Tuti befektetés tiniknek

Te tett félre a zsebpénzéből? És ha mindenki másnál jobb kamatot kaptál volna? Ha neked 13-17 éves gyermeked van, akkor mutathatsz neki egy módszert, amivel takarékoskodásra ösztönözheted.

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a régóta várt babakötvényről szóló módosításokat. E szerint a start-számlákra egy kötvényen keresztül infláció + 3 % kamatot fognak fizetni, ráadásul továbbra is járni fog az évi 10%, maximum 6.000 forint állami támogatás.

Ez kisgyermek korban szerintem nem a legjobb megoldás, erről már többször is írtam, hiszen 10-15 éves távlatban az 5,2%-os kamat alacsonynak számít, támogatás ide, vagy oda.

Annál jobb ez viszont a tinédzser korú gyermekeknek. Ha nincs még start-számlája, akkor feltétlen mutassa be neki a lehetőséget, vagy küldje tovább ezt a cikket.

Mennyit nyerhet egy 15 éves fiatal egy ilyen számlával?

Nos, ha összevetjük az egyébként 3%-os banki kamatokkal, amiből még 21% kamatadó is lejön, plusz számlavezetési és utalási díj, akkor sokat.

Nem kell nagy összeget félretenni, a legjobban éppen a kis összegű megtakarításokkal tudjuk kihasználni a start-számla előnyeit, ugyanis a maximális állami támogatást már a havi 5.000 forinttal is megkapjuk. 16 éves kortól a fiatalok már maguknak is nyithatnak ilyen számlát.

4 év alatt a számlán 5%-os kamatot feltételezve közel 300.000 forint fog összegyűlni, ami 8,5%-os kamatnak felel meg. Magyarul, 8,5%-os garantált kamaton tud gyermeke takarékoskodni már havi 5.000 forintokkal is.

Célszerű lehet erre ösztönözni, és a komolyabban gondolkodó fiatalok maguk is könnyedén beláthatják, hogy ez a 300.000 forint igen jól jöhet akkor, ha mondjuk az érettségin 1-2 ponttal rosszabbul teljesítenek a vártnál, és az első félévet saját zsebből kellene megfinanszírozni.

A start-számlán összegyűjtött összeget nem lehet akármire felhasználni, de elég tág a felhasználhatósága ahhoz, hogy hasznosan lehessen elkölteni. Éppen arra, amire a legnagyobb szüksége van egy fiatal felnőttnek: tanulmányokra, lakásra, életkezdésre.

Ne kényszerítsük, de segítsünk

Vizsgáljuk felül szülőként: elég a zsebpénz, amit adunk ahhoz, hogy havi 5.000 forintot félretegyen gyermekünk? Ha igen, akkor ne adjunk többet, igenis meg kell tanulni rendszeresen félretenni, hiszen a középiskola utána évek erről fognak szólni. (Az az átlagosan 69 év, amíg még élünk.)

Hogy ezt támogassuk felajánlhatjuk, hogy a babakötvényként kapott életkezdési támogatást, amit a gyermek 18. évében használhatunk majd fel, szintén hozzátesszük az ő megtakarításához, azaz ekkor már 350.000 forintról beszélünk, mindössze havi 5.000 forintos megtakarítás mellett.

A szerződés kötéshez szükséges feltételek és dokumentumok az alábbiak:

A számlát nyitó személyazonosságának és lakcímének, adóazonosító jelének igazolása személyazonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, személyazonosító igazolvány, útlevél, gépjárművezetői engedély kártya), továbbá személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), valamint adóigazolvány alapján.

1. 2005. december 31-e után született gyermek esetében szükséges továbbá

Szülő, törvényes képviselő által nyitott számlánál

 • a gyermek neve és adóazonosító jele, továbbá természetes személyazonosító adatai – születési
 • dátum, anyja neve, lakcíme;
 • nyilatkozat a családi pótlékra való jogosultságról (a gyermek a családi pótlékra jogosult személy háztartásában nevelődik);
 • nyilatkozatban tett kötelezettség vállalás arra vonatkozóan, hogy a saját és gyermeke adataiban
 • bekövetkezett változásokat (ide értve a külföldi letelepedés tényét is) a Kincstárhoz azonnal, de legkésőbb 30 napon belül bejelenti. Erre vonatkozóan a 16. életévét betöltött gyermek – a szülő egyetértő nyilatkozatával – is nyilatkozhat.

