Egy jópofa személyiségi tesztet jelenített meg a Pénziránytű alapítvány. Ingyenesen kipróbálhatod a szociálpszichológus által készített alkalmazást, és azonnal meg is adja az eredményeket.

A pénzügyi személyiségi tesztet itt tudod elérni.

A kérdőív 36 kérdésből áll. A kitöltők 1-5 -ig értékelhetik, hogy mennyire jellemző rájuk egy-egy tulajdonság, viselkedés.

Bár a kérdések kicsit “átlátszóak” a kérdőív mindössze egy oldalas és azonnal ki is értékeli a válaszaidat.

A következő 6 dimenzióban pontoz 0-30-ig:

  1. Árérzékenység
  2. Pénzügyi tervezés
  3. Mértéktartás
  4. Takarékosság
  5. Szorgalom
  6. Pénzügyi tudatosság

Van pár kérdés, ami szerintem nem feltétlen állja meg a helyét…

Például, hogy “szeretsz-e a barátaiddal szórakozni”.

Erre mit lehet felelni? Én, aki pénzügyileg elég tudatosnak gondolom magamat, igenis szeretek szórakozni. És akkor? Ez nem jelenti azt, hogy egy alkalommal több ezer forintot el kellene költenünk. Egyáltalán, kinek mi a szórakozás? Mégis erre a kérdésre a “helyes” válasz talán a nem (1) lenne, hiszen akkor költesz a legkevesebbet.

De az, hogy mennyire szeretsz szórakozni, és hogy a valóságban hányszor jársz el, és hova, mennyit költesz, az nem ugyan az. A másik ilyen kérdés, hogy frászt kapsz-e a sárga csekkektől. Hát én igen, mert minek is fizetnék csekkel, amikor minden hónapban elutalom a számlákat 🙂 . Tudom, hogy ezzel sokan nem így vannak, valaki szeret csekkezni. Ez rendben is van. Szóval én frászt kapok tőlük, ami rossz pont. (Miért? Mert a kérdező azt feltételezi, hogy aki frászt kap tőlük az nem fizeti be őket időben? Van már internetbank is.)

Ettől függetlenül tetszik a teszt, érdemes elgondolkodni az eredményeken.

Összesen 156 pontot kaptam. És te? Írd meg kommentben!

 

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!