Újévi fogadalom helyett tűzz ki valódi célokat…

Kitaláltad már, hogy mit fogsz másként csinálni jövőre? Elhatároztad, hogy egészségesebben fogsz élni, többet teszel félre, vagy fejleszted magad? Ahhoz, hogy ezek ne csak múló ábrándok legyenek, nem elég egy elhatározás, a vágyakból célokat kell felállítanod.

Az év vége remek alkalom, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, és megtervezzük a következőt. Ilyenkor nagyobb erővel, motiváltabban fogadunk meg nagy változásokat, azonban a kezdeti eltökéltség nem elég, a legtöbb esetben ez március, április környékére alábbhagy.

Ennek több oka is van, köztük a nem megfelelő tervezés, a lelkesedés elvesztése, és a konkrét cél megfogalmazása. Ezekbe most nem szeretnék belemenni, inkább egy olyan módszert szeretnék mutatni, amivel garantáltan megvalósíthatod, amit szeretnél:

1. Elhatározás helyett idén tűzz ki valódi célt!

Tudod mi a különbség a vágyak és a célok között?

A céloknak határideje van!

Már korábban írtam a SMART célokról, ami egy olyan célkitűzési módszer, ami segít, hogy konkrét, kézzel fogható célt tűzz ki magad elé. A lényege, hogy a cél, amit kitűzöl, legyen:

  • (pecific) – Specifikus, vagyis pontosan körül írt.
  • (easurable) – Mérhető
  • (chievable) – megvAlósítható, ésszerű, elérhető
  • (elevant) – Releváns, vagyis témához tartozó
  • (ime-bound) – (idő)Tartamhoz köthető

Az nem cél, hogy le akarsz fogyni, vagy félre akarsz tenni nyugdíjra. Az sem cél, hogy szeretnél nagyobb lakásba költözni néhány éven belül.

Pénzügyi szempontból a jó cél az, ahol tudod, hogy mit szeretnél, ezért hajlandó vagy áldozatot is hozni, tudod, hogy mikor, tudod, hogy mennyibe fog kerülni, és ez a jelenlegi pénzügyi helyzetedben meg is valósítható.

Például:

Kertes házba szeretnék költözni, 5 éven belül. Ehhez a jelenlegi lakásunk áránál 5.000.000 Ft-tal nagyobb összegre van szükségünk. Vagyis, mához 5 évre össze kell gyűjtenem 5 millió forintot. Azaz, évente 1.000.000 Ft az, amit hozamokkal együtt össze kell gyűjtenem évente. Ez reális? Ha nem, akkor mit módosítasz ahhoz, hogy el tudd érni?

Kitolhatod például a célod határidejét, és mondhatod, hogy nem 5 év, hanem 6 év múlva akarod elérni azt. Vagy felvehetsz mondjuk 2 millió forint lakáshitelt, és így csak 3 millió forintot kell majd összegyűjtened. Vagy költözhetsz kisebb házba, amire nem kell hitel, de csak +4.000.000 Ft szükséges hozzá.

Az első lépés tehát, hogy a tervezés során számold ki, hogy valóban elérhető-e a cél, amit kitűztél, és úgy módosítsd, hogy az a gyakorlatban is megvalósítható legyen.

2. A célokat bontsd fel részcélokra!

Már az előző lépésnél érintettük, hiszen látnod kell a tervezés során, hogy mire leszel képes. Most azonban ideje mélyebbre ásnod, és konkrétan megtervezned, hogy milyen lépések, milyen alcélok vezetnek majd el a végcél megvalósításához.

Ha ismét a fogyáshoz hasonlítjuk, (ami elég sokban hasonlít a pénzügyi célokhoz) akkor mondhatjuk, hogy 24 kilót igen nehéz lefogyni. De kezdetben nem a 24 kilót kell elérni, csak egyet. Utána még egyet, majd még egyet. Ahhoz, hogy egy év alatt fogyj 24 kilót, elég két hetente egyetlen kilót leadnod.

