A whole-life biztosítások esetében a vállalatok kvázi adómentesen juttathatnak jövedelmet magánszemélyeknek jellemzően a fontos munkavállalóiknak, vagy cégvezetőknek, hiszen költségként teljes mértékben elszámolhatóak.

Ha egy cégvezető bérként fizet ki, akár magának, akár másnak, akkor azon 96,18%-os közteher van, tehát majd kétszer annyiba kerül a cégnek kifizetni, mint amennyit ő valójában megkap. Ezzel szemben a biztosításon 39,48%, 10 év után pedig csak 26,48% az adókulcs. (csökkentett SZJA és csak 14%-os EHO)

Nézzünk egy példát, az egész életre szóló (whole-life) biztosítások adózására:

Példa adózásra

Whole life, egész életre szóló életbiztosítás, adózása 2013 példa

Ha tehát mondjuk, havi  40.000 Ft-ot szeretnénk félretenni, vagy bérként kifizetni, az magánszemélyként éves 480.000 Ft-ot jelent, cégként ennyit kifizetni viszont 480.000*1,9618 = 941.664 Ft –ba kerül.

Ha ezt magánszemélyként tesszük félre, 12 évig 6%-os hozammal, akkor ez: 8.583.426 Ft

Ha ezt cégként tesszük félre, akkor: 16.838.965 Ft

Ebből jön le a jelenlegi szabályok szerint 26,48 % -os közteher, tehát 16.838.965*0,7352 =  12.380.007 Ft

Látható, hogy ezzel a módszerrel körülbelül másfélszer annyi pénzt szedhetünk ki, mintha bérként adnánk.

Bónusz: 6 évnél régebbi whole-life szerződésen nincs kamatadó.

Amire figyelni kell:

A unit linkdek nem így adóznak, előfordul, hogy az ügynök sincs tisztában a saját termékével. Nem szabad a céget megjelölni kedvezményezettként, és csak harmadik év után adhatja át a magánszemélynek. Csak a rendszeres díj adómentes, nem szabad eseti díjakat befizetni, vagy a két évvel korábbi inflációnál 30 százalékponttal többel emelni a díjat. Szerződő a cég, a főbiztosított pedig valamilyen jogi kapcsolatban kell, hogy álljon a céggel, a kedvezményezett legyen magánszemély.

A cég nem vonhat ki ebből pénzt és nem vásárolhatja vissza. A példában szereplő számításban a költségeket figyelmen kívül hagytam.

Ha ügynökkel vagy pénzügyi tanácsadóval kötöd meg a szerződést, akkor annak általában óriási jutalékai vannak, így nem ritka a 8-10 százalékos éves költség sem, ezt mutatja meg a TKM, ezt nem elég megkérdezni, ezt ellenőrizd is le! Unit-linked, azaz a befektetési életbiztosításokról az igazság itt.

További másfél – két millió forinttal tudsz többet kihozni a cégéből, ha pénzügyi érdekképviselethez fordulsz, és azon keresztül tájékozódsz és kötsz szerződést, jóval alacsonyabb költségek mellett. Van ugyanis egy módszer, amivel az ügynöki jutalékot meg lehet kerülni. Ez az éves díj akár másfél, kétszerese is lehet.

Fordulj érdekképviselethez, hívja a 06-30-248-04-21-es számot és kérdezze tőlem telefonon, akár most azonnal.

Videó:

Whole-life (egész életre szóló) életbiztosítások adózása 2013

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!