Sajnos idén januárban is deficites lett a hazai öregségi index, amely azt jelenti, hogy a 65 évnél idősebb emberek száma meghaladja a 14 éven aluliak számát. Jelenleg 23%-al vannak többen az idősebbek. Utoljára az öregségi index 2005-ben volt 100 százalék alatt, ma ez a mutató 123 százalék.

A probléma sajnos adott, de a kérdés az, hogy mit akarunk tenni a megoldásért? 2014-ben is emelkedett az átlagos havi tagdíjbefizetések értéke az önkéntes pénztárakba, valamint tavaly több mint 45 000 új nyugdíjbiztosítást kötöttek a magyarok. Ez azt jelenti, hogy a lakosság, szépen lassan, de elkezdett cselekedni annak érdekében, hogy megteremtse saját privát nyugdíjukat, és ezzel a boldog és nyugodt nyugdíjas éveiket.

Legjobb pénzügyi tanács: kezdj el fiatalon spórolni

A KSH legfrissebb statisztikái szerint is, az idősek aránya folyamatosan növekszik amely azt jelenti, hogy egyre kevesebb embernek kell eltartani, egyre többet. 10-ből 7 ember nem rendelkezik nyugdíj megtakarítással, és nincs külső bevételi forrása. Ezért már ők is úgy látják, hogy a fiatalon elkezdett megtakarítás elkezdésénél, nincs jobb pénzügyi tanács. Ezekre a tapasztalatokra támaszkodva és a nyugdíjrendszer ingadozó stabilitása miatt, egyre fontosabb hogy gondoskodjunk nyugdíjas éveink biztonságáról.

Nagyon nem mindegy, hogy hány évesen kezded el a megtakarítást. Ha halogatod, halogatod, akkor egyszer azt veszed majd észre, hogy már csak 10-15 éved van a nyugdíjig. Ennyi idő alatt kell majd összegyűjtened annyi pénzt, amiből életed végéig megélsz. Hol tartasz most ebben? Ha bármi történik veled, vagy pároddal a következő 10 évben, akkor az miként fog kihatni a megtakarításod alakulására?

Rendben van, hogy szereted a munkád, de legyen exit stratégiád. Legyen terved arra, hogy addig dolgozz, ameddig akarsz, és azt csinálj idősebb korodban, amit szeretnél.

Ha 10 éven keresztül teszel félre havi 30 000 forintot, akkor abból 6% kamat mellett kb. 4 940 962 Ft gyűlik majd össze.

Ha hamarabb elkezded, és 20 éven keresztül gyűjtesz, akkor nem kétszer annyi gyűlik össze, hanem sokkal több: 13 930 532 Ft. Ez a kamatos kamat ereje.

Cselekedj időben, de fontold meg jól

Az öregségi index folyamatos növekedése miatt, az állami nyugdíjjak összege csökkenni fog. Ezért minél hamarabb kezdjünk el félretenni. Egyes felmérések szerint első az emberek többségét fiatalon egyáltalán nem érdekli a nyugdíj megtakarítás. Ezenkívül számos ember úgy gondolja, hogy a nyugdíjas éveiben járó nyugdíjösszeget a szolgálati idejének utolsó 5 éve fogja meghatározni. Tévhit! Ez ma már egy szép történelmi emlék, mivel 1997. előtt tényleg az utolsó 4-5 év számított.

Ma már az utolsó munkában töltött éveknek semmilyen plusz szerepe nincs a kiszámításnál. Szerencsére manapság többféle nyugdíj megtakarítási lehetőség közül is választhatunk.

Az viszont nagyon fontos, hogy jó terméket válassz, olyat amit teljesen értesz és igazodik a céljaidhoz. Sajnos a megkötött nyugdíj előtakarékosságokból viszonylag kevés az, amelyik ténylegesen szakszerűen lett kiválasztva. Ne engedd magad befolyásolni. Mindenképpen olvasd el, amit az ügynökökről és pénzügyi tanácsadókról írtam.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]