A két hét már egy belátható időtáv. Tervezd meg a két hetet!

Mennyit kell enned / sportolnod két hét alatt, hogy 1 kilóval kevesebb legyél?

Ha ez megvan, akkor készíts el egy edzéstervet és egy étrendet két hétre, amivel eléred a célod. Tervezd meg napi szinten is, hogy lásd miként kell reggelizned, ebédelned, vacsoráznod, és mikor milyen edzést fogsz végezni. Utána nincs más dolgod, mint tartani ezt az ütemtervet, és folyamatosan mérni, hogy megfelelően haladsz-e a célod felé.

A SMART célok előnye, hogy mérhetők. Vagyis pontosan nyomon tudod követni, hogy valóban a tervek szerint haladsz-e. Ha két hónap múlva nem fogytál 4 kilót, akkor módosítanod kell a terveden, vagy távolabbra kell tolnod a célod elérését.

Pontosan ugyanez a módszer pénzügyi célok esetén is.

Maradjunk az előző 5.000.000 Ft-os lakáscél példájánál. Ha nem ismered a pénzügyi termékeket, és nem számolsz állami támogatásokkal, hozamokkal, akkor évente 1.000.000 Ft-ot kell félretenned. Ez havi kb. 83.000 Ft.

3. Tájékozódj a lehetőségekről

Ahogy a fogyásnál is számos diéta létezik, úgy a pénzügyi területen is sok pénzügyi termék, ami segíthet elérni a céljaidat. De melyik való neked? Zsírdús diéta, vagy fehérjediéta? Magas hozamú befektetés, vagy lakástakarék-pénztár 30% állami támogatással?

Ebben a szakaszban érdemes elkezdened utánajárni a különböző megoldásoknak, hiszen ezek minimális ismerete nélkül nem fogsz tudni konkrét tervet készíteni. Ha nem tudod, hogy hány kalóriát kell elégetned egy kiló feleslegtől való megszabaduláshoz (kb. 7.000 kcal), hogyan tudnád meghatározni, hogy mi reális, és mi nem?

Ha nem tudod, hogy mekkora hozamot érhetsz el egy lakáscélú megtakarításon, akkor hogyan fogod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned havonta?

Itt két út van: vagy magad kezded el felkutatni a különböző módszereket, vagy itt az ideje, hogy szakértőhöz fordulj. Ma már nem az okoz gondot, hogy információt találj, sokkal inkább az, hogy megbízható, érthető, használható információt találj. Pénzügyekben természetesen tőlünk bármikor kérdezhetsz.

Ha így teszel – maradva a lakásos példánál – akkor el fogjuk mondani, hogy melyik lakástakarék-pénztár a legjobb a számodra, és azzal hogyan érheted el a leggyorsabban a célod. Maradjunk az 5.000.000 forintnál, 5 év alatt. Ahelyett, hogy elkezdesz bankbetétben kuporgatni, elindítasz egy lakástakarékot.

Ezzel 5 éves távon körülbelül 1.485.000 Ft-ot tudsz összeszedni havi 20.000 Ft-os megtakarítással. Vagyis az 5.000.000 Ft-hoz 3,4 szerződésre van szükséged, vagyis (20.150 Ft* x 3,4 =) 68.510 Ft-ot kell félretenned. Máris sokkal jobban hangzik, mint a 83.000 Ft / hó!

*20.150 Ft, mert 150 Ft a számlavezetési díj

Ez menni fog? Ha igen, ne állj meg itt! Ahogy a fogyókúra esetén is megterveztük 2 hetes, belátható időszakokra a pontos kivitelezést, úgy pénzügyekben is menj mélyebbre a tervezéskor. Honnan fogod elvenni ezt a pénzt? Hogyan néz ki most a költségvetésed, és miként fog ez módosulni?

 4. Tervezd meg rövid távra is!

Ahogy a fogyókúránál is összeállítod az étrendet, kiszámolod a bevitt, és elfogyasztott kalóriákat, úgy pénzügyekben is költségvetést kell készítened. Ha tudatosan bánsz a pénzzel, akkor valószínűleg már most is számos diagramot és grafikont tudnál mutatni arról, miként alakult a költésed az elmúlt években.

