Unicredit Bank – ingyenes értékpapírszámla

 • unicredit értékpapírszámla

Ha befektetési alapokat, részvényeket, kötvényeket szeretnénk vásárolni, akkor szükségünk van egy értékpapírszámlára, amelyen ezek nyilván lehet tartani. Az Unicredit Bank értékpapírszámlája azért különleges, mert sem a nyitásért nem számítanak fel díjat, sem a vezetésért, sem pedig a befektetési alapok vásárlásáért. Akkor mégis hol éri ez meg az Unicreditnek?

Korábban már írtam egy rövid összefoglalást és összehasonlítást az értékapapírszámlákról (értékpapírszámlák összehasonlítása), de ebben nem szerepelt az Unicredit értékpapírszámlája. Ezt most jóváteszem azzal, hogy egy teljes bejegyzést szánok ennek az értékpapírszámlának.

Az Unicredit bank kondíciós listáját ezen a honlapon találod meg. Itt a “Lakossági kondíciós lista – Értékpapír Forgalom és Teljesítési Rend” című dokumentumot keresd meg, lehetőleg a legfrissebbet. Ebben minden költség benne van, valamint azok az alapok is, amelyekkel az Unicredit foglalkozik.

Megéri-e az Unicredit értékpapírszámlája?

Ehhez először is határozd meg, hogy mi az értékpapír számla nyitásának célja. Befektetési alapokat akarsz vásárolni? Részvényeket akarsz venni, netán kereskedni akarsz?

A legfontosabb szempontok egy értékpapírszámla nyitásánál a következők:

 • Költségek, jutalékok
 • Elérhető befektetések, kínálat
 • Egyéb szolgáltatások, pl. online kereskedés

Nézzük első körben a költségeket:

 1. Számlanyitás: 0 Ft
 2. Számlavezetés : 0 Ft
 3. Befektetési alapok vásárlása: 0 Ft
 4. KELER alszámla: 2000 Ft / alszámla
 5. Átvezetés ügyfél számlák között: 1 000 Ft
 6. TBSZ nyitása: 0 Ft
 7. Befektetési alapok eladása: 1%-2% (általában max. 2000 Ft)

A költségeket tekintve igazán figyelemre méltó az Unicredit értékpapírszámlája. De vigyázz, mert a visszaváltáskor fogják a költséget felszámítani, nem a vásárláskor, és van olyan alap, amelyiket 5 éven belül visszaváltva 5% -os büntető költséget kell megfizetned. (pl.:Pioneer Nemzetközi Vegyes Alapok Alapja „D” sorozat esetén)

Külön pozitív az Unicreditnél, hogy van lehetősg rendszeres megtakarítás keretén belül is vásárolni alapokat. Az ötlet jó, bár a hosszú táv miatt fontos lenne a kamatadó mentesség, amit csak a TBSZ számla nyitása oldja meg. TBSZ-re viszont nehézkesebb  a rendszeres megtakarítás, illetve annak ütemezése és tervezése. De nem is ez a legnagyobb probléma…

Mi a hátránya az Unicredit értékapapírszámlájának?

A legnagyobb problémám vele, hogy igen korlátozott az alapok választéka, gyakorlatilag csak Pioneer alapokat lehet vásárolni.

A Pioneer alapokról találsz egy listát itt: Pioneer alapok.

Pioneer Horizont 2025 - Unicredit

Pioneer Horizont 2025 – Unicredit

Ne tévesszen meg, hogy sok alap devizája USD és EUR, ezeknél a hozamot forintban nézve igen megtévesztő következtetéseket lehet levonni.

A z oldal tetejét át tudod állítani a devizát, amiben a hozamokat látod, célszerű ezt megtenni és megnézni a hozamokat USD-ben és EUR-ban is, mert egyáltalán nem biztos, hogy a forint továbbra is gyengülni fog.

Főként a Horizont termékcsalád és az USA devizarészvény teljesített jól, persze ez nem jelent garanciát a jövőre, és nem jelenti azt sem, hogy a többi alap ne hozhatna jól a következő években. A kérdés inkább az, hogy kialakítható-e ezekből az alapokból – vegyük most csak a forintos alapokat – egy olyan portfólió, ami megfelel a te elvárásaidnak.

Illetve mi történik akkor, ha váltani szeretnél: meglátsz egy másik alapot, ami nem Pioneer, és beleszeretsz. Akkor rögtön nyitnod kell egy másik számlát egy másik banknál.

Összességében tehát nem feltételen kell minden pénzed ide tenni, mert azért jó, ha alapkezelőnként is megosztod a befektetésed, de amennyiben tetszenek a Pioneer alapok, akkor érdemes lehet az Unicredit értékpapírszámláján keresztül vásárolni azokat, mert egy olcsó számláról van szó.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:15+00:00 július 31st, 2015|Befektetés|1 Comment

One Comment

 1. Peter július 31, 2015 at 9:54 de. - Reply

  En is nezegettem, de pl.: Con alapkezelo eseten a vasarlas es visszavaltas is 3000 Ft. Utana kell szamolni, kinek eri meg.

Leave A Comment