Újra jár az adókedvezmény: életbiztosítás adókedvezmény 2014

Jó hír a nyugdíjra takarékoskodóknak, hogy 2014 januártól ismét jár az adókedvezmény egyes életbiztosítások után is, amik közül néhány remélhetőleg költségeiben is versenyképes lesz az önkéntes nyugdíjpénztárakkal és NYESz számlákkal.

Akik 2020 január elseje előtt nyugdíjba vonulhatnak 130.000 forintot, akik csak később azok éves 100.000 forintot igényelhetnek vissza adójukból (SZJA) a 2014-ben kötött életbiztosítás után, amennyiben nincsen fennálló adótartozásuk. Az adókedvezmény a biztosítónak kerül utalásra, aki az életbiztosítás számlájára azt jóváírja és befekteti.

A kedvezmény több biztosítás esetén NEM megosztható, viszont az adókedvezmény az életbiztosítás mellett az önkéntes pénztárakra és NYESZ számlákra is igényelhető marad, de az adókedvezményt 280.000 forintban maximálták.

Ha idő előtt megszűnik a nyugdíjbiztosítás, akkor az adókedvezményt 20%-os büntetéssel kell visszafizetni (nem csak két évre visszamenőleg). Nem minden életbiztosítás után jár az adókedvezmény, csak a kifejezetten nyugdíjcélú “nyugdíjbiztosítás” néven futó konstrukciókra.

Melyik életbiztosítás után jár adókedvezmény 2014 -től? Mi az a nyugdíjbiztosítás?

Nyugdíjbiztosítások azok az életbiztosítások, amelyek négy biztosítási eseményt fogalmaznak meg, azaz ebben a négy esetben történik kifizetés:

– a biztosított halálakor

– társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultság megszerzésekor

– az egészségi állapot legalább 40%-os károsodásakor

a szerződéskori törvényes nyugdíjkorhatár elérésekor

Ha ezeken az eseményeken kívül más eseményre is fizetünk díjat és azok pontos mértéke nem ismert, akkor az egész díj után NEM fog járni adókedvezmény.

2014 előtt kötött életbiztosítás nem alakítható át nyugdíjbiztosítássá.

Önkéntes pénztár, NYESZ, vagy nyugdíjbiztosítás?

A jelenlegi életbiztosítás konstrukciók legtöbbje nagyon drága ezért nem éri meg ezeket megkötni. Az Allianz Életprogram és az Axa Unvierzum az a két életbiztosítás, amelyik megérheti 10-20 éves távlatban jelenleg. Ezek sajnos nem minősülnek jelenlegi formájukban nyugdíjbiztosításnak, így nem járhat utánuk adókedvezmény.

Amennyiben ezek a biztosítók időben kapcsolnak és előrukkolnak egy módosított termékváltozattal, hasonló költségszerkezet mellett, akkor azt mondom, hogy szívesebben kötnék megtakarítás gyanánt ilyen életbiztosítást az adókedvezmény miatt, mint önkéntes pénztárt, vagy NYESZ-t.

Szerintem, aki most akar nyugdíjra életbiztosítást, vagy más előtakarékosságot indítani az várjon 1-2 hónapot, mondjuk 2014 februárig, hátha addigra ezek a biztosítók is kapcsolnak. Addig tegye félre egy bankszámlára a pénzt, és ha rendeződik a helyzet, akkor indítsa el a legjobb szerződést.

További fontos adóváltozások lesznek 2014 -től az életbiztosítás piacon, ezekről hamarosan írok egy összefoglalót. Főleg a céges és kockázati életbiztosítások területén lesznek változások.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, akkor írj nekünk az alábbi gombra kattintva:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-03-17T12:04:42+00:00 december 3rd, 2013|Megtakarítás|0 Comments

Leave A Comment