.

Másik irányba viszont, ha 2%-ot esik a befektetésed, akkor minden pénzed elbuktad.

A tőkeáttétel mértéke nagyon széles skálán mozoghat, akár 1:1-től 1:1000-ig terjedhet. Cégenként, bankonként, termékenként nagyon eltérő lehet ez az érték, ezért fontos, hogy a befektetés előtt erről tájékozódj!

Hol érhető el tőkeáttétes befektetés?

A tőkeáttételes kereskedésre lehetőség van részvények vásárlásánál, határidős ügyletek megkötésénél vagy a devizapiaci kereskedelemben.

A tőkeáttétel előnyei – csak erős idegzetűeknek

Mint láttuk, a befektetés megkötéséhez nem kell sok pénzzel rendelkezned, a kereskedéshez szükséges forrás legnagyobb részét a brókercégtől kapod.

A kis árfolyammozgásokból gyorsan, jelentős haszon realizálható. Day trade, azaz napon belüli kereskedés esetén használata kimondottan előnyös. Mivel egy nap alatt többször forgathatod meg pénzedet, ezért jóval nagyobb az esély arra, hogy nagyobb mértékben növeld meg befektetésed értékét, mint egy hosszabb távú kereskedéssel. Sok esetben az ilyen kereskedésekre alacsonyabb költségeket és teljesítési díjakat számítanak fel, mint más ügyleteknél.

Ha már elmélyültél a témában és kellően magabiztosnak érzed magad, akkor Te is kezelheted befektetéseidet a saját döntésed alapján a nap bármely szakában. Ehhez kapcsolódóan Te választhatod meg, mennyire vagy kockázatkedvelő, így mekkora tőkeáttétellel vagy hajlandó kereskedni.

A kereskedés során beállíthatsz különböző limiteket, stopokat, melyek megakadályozzák a túlzott mértékű kilengést, s ezáltal a nagy veszteség kialakulását. Valamint a brókercég is jelzi, ha nincs elég fedezeted arra, hogy folytasd a kereskedést. Ekkor a nyereségedet használhatod fel, újabb befizetést tehetsz annak érdekében, hogy megmaradjon a számlád, vagy meg is szüntetheted a befektetést.

Valamint olyanra sosem kerülhet sor, hogy egyenleged negatívvá váljon, tehát mindig annyit veszíthetsz maximum, amennyit beletettél az ügyletbe.

Milyen veszélyei lehetnek?

A legfontosabb szem előtt tartani, hogy amennyit nyerhetsz egy ilyen ügylet során, éppen ugyanannyit veszíthetsz is. Azaz amilyen gyorsan megduplázhatod a befektetett összeget, olyan gyorsan le is nullázhatod a számládat.

Minél nagyobb tőkeáttétellel kereskedsz, annál nagyobb a kockázat.

Aki tapasztalatlanul vág bele a kereskedésbe, s nem használ stopokat, nem követi nyomon folyamatosan az árfolyamváltozásokat, az nagyobb valószínűséggel fog veszteséget elszenvedni.

A brókercég nem csak jelzi, hogy nincs elég fedezeted a számlán egy veszteséges időszak után, hanem pótbefizetésre kötelez, vagy a befektetésedet likvidálja. Ez a legveszélyesebb, ami tapasztalatlan befektetők sorozatosan belefutnak: hiába nagyon kicsi az esés, és számítasz a fordulatra, ha a befektetéseidet likvidálják, akkor gyakorlatilag realizálnod kell a veszteséget. Így érdemes arra figyelni, hogy általában ha a pénzed a fedezet 40%-ára csökken, a brókercég önhatalmúlag eladhatja a befektetésedet.

Eladósodáshoz is vezethet ez a kereskedés, ha a pótbefizetési kötelezettségnek egy másik felvett hitelből akarnál eleget tenni.

Összességében magánbefektetőknek nem ajánlom, főleg nem komoly megtakarításnál

Tőkeáttételes kereskedést olyan piacokon érdemes végrehajtani, ahol nagy a forgalom, s aránylag kiszámíthatóak az árfolyammozgások. Az eredményes befektetésekhez célszerű a szigorú stophasználat az árfolyamkilengések ellen, illetve az átgondolt pozícióméretezés (a befektetés megfelelő nagyságrendje). Érdemes megfontolni azt is, hogy nem mindig éri meg egy termékbe fektetned. Ha több terméket veszel figyelembe, akkor csökkenteni tudod a kockázatot is.

Összességében a tőkeáttétel hasznos bizonyos kereskedési formáknál, de ne a nyugdíj / gyermek / lakás megtakarításodat kell így befektetni. Átlagos felhasználónak ez inkább szerencsejáték, mint befektetés.

(Sokan adják ki magukat jól menő befektetőnek, brókernek, hogy mindenféle csoda rendszerre rábeszéljenek. Előadásokat tartanak, “bizonyítékokat” mutatnak, és sokszor nem beszélnek a tényleges kockázatokról. Ne higgy nekik! A magas tőkeáttétel miatt a spreadek is multiplikálódnak, így nekik megéri, ha kereskedsz, mert jutalékot kapnak. Amikor tanácsot fogadsz el valakitől, tisztázd, hogy neki miért éri meg.)

2014-09-29T07:12:33+00:00 szeptember 29th, 2014|Befektetés|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Sanyi április 14, 2017 at 12:21 du. - Reply

    Tehát érdemes a tőkeáttétel óvatosan bánni. Addig nincs is vele baj, amíg jó irányba mozog a piac, de ha megfordul… 🙂

  2. Dankó Zoltán június 19, 2017 at 11:44 de. - Reply

    “Valamint olyanra sosem kerülhet sor, hogy egyenleged negatívvá váljon, tehát mindig annyit veszíthetsz maximum, amennyit beletettél az ügyletbe.”
    Bizony előfordulhat ilyen helyzet is! Simán pótbefizetésre kötelezhet a bróker, ha nem sikerül időben lezárni a tranzakciót, és emiatt negatív lesz az egyenleg.

Leave A Comment