Például itt az enyém fő kategóriákra bontva: (természetesen ennél mélyebb lebontást is tudok készíteni)

haztartasi-koltsgek

(Ez csak a megtakarítások után felhasznált költségvetést mutatja, a beruházások például a lakásfelújításra, javítandó dolgokra költött összegeket tartalmazza, nem a befektetéseket. Egyéb alatt szerepelnek például az adományok, egészség alatt a gyógyszerek, orvosi kezelések.)

Ha nem vezeted a költéseidet, nem tudod, hogy mire költesz, akkor ez legyen az első, amit jövőre elkezdesz. Miért?

Mert csak akkor fogod tudni, hogy hol tudod megfogni a pénzt, ha pontosan látod, mire megy el.

Erről korábban már írtunk: Így készíts háztartási költségvetést!

Ha tehát van költségvetésed, akkor meg tudod határozni, hogy mire mennyit fogsz költeni, és ezt a költségeid vezetésével folyamatosan tudod ellenőrizni. Azt javaslom, hogy a megtakarításokat mindig hónap elején különítsd el, ahogy a számlákat is mindig kifizeted. Ez az elv a:

“Fizess magadnak elsőnek”

Csak azt a pénzt oszd szét az egyéb kiadásaid között, ami megmaradt miután félretettél az egyéb céljaidra.

Itt még mindig van lehetőséged újragondolni, hogy reális ez a cél, sőt… Bármikor amikor úgy látod, hogy nem tudod tartani a kijelölt tervet, akkor lehetőséged van módosítani, korrigálni. A lényeg az, hogy tudatosan kezeld a céljaidat, és mérhető részcélokat tűzz ki magad elé, amiket folyamatosan figyelni tudsz, hogy megfelelően haladsz-e a célod felé.

Ha komolyan változtatni szeretnél valamin, vagy elhatároztad, hogy elérsz valamilyen célt, és azt tényleg véghez is akarod vinni, akkor javaslom, hogy az első dolgot az legyen, hogy elkészíted az ehhez szükséges tervet, lépésről lépésre. Nem elég csak erősen gondolni és vágyni arra, hogy el fogod érni a célod.

A legjobb, ha az elhatározásodat, és a tervedet is leírod, hogy később legyen mihez visszanyúlnod. Ahogy telik az idő könnyű becsapni magad, hiszen arra sem fogsz tisztán emlékezni, hogy mikor döntötted el, hogy elindulsz az úton. Készíts magadnak emlékeztetőt, ütemtervet, és aszerint éld a mindennapjaidat.

Letölthető célnaptár 2017-re

Csináltam neked egy célnaptárat Excelben, de képként is letöltheted, ha nem akarsz módosítani rajta. A lényeg, hogy a legfontosabb célodat írd fel a felső vonalra és pipáld ki azt a napot, amikor teljesítetted az ahhoz szükséges lépést.

Klikk a képre a nagyításhoz:

celnaptar-2017

Ha szeretnél módosítani rajta, akkor itt tudod letölteni az Excel fájlt: Célnaptár Excel 2017.

A legjobb, ha kinyomtatod, és egy jól látható helyre teszed akár otthon, akár a munkahelyeden, de összehajtva a pénztárcádban van talán a legjobb helyen, mert ott mindig emlékezni fogsz rá. Ha elveszíted a motivációd, vagy egyik nap eltöprengsz, hogy mégis csak kihagyod, vedd elő, és garantálom, hogy elég erőt fogsz meríteni belőle.

Így már nincs más dolgod, mint minden nap betenni a szükséges kis pipát, és garantáltan eléred a célod!

Sok sikert, és Boldog Új Évet kívánok neked az egész csapatunk nevében.

És ne feledd, ha bármi kérdésed van, jövőre is kérdezz minket:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-02-13T21:13:57+00:00 december 30th, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment