Az Uniqa Flex Invest Premium egy befektetési egységekhez kötött (ún. unit-linked), élethosszig tartó, rendszeres díjfizetésű életbiztosítás. Mint az összes unit-linked terméknél, itt sem az életbiztosítási rész a hangsúlyos, hanem a megtakarítási.

Ezt a terméket az Uniqa irodáiban nem tudod megkötni. A szerződést az Uniqa értékesítési partnere, az OVB hálózatán keresztül érheted el.

Megéri-e az Uniqa Flex Invest? Kinek éri meg?

A szerződést az OVB ügynökei hosszú-távú befektetésen gondolkodóknak ajánlják, ami értelemszerű, mivel 10 év alatt a 100%-os visszavásárlás nem is lehetséges. Azonban összehasonlítva más termékekkel elég magas költségekkel találkozunk. Az Uniqa Flex Invest Premium 10-éves Teljes Költség Mutatója (TKM) mutatója 7,41% és 9,58% között alakul, ami még a unit-linked termékek piacán is magasnak számít.

Az, hogy miért ilyen drága ez a szerződés világossá válik, ha értjük, hány résztvevőnek kell különféle díjakat fizetni. Először is ki kell fizetni az értékesítői hálózatot, jelen esetben a tanácsadó cégeket, aminek természetesen minden szintjére csöppen némi jutalék a szóban forgó értékesítési ügynöktől (aki eladta a szerződést) egészen az értékesítési piramis csúcsáig.

A legtöbb pénzügyi tanácsadó, aki ezeket a termékeket értékesíti valamilyen MLM vagy ehhez hasonló rendszerben dolgozik, ahol az értékesítési hálózat fenntartása drágának mondható.

Illetve, ahogy máshol is, a befektetés többi kezelőjének is van díja (biztosító, alapkezelő, stb…).

Az OVB Flex Invest Premium esetében a költségek:

1.)    7.200 Ft/év díjbeszedési és nyilvántartási költség.

2.)    Kezdeti költség: a kezdeti egységekből (az első 3 év befizetései) minden évben levont 12,5%, a 10. év végéig. Tehát: egy éves 300.000 Ft-os befektetés esetén az első 3 évben befizetett 900.000 Ft-ot minden évben 12,5%-kal csökkentik 10 évig! Ennél a példánál maradva a 900.000 Ft-ból hozzávetőlegesen 270.000 Ft marad! (Az egyszerűség kedvéért 0%-os hozammal, valamint az egyéb költségektől, prémiumoktól eltekintetve számoltunk.)

3.)    Kezelési díj: a kezdeti egységek befizetése utáni egységek, a befektetési egységek kezelésének költsége. Ennek mértéke évi 1,75%. Ennyivel csökkentik a 3 év utáni befizetések összegét minden évben.

4.) Eladási és vételi árfolyam közötti különbség: 5%

5.) Díjfizetési költség: 150 Ft / csekk.

A kezdeti költség mértéke csökkenthető, ha minimális díjon indítjuk a szerződést. Érv lehet a rendszeres díj után járó Prémium Extra jóváírás, melynek összege a plusz költségekhez képest szinte aprópénzek tűnik.

300.000 Ft-os éves díj esetén 60.000 Ft egyszer, az első évben. A rendszeres díjak után jár továbbá egy Díjfizetési bónusz is, mely díjfizetési összegtől függően 0,5-2,5%-kal növeli a befizetéseinket. Ez egyébként nem is rossz, de a kezdeti költségeket még ettől nem kapjuk vissza. Általában egy bónusz miatt nem éri meg megkötni egy szerződést.

Amennyiben rendelkezel Flex Invest Premium szerződéssel, gondold át, hogy a felvilágosítás teljes körű volt-e az üzletkötő részéről, valamint a költségeket fedezik-e a hozamok? Sok esetben hasonló Unit-linked szerződések felmondása akár több évnyi fizetés után is kevesebb ráfizetéssel jár. Ha 9% a TKM, akkor gyakorlatilag 9% hozammal is éppen ott vagyunk, mintha a készpénzt bezártuk volna egy széfbe, és a kulcsot 10 évre elveszítettük volna.

10 évvel ezelőtt egy Cocoa-cola került 150 forintba, most 250 Ft. Ez az infláció, amivel kevesebbet ér a pénzünk, ha nem kamatozik.

Ha 30 nappal a megkötés után jársz, élhetsz a szerződéstől való elállás jogoddal. Ebben az esetben pénzed visszakapod. Ha 30 napon belül vagy, de már kötvényesítve lett a befektetés, akkor 10e Ft-os költséggel kell számolni.

Ha már fizeti egy ideje Flex Invest Prémium megtakarítását, mégis úgy érzi, hogy nem szolgálja céljait megfelelően, és felmondaná, akkor a szerződésben foglalt visszavásárlási táblázat szerinti összegekhez juthatsz hozzá.

Uniqa Flex Invest visszavásárlási táblázat

Uniqa Flex Invest visszavásárlási táblázat

Összességében elmondható, hogy egy magas TKM (teljes költségmutatójú) termékről van szó. Az, hogy ez mit jelent jól érzékelhetjük, ha azt mondjuk, hogy a piacon található 3%. TKM-mel is termék, ami így végső soron harmad annyiba kerül a befektetőnek, de szolgáltatásban gyakorlatilag ugyan ezt tudja.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!