Vigyázz most a kötvényalapokkal

  • vigyázz a kötvényalapokkal

A kötvényhozamok emelkedésével eshetnek a kötvényárfolyamok, amik a kötvényalapokra is hatással vannak. Ha most tervezel középtávon befektetni, nincs könnyű dolgod: a legjobb alternatívát kínáló kötvényalapok most kifejezetten kockázatosak lehetnek. Ráadásul ezek költségei és kockázata is meghaladja a lakosságnak szánt állampapírokét.

A kötvényalapok az elmúlt években nagy kedvencnek számítottak a  befektetések között. A BAMOSZ információi szerint a kötvényalapok már több mint 1 300 milliárd forintot kezelnek.

Az alacsony jegybanki alapkamat miatt sokan választották ezt a befektetési formát, hiszen a kötvények fix kamatot fizetnek, így portfólióban viszonylag kiszámíthatónak mondhatók, de kamataik meghaladják a banki kamatokat. A kamat és a kockázat viszont mindig kéz a kézben jár.

Május elején azonban a feje tetejére állt a kötvénypiac. Várható volt, hogy előbb utóbb megtörik a kötvények szárnyalása, és előbb utóbb a hozamok elkezdenek emelkedni. Ez történt május elején: a hosszútávú kötvények hozamai emelkedni kezdtek, amely hatására a kötvény árfolyamok estek.

Jelenleg December óta nem látott szinteken vannak a hazai kötvényhozamok, a tízéves állampapír-hozam ez idő alatt 2,7%-ról 3,7-3,8%-ra emelkedett. Ami külön érdekesség, hogy az egy százalékpontos növekedés kb. fele az elmúlt három hétben történt.

Kötvényhozamok emelkedése

Volt olyan nap, amikor a német 10 éves államkötvény hozama 74%-kal emelkedett.

10 éves német kötvény hozam

A 10 éves magyar kötvényhozam alakulása

10 éves magyar kötvény hozam

Akkor nem éri meg kötvénybe fektetni? Mit tegyek a kötvényalapokkal?

A különböző befektetések hozamáról és kockázatairól már korábban írtam. Ha kockázati hajlandóságodnak és az időtávnak megfelelően választottad ki a befektetési portfóliódat, akkor nem szabad, hogy fájdalmasan érintsen a kötvényhozamok emelkedése, ugyanakkor ideiglenesen elképzelhető, hogy a vártnál kevesebb hozamod lesz, sőt akár a tőkédből is veszíthetsz.

Ha most akarsz kötvényalapot venni, akkor érdemes kétszer is utánaszámolnod. Mekkora hozamot várhatunk el a kötvényalapoktól? Tegyük fel, hogy 6% körül. A lakossági állampapír jelenleg infláció + 3,5%-ot fizet, amit középtávon saccolhatunk 4%-nak. Ha a kötvényalapod 6%-os hozamot hoz, de abból lejön az alap kezelési költsége, a vételi jutalék, stb., akkor marad kb. 4,5% hozamod.

A nagy kérdés, hogy megéri-e ezért a 0,5% extra hozamért bevállalni egy esetleges nagyobb esést a kötvényhozamok további emelkedése esetén. Arról, hogy mi fog történni számos elemzést olvashatunk, de a jövőt senki sem fogja előre látni helyetted. Ha magasabb hozamot szeretnél, magasabb kockázatot kell vállalnod. A kötvényalapok nem kockázatmentes befektetések, egyébként sem ajánlottak 2-3 évnél rövidebb távra.

A hazai kötvénypiacot egyébként támogathatja az MNB kamatcsökkentési ciklusának folytatása, az ország idén várható felminősítése , valamint, hogy a jelenleg elérhető magasabb piaci hozamszintek mellett ismét vonzóbbá válhatnak a kötvények a befektetők számára. Tehát nem azt mondom, hogy nem éri meg egyáltalán kötvényt venni, mert nyilván azért ennyi az ára a kötvényeknek, mert a piacon nagyjából annyian akarnak venni, mint eladni. A kérdés, hogy neked megfelelő-e a mostani kockázati szint.

A jelenlegi helyzetben alternatívát jelenthetnek az abszolút hozamú alapok, valamint a lakossági állampapírok is. Utóbbiból kapható változó kamatozású, amelynél biztos lehetsz benne, hogy a pénzed a kamatbázison felül X prémiumot is hozni fog. Ne feledd, hogy a hosszú kötvények árfolyamára sokkal nagyobb hatással van a hozamnövekedés, a rövid papírok árfolyama kevésbé érzi meg a kamat emelkedést.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-02-13T21:14:19+00:00 május 18th, 2015|Befektetés|0 Comments

Leave A Comment