Hozzátartozó által nyitott számlánál

 • a számlanyitással egyidejűleg befizetendő legalább 25.000 forint;
 • a gyermek neve és adóazonosító jele, továbbá természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím ismerete;
 • nyilatkozat a hozzátartozói kapcsolatról és arról, hogy a szülő, törvényes képviselő jogosult családi pótlékra a gyermek után (a családi pótlékra jogosult személy háztartásában nevelődik);
 • a szülő, törvényes képviselő természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím – és adóazonosító jel ismerete.

2. 2006. január 1-je előtt született gyermek esetében szükséges továbbá 

Gyermek által nyitott számlánál (aki a számlanyitás időpontjában a 16. életévét betöltötte és a számlanyitáshoz a szülő nyilatkozattal hozzájárul)

 • a számlanyitással egyidejűleg befizetendő legalább 25.000 forint;
 • szülő egyetértő nyilatkozata;
 • nyilatkozat a családi pótlékra való jogosultságról (a családi pótlékra jogosult személy háztartásában nevelődik);
 • a szülő természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím – és adóazonosító jel ismerete.

Szülő, törvényes képviselő által nyitott számlánál

 • a számlanyitással egyidejűleg befizetendő legalább 25.000 forint;
 • a gyermek adóigazolványának bemutatása;
 • nyilatkozat a családi pótlékra való jogosultságról (a gyermek a családi pótlékra jogosult személy háztartásában nevelődik);
 • a gyermek neve és adóazonosító jele, továbbá természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím;
 • a szülő, törvényes képviselő természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím.

Hozzátartozó által nyitott számlánál

 • a számlanyitással egyidejűleg befizetendő legalább 25.000 forint;
 • a gyermek adóigazolványának bemutatása nyilatkozat a hozzátartozói kapcsolatról és arról, hogy a szülő/törvényes képviselő jogosult családi pótlékra a gyermek után (a családi pótlékra jogosult személy háztartásában nevelődik);
 • a gyermek neve és természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím ismerete;
 • a szülő, törvényes képviselő természetes személyazonosító adatai – születési dátum, anyja neve, lakcím és adóazonosító jel ismerete.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T16:43:51+00:00 október 31st, 2013|Befektetés|6 hozzászólás

6 hozzászólás

 1. pdw november 1, 2013 at 2:19 de. - Reply

  “•nyilatkozat a családi pótlékra való jogosultságról”

  Ilyet honnan kell szerezni vajon?

 2. szendreiadam november 1, 2013 at 6:19 de. - Reply

  Szerintem írni kell egyet.

 3. pdw november 4, 2013 at 6:17 du. - Reply

  “Ez kisgyermek korban szerintem nem a legjobb megoldás, erről már többször is írtam”

  És ha ez csak egy kiegészítő program? Én úgy gondolom, hogy évi 60ezer forint kvázi semmi és 20 év múlva meg lesz egy kis alacsony kockázatú zsebpénz.

 4. szendreiadam november 4, 2013 at 6:27 du. - Reply

  Semminek elég. Valaminek kevés. 18 éves távlatban én nem ebbe tennék. Ha van mellé még 5.000 forint, akkor már elég sok termékből lehet válogatni. Ha nincs, csak ez az 5.000, akkor jó lehet, de abból nem fog túl sok összegyűlni. A havi 15.000 forint szerintem jó ha megy gyermekenként minimum.

  • pdw november 5, 2013 at 8:57 du. - Reply

   Pl. mik lennének azok a sok termékek? Az erről szóló cikkét olvastam, azonkívül van még valami? UL kizárva, az államilag támogatott dolgok mint tudjuk megbízhatatlanok/kiszámíthatatlanok, ergo marad a TBSZ + befalap?

 5. szendreiadam november 5, 2013 at 9:02 du. - Reply

  Én Életprogramot szoktam javasolni. Bár tudom, hogy szigorúan nézve UL, semmiben nem hasonlít a többi életbiztosításhoz, amelyeket egyébként én is utálok.

  Ha ezt mégis kizárja, akkor marad a TBSZ-ezés, de szerintem az macera és semmivel sem jön ki jobban mint az Életprogram, még költségben sem, nem hogy időben.

  Plusz a TBSZ ezés egy extra adminisztráció, plusz kísértés, hogy ne legyen rendszeres a megtakarítás. Nem látom értelmét nem Életprogramot kötni.

Leave A Comment